[手機資訊] 小米 MIX 陶瓷機身號稱硬過金剛石,內地試機一跌即爆芒 !

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【小米MIX出事?】陶瓷機身號稱硬過金剛石 內地試機一跌即爆芒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

早前小米正式發佈了名為小米MIX的新型號手機,新機的賣點相信是其6.4吋屏幕以及91.3%的屏幕佔比,對於一些喜歡透過手機觀看影片的人士有一定吸引力。其陶瓷機身設計更由前蘋果教主喬布斯私人遊艇的設計者Philippe Starck親自操刀,時尚感十足。

不過論防撞程度,陶瓷機身以及高屏幕佔比的設計反而為其手機帶來一點隱憂。官方聲稱陶瓷機身防護力僅次於金剛石與藍寶石,但有消費者在內地試機時不小心把手機直接從手中摔落到地面上,除了爆屏幕外,連帶陶瓷機身邊角位也爆裂,防撞程度成隱憂。

新機的另一賣點是沒有聽筒,使用了新技術透過震動陶瓷機身,在沒有聽筒的情況下也能夠通話,這樣同時讓屏幕佔比得以加大。新科技看似十分利害,不過如果不小心摔爆了手機的外殼,通話有否影響則有待日後測試。

其餘產品規格:

Snapdragon 821處理器
2,040 x 1,080LCD屏幕解像度
209克重量
USB Type-C充電接口
4400mAh電池容量,聲稱可以連續使用13小時
前置500像素鏡頭,配備自拍美顏效果
後置1600萬像素f2.0光圈鏡頭,支援4K 30fps影片拍攝
128GB版售價為人民幣3,499元(約港幣$4,000)、256GB版售價為3,999元(約港幣$4,600)
硬咪脆囉
回覆 讚好 不讚 使用道具

硬唔會剩係得脆
估計小米嘅硬係吹(煲冬瓜同脆差不多)
如果唔係點會話僅次於金鋼石同藍寶石
藍寶石嘅硬度同鑽石已經相差甚遠
鑽石點撞都唔會裂同爆
藍寶石一撞即爆
今次屌米真係吹銀到爆啦

呢部個價錢重抄到好高,不知撞爆有無得保養!!

做到硬過金剛石一跌即爆, 完全合理
硬......咪脆囉

地溝男 發表於 2016-11-4 23:45
【小米MIX出事?】陶瓷機身號稱硬過金剛石 內地試機一跌即爆芒

登錄/註冊後可看大圖

咁呢部咪實PK囉?

大陸機要成4000蚊????

咁化學GE咩?

回復 地溝男 #1 的帖子

失望,但—般都加个套。

如果強度可以就唔叫做概念機啦.
其實宜家d機一味整窄邊都真係多狗餘.
係好睇呀, 但唔好用呢..  好容易誤觸兩邊........
結果就要加返個套落去墊起先用到
既然係咁, 做到咁窄為乜? 為左加套呀?

貴價雞蛋

地下硬過金剛石,簡單

change name 'little rock'. then won't break. haha

地溝男 發表於 2016-11-4 23:45

一跌即爆芒, 加返保護貼吧

硬度同易唔易裂係兩回事黎既...硬度高只係代表越唔容易刮花

don't fool people. trash product

回復 地溝男 #1 的帖子

多謝師兄分享

回復 tc30624100 #2 的帖子

非常認同...ceramic唔爆, 其他野都會爛先(除非mon都可以用ceramic)