[神州美食指南] 人民南路 - 雨花西餐廳

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

話說某日小弟係羅湖一丁友鳩逛完。。正打算回港之際。。突然有老友話一陣去唱歌。。
但係要成10點半先入場。。仲有2個幾鐘。。咁就係附近搵下野食。。
記得之前係福田果邊食過間雨花西餐廳感覺不錯。。就一於去附近果間試下啦(注意唔係福田果間。。係羅湖!!)。。

呢間野位於羅湖人民南路。。係正天虹對面。。附近有幾間邪惡之地。。
各位ching有興趣試下呢間野既話可以順便去堆附近d邪惡之地玩。。

餐廳外觀。。

餐廳門口下面比較普通。。冇乜顯眼既裝修。。

沿住樓梯直上就到左個等位區。。個等位區都算幾舒適。。
有d位坐下。。

等左一陣位。。就由一個服務員帶左入去。。
餐廳內環境感覺都唔錯。。氣氛都幾好。。

跟住坐低左一陣。。但好似冇乜人理我咁。。可能週末人多掛。。
等左幾分鐘先有人拎本menu我睇。。咁我正打算落單果時。。點知果個位滴水。。
但果個女服務員仲話冇事。。滴唔到我坐果個位。。但係明明大大滴滴左係我睇緊果本menu度囉。。

終於換左個位比我。。佢呢度d枱既都幾有格調。。會有盞小枱燈。。

仲有人現場駐唱。。又唔會好嘈。。幾好。。

仲有一樣好既就係佢有免費自助任食既生果同小點心。。

不過就要小心睇住個時間喇。。過左時間就乜都冇得拎。。

好喇。。今次我點左一個牛扒set+一個蒸生蠔前菜。。
先黎個湯。。菠菜湯。。有點太"桀"。。同埋冇乜菠菜味。。得個咸字。。麻麻地。。

跟住黎個前菜。。牛油焗法國蝸牛。。呢個唔錯。。蝸牛咬落爽口。。加埋d有牛油香既薯蓉。。夠香。。

再黎第2個前菜。。汽焗蠔。。呢個幾抵食。。半打都係36蚊。。

蠔唔係加工蠔。。因為舊肉仲痴住個殼。。同埋佢只係開左個殼口。。要自己掘舊肉出黎。。
再點少少wasabi。。食落的確幾開胃。。啱曬諗住食飽去附近開戰既ching。。

跟住黎個主菜。。特級牛助皇。。
今次因為係我一個人食。。唔洗同人share。。所以就叫左個5成熟。。
擺碟幾好睇。。望落都加唔少食慾。。又有個牛油薯蓉。。佢d薯蓉的確幾好食。。

牛扒跟黑椒汁。。唔知有冇其他汁。。服務員冇問我。。就自動跟左黑椒。。

牛扒切開內裡仲係pinkpink。。的確係5成熟。。廚師控制得唔錯。。
咬落有彈性亦非常juicy。。雖然未到頂級。。但亦算出色。。難怪雨花有唔少捧場客。。

最後黎返杯柑桔檸檬做ending。。的確係非常滿足既一餐。。

埋單盛惠178人仔。。唉~唔平呀呢餐。。。

評分(五❤為滿分)
推介指數 ❤❤❤
味道 ❤❤❤❤ (我幾鍾意佢果兩個前菜同佢個薯蓉)
價錢 ❤❤ (唔平架。。計返港幣成2舊水喎)
飽肚 ❤❤❤❤ (份量係ok既。。其實唔要個蠔都夠飽)
環境 ❤❤❤ (如果佢唔係第一張枱比張滴水既我。。可以有多粒❤)
服務 ❤❤❤ (帶位果個妹妹態度麻麻。。同埋我坐低左之後冇乜人願理我咁)

回復 gn747615 #1 的帖子

又好似幾吸引喎,等我都去試吓先。
回覆 讚好 不讚 使用道具

C兄 介紹多d食店
原來c兄有好多post

回復 hotshotjj #3 的帖子

我係第2個網多post姐...係4台仲係新手

回復 Baritone #2 的帖子

間唔鐘一次係ok既...因為佢個價錢都唔平...

多謝師兄介紹好吸引的蠔

多謝師兄介紹

又好似幾吸引喎,多谢介绍!!!!

回復 毛明 #9 的帖子

178蚊夠去5星酒店食自助餐???邊間咁抵???求推介

算平喇, 响小弟住個度至少貴一倍另加15到20%貼士..
塊扒汰落唔錯, 如果炭燒唔用汁仲正, 份量小左D...食開大塊一倍以上...
呢餐算幾抵食.

回復 auraheart #11 的帖子

性價比一般啦…我覺得略貴……份量同味道唔及侯斯頓餐廳……但價錢平d……

gn747615 發表於 2016-9-19 17:30
回復 auraheart #11 的帖子

性價比一般啦…我覺得略貴……份量同味道唔及侯斯頓餐廳……但價錢平d……

雨花西餐廳食物較高檔, 算 formal dinning..貴巧多, 大六就唔猪囉...
侯斯頓較平民化用熱狗, 洋葱圈等等, 塊扒用料煮法也不同, 可能是侯斯頓師父勁, 整得巧味.

好似唔錯wo

師兄,呢件扒應該好有趙頭,肉味應相当濃郁,對嗎?

回復 patrickkws #15 的帖子

係幾有趙頭...肉味都夠...同埋多汁兼唔韌....廚師應該幾pro...控制得唔錯

我早就話你係一位美食家

回復 playsboy #17 的帖子

我只係鍾意四圍去食野姐,點可以算係食家……

多謝師兄介紹

多謝師兄分享