[搵囡心得] 胡志明市旅記及夜場資訊(上)

花博仔 發表於 2016-11-30 10:01
多謝詳細報告, CHING出發前做足功課, 叻仔~
海關要收一百人仔, 真係痴撚線. 比條毛佢.
我9月時搵過嘅越南妹, 間中都仲微信我問我幾時再去搵佢,

因為知道越南果邊英文普及程度無泰國今高, 我地成班人又無人識越南文, 所以做定功課唔使去到俾人昆嘛. 亦都多得各位去過既巴打係到分享今多有用資料, 我地去都先叫有啖好食.

果個關員真係好PK, 我開頭話無錢俾, 佢居然重大我話我護照同行李都有問題, 唔俾錢佢就捉我入房. 因為怕黎唔切上機後尾先死死地氣俾錢算數. 但己經Mark晒佢資料寫信投訴佢.
回覆 讚好 不讚 使用道具

多謝師兄足料報告!睇完師兄的報告,越南西貢好似真係無乜好玩,而且都唔平。啲越南妹都好似幾高傲,唔易對付,或者越南妹對啲鬼佬會好啲。似乎自從東莞淪陷後,亞洲各地啲雞價都標升。

報告非常詳細;越南海關班PK專欺負中國人,又叫拉又叫鎖,你若無犯法,佢地吹你唔脹.如你在航空公司柩台已check in後.航空公司自然會找你登機,包括通知機場中心去尋人.

aus167 發表於 2016-11-30 13:59
多謝師兄足料報告!睇完師兄的報告,越南西貢好似真係無乜好玩,而且都唔平。啲越南妹都好似幾高傲,唔易對付,或者越南妹對啲鬼佬會好啲。似乎自從東莞淪陷後,亞洲各地啲雞價都標升。

其實講性價比, 港澳地區真係全亞洲最好. 三百四百左右一劑, 又唔怕被公安爆門, 又係法治之區基本上安全唔會怕上到去俾人夾俾人屈, 而且全世界既女都可以搵到應有盡有, 重可以點?

如果要講多野玩同服務, 以前就當然係大陸啦, 而家就只有泰國. 但無論泰國, 越南同賓賓都己經俾班鬼佬玩到貴晒. 鬼咩, 人地收三十美金佢地一開心就俾十蚊廿蚊美金小費. 整整下人地咪索性收五十囉. 做壞晒個市.

仲有啲日本仔同韓國仔,都係到攪串個party。

多謝巴打咁詳細REPORT
估唔到海關都要收錢

多謝師兄 用心回復

我都好期待 自己噶越南之旅 不過睇黎都系同個friend去 KTV 性價比最高

c Hing 寫得好用心。讃

aus167 發表於 2016-11-30 16:57
仲有啲日本仔同韓國仔,都係到攪串個party。

總之而家到到都貴晒, 唔好話越南泰國, 就連柬埔寨老撾呢D地方睇各位去過既巴打分享都幾個月一個價, 一輪唔去就乜都貴晒. 但周邊設施同配套就完全跟唔上, 語言又唔通, 都係去番D大路D既比如泰國, 貴個少少, 但最少玩得放心又可以溝通到.

quewenrui 發表於 2016-11-30 18:39
多謝師兄 用心回復

我都好期待 自己噶越南之旅 不過睇黎都系同個friend去 KTV 性價比最高

越南黎講都係KTV(越式或韓式) 或 BeerOM安全又玩得開心. KTV入面唔少囡識中文, 或者最少識少少英文, 溝通起黎會易D. 同埋貴還貴, 但明碼實價唔使煩. 入去記得要攞定媽咪電話, 條囡有乜唔听話即刻打俾媽咪叫佢同條女講.

重有果到D媽咪都知香港四仔台, 真係有乜講唔掂可以話你地今樣對我地, 我地返去出報告照寫出黎你地以後少左生意咪重唔扺!

好耐無見過d咁詳細嘅報告,多謝師兄!

唔好意思啊,我想問一問呢。
我見師兄講,得V7同街既雞頭有直接去簡條女返酒店個種玩法,
如果我唔想玩KTV個種形式,係咪無d有保證咁簡女返去?

thanks and appreciate so details and informative report

austinpower 發表於 2016-11-30 02:33
回復 花旗威蟲 #1 的帖子

多謝詳細分享,特別係消費方面寫得好清楚,我次次去玩都係朋友睇單我就照比。

講真我去咁多次都未試過俾人問攞錢喎

詳盡的報告、感謝分享!😝

thats a lot of info to take in

回復 luvsupernatural #34 的帖子

二十年前第1次去越南,海關明目張膽叫我畀10 美元

第二年,海關就偷偷哋叫我比。我比五美元

第三次入去,航空公司派張傳單給各乘客。政府新規律進入海關不需要畀錢. 如果畀錢是屬犯法.  經過那一次之後, 十幾年來海關再無攞錢。

不過我知道十幾年來仍然有好多回越南探親的師奶仍然係不斷續偷偷俾錢海關. 話為左方便,比幾蚊有乜無所謂 就係呢種養壞曬啲班友.

多謝師兄指点。

hkkiki 發表於 2016-12-1 22:44
唔好意思啊,我想問一問呢。
我見師兄講,得V7同街既雞頭有直接去簡條女返酒店個種玩法,
如果我唔想玩KTV個種形式,係咪無d有保證咁簡女返去?

一郡果邊除左V7同雞頭真係無乜你想直接簡女果種玩法. 有D網上囡囡, 但全部講越南文你同佢地完全溝通唔到. 同埋佢地多數自己有酒店房亦未必肯出街鐘.

之前AP兄講過十郡果邊有D小酒店你去開房佢地會幫你叫囡上黎, 或者你可以PM佢攞少少資料. 我因為未去過就唔多講了, 怕俾錯資料累巴打白行.

另外之前睇帖亦見過有帖話北越果邊图山, 海防多D呢種玩法, 即係純髮廊今, 一排女坐係到, 你簡到就帶上佢地房開波, 如果帶番自己酒店就加少少錢. 果邊D囡重平過胡志明市好多添, 但就無胡志明市今多其他野玩, 淨係得呢種髮廊式玩法.

花旗威蟲 發表於 2016-11-29 16:11
跟隨住各位大佬既足蹟同埋Austin大大俾既詳盡資料, 小弟終於同一班老友去越南玩左差唔多一個星期並平安返到 ...

多谢师兄多姿多彩活动报告!!