其實両儀式是很可愛的呢

回復 fionyuki #20 的帖子

全書最大黑幕+Imba怪物 荒耶宗蓮,
佢 0既主場 矛盾螺旋,
師兄你連動畫版都無睇?@@
全書打戲最激的一章0黎架啵⋯
武士刀版本的式 你miss左?
你真係嚇親我⋯

嘛,臙條巴 相關的情節好悶我明白,
但無佢教式鎖匙有咩意義,
我地又點會睇到式向幹也討鎖匙⋯⋯?
回復 Necro #21 的帖子

哈哈哈,你真係講得好好笑
你睇清楚我句野先我係話第一次睇左二十分鐘放棄左
後來過左一排……我又將空境由頭睇過
第二次睇返的感覺有些不同,感覺清晰些
不過我都係唔記得左,鎖匙有咩意義?
我只係以為最後式係度撒嬌……

回復 fionyuki #22 的帖子

特登扮傻0者. 其實邊有可能無睇~
鎖匙當然係一家人的證據。
所以式攞左幹也家鎖匙之後,
間中就問都唔問,大模斯樣咁走上去0訓~
幹也走去問管家秋隆, 式咁算咩事0既時候,
秋隆無野好講,只係話:「小姐就拜託您了。」XD

終於都睇完套 Canaan
成套野其實就係講個師妹妒忌師父讚師姐
唔抵得所以搞攤大龍鳳郁佢……
[media=x,500,375]
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

整得最正係個OP……

哈哈哈!咁搞笑
我都話両儀式其實是很可愛的呢~
佢真係好似貓,D貓有時就係咁~

回復 fionyuki #25 的帖子

原來如此⋯ 有d 明白了.
高中時未養熟0既式就好驚(傷到)週圍,
特登起幅牆孤立自己,
所以幹也就話佢表面的冷漠只係手段,
內心實則縮縮埋埋好騰雞,
就好似隻兔仔咁驚青。

一養熟左,嚴重貓化~
馬上對住幹也想點就點~
趁你出左街 唔聲唔聲就霸左你張床,
理得你幹也返到屋企焗做廳長~
(無防備中門大開mode)

即係類似你玩電腦時,
貓貓就硬係鍾意坐上你keyboard 咁?
呢套動畫看過,不過看後後多不明所以及地方,下次要看小說!!
Necro 發表於 2016-12-15 23:15
回復 fionyuki #25 的帖子

原來如此⋯ 有d 明白了.

「一養熟左,嚴重貓化~」
哈哈哈~
我真係好中意你的形容法~
我睇左上集幹也話両儀式似兔仔個段,
佢同學都即刻話唔似啦,話両儀似猛禽或貓科~
佢根本係一隻貓黎(所以佢個土偶公仔都有貓樣~)
不過我無中集係手,所以唔知両儀式醒返之後其實係點~
睇痛覺殘留時感覺佢唔係織(因為織應該己經死左~)
但佢又唔似係式,因為個人格好似男仔~
尤其是話佢愛上藤乃個段~所以我都唔知
定係當時佢兩個己經合而為一個両儀式?

我最近睇左新海誠的雲之彼端、約定的地方小說版
小說版真係正過動畫版好多,我覺得係新海誠最好的一套
比而家好行既你的名字好好多
睇完而家令我非常傷感~講堅
sususuper 發表於 2016-12-28 23:40
呢套動畫看過,不過看後後多不明所以及地方,下次要看小說!!

呢套作品根本係謎一般
回復 Necro #1 的帖子

[ReinForce] Kara no Kyoukai ~ Remix ~ Gate of seventh heaven (BD 1920x1080 x264 .jpg

剛剛才知道,原來空境仲有一集叫「臨近極樂」
是在第6集和第7集中間的總集篇
是把故事由頭說一次的長篇 MV……
睇唔明空境的可以直接睇呢個……

又是新的一年,希望各位事事順心!

回復 fionyuki #28 的帖子

兩儀式的結構啊⋯
首先係兩儀家用家傳秘術,
將本應因抑止力而胎死腹中的,
直通根源的胎兒保住性命。(「」的兩儀式為控制此肉體的介面OS)
然後注入一陰一陽的人格,(式同織,類似軟體)
因為有陰有陽則無所不包,兩者構成一個螺旋狀的,完整的系統。
兩儀家所求的超越者、適應性上萬能的人就完成了。
(compatible 的程度,未至於真係萬能)
到織死左,太極雙魚缺左一條,
剩低的式就在昏睡期間一直望住另一條魚死左留低的空洞,
個空洞仲係直通根源的,
於是理解左之後就得到直死魔眼。
反過來說,因為式有直死魔眼,
可以反證佢心中一定有空洞,
佢無填滿過織留下的空,所以一定唔係融合。
但陰陽係相對性概念,無左比較對象織之後,
式亦無可能清晰定義自己,所以會迷惘。
亦有橙子所講「紀念為夢想而犧牲的織,而在言行中留有佢的影子」0既成分存在。
式的結構大致上係咁,但細節我都有好多未理解到。
回復 Necro #32 的帖子

其實那個「超越者」、「萬能的人」不是指根源式嗎?
兩儀家要導出陰陽人格無非是想最後到達根源漩渦,
以我的抽像理解,到最後好似係意外地由式導出了根源式……
不過我都未睇晒小說既,
最近有其他野睇緊……0岩0岩睇完套魔法少女育成計劃的動畫
以為似小圓,結果係玩大逃殺個類野……
回復 fionyuki #33 的帖子

