[神州美食指南] 羅湖村口【泰華燒臘茶餐廳】

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

話說小弟某日去完某機機場之後回程返香港。。
行到半路見有D餓喎。。先醒起食完個早餐到當時已經4點都未食過野。。
咁啱行到羅湖村口。。見呢間茶記新開張。。就入去一試啦。。
(相片為第二晚補拍)

入到去見佢有茶飲又有小菜又碟頭飯咁。。價錢都唔算平喎。。
咁唔通係走高檔路線???於是小弟就叫左以下幾樣野黎試下。。

我地就由上圖右到左一一介紹下。。
首先要講下上圖右手邊果幾舊屎一樣既物體。。我冇記錯應該係叫"秘制榴槤酥"。。
首先第一感覺係硬。。第二感覺係唔夠香。。第三感覺係榴槤味唔夠濃。。。失敗!

然後白灼芥蘭。。唔平架。。好似都要16蚊。。不過呢個算合格。。
芥蘭唔老又唔算苦。。中規中矩。。值得加分既係佢個豉油。。係用香菇豉油。。
甜甜地又有D菇菇粒。。唔錯!!

跟住個西多士。。佢仲夠膽自稱係"港式茶餐廳"!?我見到佢個"西多士"係咁既樣就已經知道係一個伏。。
佢唔講我真係以為呢個係奶醬多而唔係西多士囉。。三個字形容下。。乾、硬!好。。我承認我諗唔到第三個字喇。。

凍奶茶。。茶味唔夠濃又唔夠滑。。應該唔係用網拉。。奶味都OK夠。。但係。。。。。
如果太多奶奶味。。茶茶既味冇啶企。。等到茶茶既味返返黎。。奶奶味又唔爭氣。。。
失敗中既失敗。。。

最失敗既係呢一餐竟然係唔平。。埋單成五十幾蚊。。
五十幾蚊其實仲有大把選擇啦。。。唉~錯曬。。

Thank for sharing , bad list 泰華燒臘茶餐廳
回覆 讚好 不讚 使用道具

行入的果間港記好好多啦
深圳大部分的所謂港式茶餐廳
又貴又唔好食居多
便宜既中午茶餐平均都要30元
凍飲加3元......係人仔

回復 roger1628 #2 的帖子

的確要blacklist,我隔離台有2位叔台叫個叉鴨瀨,等到我食完都未黎,超慘

回復 peter038 #3 的帖子

都有d比較ok既,好似凱利(黃金海岸下面)同埋春風路果面都有1,2間ok

回復 gn747615 #1 的帖子

等執 ..... .......... . ... .. .... 遲早.

回復 peter038 #7 的帖子

凱利以前都ok架...但係佢轉左menu之後...約1年前啦...我就冇去過lu....
ching係最近去??
唔啱既春風路新發囉....比較接近香港口味...但就比較貴囉...

餐廳幾好喎

gn747615 發表於 2016-7-19 09:31
回復 peter038 #7 的帖子

凱利以前都ok架...但係佢轉左menu之後...約1年前啦...我就冇去過lu....

新發食物普通得個貴字唔值

回復 peter038 #10 的帖子

所以只係比較接近香港口味。。我都只係去過1,2次。。係大陸真係冇乜興趣食茶記。。

bad list 泰華燒臘
thanks for sharing

凱利行番出來,有間新出無耐香港翠華

回復 大六九大王 #13 的帖子

香港價錢人仔結算...仲要水準差過香港....何況翠華而家市值大落...試過一次唔敢再試

这里味道其实一般,不过还是适合广东口味!比较喜欢那个鸡肉肠,每次作为小食都会点。 大碗钵饭,咖喱薯仔鸡饭,煲仔饭也值得一试!

回復 happycow1 #15 的帖子

可能會適合內地人既口味...但係我相信就唔係太啱香港人口味喇...因為我果日隔離一台2位叔台同前後兩家都係香港人...都係食左幾啖就怨聲載道...佢個味道...小弟覺得唔值呢個價錢姐...當然....百米養百人...百貨賣百客...

多謝師兄分享

大陸人飲既奶茶都係偏甜多奶,飲杯奶茶基本都知道間店係咪接近港式

keep sharing, I enjoy your writing.