公司上網問題

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

請教一下:

用公司wifi連電話上網, 個IT admin會track到我上過咩網站? 用apps上check唔check到ga?
電話透過公司 WIFI 上網, 同用公司電腦上網分別不大.
公司要查,一定知道你上過邊個站,

至於你去個站做過乜, 就要看 是否加密連線了.

回覆 讚好 不讚 使用道具

hang128 發表於 2016-7-20 11:56
用apps上都睇到?

呢個涉及個 APP 點寫, 同埋 有 乜功能.
舉例 WHATSAPP, 由於 新版是點對點加密, 自然無法知道你同FD 交談內容,
但你SEND或收, 都會經一經WA個SERVER, 公司自然 MARK 到你用過.
有的APP得條LINK去網站,用番機個BROWSER ENGINE, 公司實知了

馬後砲 發表於 2016-7-20 13:12
呢個涉及個 APP 點寫, 同埋 有 乜功能.
舉例 WHATSAPP, 由於 新版是點對點加密, 自然無法知道你同FD 交 ...

thanks ching~~

電腦乜都有紀錄,冇走雞

有IP address,router又知你個IP request 過啲咩,有browser紀錄,要check 實check到

手機經公司Wifi上網, 無論browser / App 咪又係IP Packet
IT Admin 簡單到用 Wireshark (google有教學),
只要mon住你個IP, 所有無加密既野Packet, 全部100%可以Show返哂出O黎 (包括Login & Password)

除非有指示, 否則好少特意去查
你估個 admin 好得閑?

回復 leonatalie #9 的帖子

可能樓主得罪左admin

leonatalie 發表於 2016-9-25 07:47

一時時啦 !  有陣時都幾數毛架

masturbation 發表於 2016-9-25 08:32
回復 leonatalie #9 的帖子

可能樓主得罪左admin

唔會掛 ?  

回復 hang128 #3 的帖子

Firewall 可以 log 低進出 IP。如果你公司個 IT Admin 有保留D logs,實查到。

leonatalie 發表於 2016-9-25 07:47

其實唔係得閒, 呢D report, 都係電腦自動gen, 但最主要俾D中高層叫
睇下邊個user長時online (e.g. 睇facebook), 邊個user 成日download mp3 / mp4

可以同屋企router 做個VPN 應該睇唔到你做乜
只睇到你駁住某粒IP

yppah 發表於 2016-9-28 17:21
可以同屋企router 做個VPN 應該睇唔到你做乜
只睇到你駁住某粒IP

通常D中高層得閒無野做, 先會去睇mrtg, squid, log...
見到user VPN返屋企, 實會叫Block 粒 IP, Limit bandwidth
見到呢D, 就真係簡單又易做, 唔駛R爆頭都識做

nozomi500j 發表於 2016-9-28 17:49
通常D中高層得閒無野做, 先會去睇mrtg, squid, log...
見到user VPN返屋企, 實會叫Block 粒 IP, Limit ba ...

D中高層BLOCK你算系好俾面,
見過有公司LOG低的人上網去邊, 幾耐, 留紀錄來將來炒魷魚用.

馬後砲 發表於 2016-9-28 23:22
D中高層BLOCK你算系好俾面,
見過有公司LOG低的人上網去邊, 幾耐, 留紀錄來將來炒魷魚用.

其實 E+ D Mobile network 咁易上網, 洗乜用公司D network.
除非公司有 Guest wifi. 咁用埋一分又5同

HKOXSEX 發表於 2016-9-29 16:21
其實 E+ D Mobile network 咁易上網, 洗乜用公司D network.
除非公司有 Guest wifi. 咁用埋一分又5同

建議各位除非要傳送大檔案, 如果唔系 繼續用 mobile data 好的。

馬後砲 發表於 2016-9-29 17:46
建議各位除非要傳送大檔案, 如果唔系 繼續用 mobile data 好的。

大檔案, 用公司 network. 咪 sort 左上頂.
禾買左張 CMHK sim.
80元值, 俾 70元.
30元 10日任用. 重先送 10日.
成個 trip 用左近 4G.
Performance, 重快過好多 Public wifi. 最少快過機場