小說中並無兩儀家的老人出來解過畫,
所以最終目標就得個估字。
不過就算根源式係萬能,
應該都係觀測唔到…
例如佢若果要醫黑桐隻眼,
係會由根源開始覆寫哂中間d因果的分支,
去得出一個'結果黑桐雙眼完好'的世界。
當中經過應該無人會記得~
其實兩儀本家有無理解到呢個程度真係唔知⋯
而咁犯規的東西又真係唔怪得抑止力會想封殺佢。
因為每次覆寫都可能造成自己從因果上被抹殺⋯
回復 Necro #34 的帖子

這樣說,其實式只是導出一個平行世界而已嗎?
但我覺得根源式應該是可以直接醫好黑桐隻眼吧?
我理解的根源式應該是類似程式設計者
或者應該說,根源式是從根源漩渦看到構成這世界的程式
因此理解了一切,才會說自己幾乎沒有做不到的事吧
如果只是導出一個平行世界,那根本不能叫醫好黑桐隻眼……

回復 fionyuki #35 的帖子

以前0係黃昏草月見人討論係咁講,
可唔可以直接淨醫黑桐隻眼我好懷疑。
但你話點解唔得,我都好模糊⋯
大致上就係兩儀式做到的事係控制因果,
而不是增強人地的自癒力。
式持有的異能其實唔多,佢唔係藤乃咁樣的超能力者。
即使佢徹底理解設計圖,有埋改圖權限都好,
手上應該都無針對性的「架撐」去修理。
而且如果係咁方便,
就唔係危險到要'胎死腹中' 的東西啦~

講真,黑桐叫橙子整隻義眼俾佢仲好過叫根源式搞事啦~
雖然橙子一定會加d 佢唔想要的功能入去⋯
都係借頭借路捉實式話要佢做拐杖爽D~
回復 Necro #36 的帖子

我揭一揭左小說的最終章~
第362頁式好明確咁話「如果是我,我可以替你治好這點傷。」(講到非常輕鬆~這點傷!)
以我理解,式應該唔算係可以控制因果,
(而且我覺得可以控制因果太誇張~無搞錯好似連佛陀都話佢都改變唔到因果~)
式係話佢可以「重組肉眼無法看見的細小物質的法則;回溯起源(來)改變生物的系統樹,這種事情也能做得到。即使要重新安排現在世界的秩序也很容易。不是重建這個世界,而是以新的世界,破壞舊的世界。」(363頁)
仔細諗諗這段話,如果式真係控制到因果,就唔使要「以新的世界,破壞舊的世界」啦?而且……咁仲話唔危險?佢大小姐一個唔滿意,真係似可以將全人類通通變成貓奴~
我自己睇根源式就似係「可以控制構成這世界的程式」這一類的存在~
我咁諗其實都係因為諗起午夜兇鈴的小說版~佢的小說版都係有 d 依類野
大致上係話貞子其實係電腦病毒,生存係一個電腦模擬的「真實」世界裡面,最終因不斷繁殖而毀滅左個電腦模擬的世界
而個電腦病毒最後仲影響左現實世界,所以最後主角要入個電腦世界消滅佢
而因為主角係電腦模擬世界外的人,所以完全知道構成那世界的程式如何運作,所以佢入到個電腦世界裡面就變左神,乜都可以做到。
你無睇錯這是午夜兇鈴的「原著小說版」!我覺得似乎和根源式是有些共通點~
另外,我覺得如果式真係去到這種境界,要「整返」黑桐隻眼其實唔使用咩「架撐」既~
比如話,人誕生時的胎兒,其實都只是由一個細胞開始成長(要用咩「架撐」?)
如果式可以回溯起源,應該就可以像施行神蹟般,輕易地令黑桐隻眼重新生長(掛)?(這點傷!)
這當然不算是增強某人的自癒力,算不算是異能?根據橙子和荒耶宗蓮的想法,應該係到達根源漩渦的人都可以做到~
真係估唔到這部咁冷門的作品和這個咁冷門的角色都可以係度講左咁多野。
回復 fionyuki #37 的帖子

問題咪就係佢要「用新的世界破壞舊的世界」呢種方式去發揮能力,
黑桐咪say no 囉。黑桐自問係外行人,
點知你整一整隻眼要順手破壞幾多野呢?
老好人黑桐一向都唔想為滿足自己傷害他人架啦。

而呢度好得意:如果唔俾根源式破壞舊有世界,
只准佢改變已有世界的話,佢仲發揮到能力嗎?
假設係唔得0既,
咪就係無齋改變已有世界的「架撐」囉~
至少不如有創造力的橙子啦。

空境涉及太多複雜的概念:
靈魂、肉體、起源、根源、「」、抑止力、蓋亞、阿賴耶…
點會講得完?係睇有無心機接落去而已。

回復 Necro #39 的帖子

你只要不將式的「技術」當成「能力」(異能)應該就可以理解了……
她是說自己可以「重新安排現在世界的秩序」,以「新的世界,破壞舊的世界」而已……
我想這並不是發動「能力」(異能)的條件。而且她的是技術,不是「能力」(異能),根據橙子和荒耶宗蓮的想法,應該係到達根源漩渦的人(因為看見了構成世界的程式如何運作)都可以做到的事~
至於她會以何種方法改版寫「程式」,
無論空境或兇鈴都無具體講~所以係未知~
所以需唔需要「架撐」我都唔敢講,
不過如果係話整隻眼呢 d 「這點傷!」我信係唔使用咩架撐……
這一點又涉及我們對醫學的認知上的分歧,你應該是從現代西醫的角度去理解這件事,所以才覺得要用架撐
而我本身比較相信人體裡尚有很多未知的東西,可以透過某種方法達到自癒(當然,從現實上來說這種方法也是有極限,不可能斷左隻手、無左隻眼都可以生返)但如果好似式話己經「知曉一切」(364頁)而又去到可以「回溯起源」的地步,咁我信佢係可以好輕易咁整返佢隻眼「這點傷!」~

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 12:02