[民生話題] 打擊假難民議案遭否決

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【on.cc東網專訊】立法會今日繼續討論打擊「假難民」無約束力動議,批評現行的免遣反聲請統一審核機制出現漏洞而遭人濫用,以滯留在港從事非法活動,多名議員炮轟假難民影響本地勞工就業及治安問題;最終議案在分組點票下,未獲過半數議員贊成而被否決。

自由黨鍾國斌指出,接到有印度及巴基斯坦商會會員投訴,指其鄉里以不合法的方式來港申請免遣返聲請,令以正當途徑來港的少數族裔人士被歧視目光對待。他又指,有人向假難民提供一條龍服務,部分假難民更來自全民就業地區,目的只為留港賺取更高的報酬,部分假難民更以他人的「行街紙」影印本避過警方的查證。他建議局方考慮設立禁閉營,避免黑工問題繼續出現。

工聯會黃國健指,假難民是「擺在眼前嘅問題」,自政府在2014年推出了統一審核機制後,申請免遣返聲請的人數增加了近30%,部分難民更在審批過程中,不向入境處提交相關文件及證據,甚至聲稱生病,避過處方核證其難民身份,無限期拖長審批過程。他續指,假難民在香港做黑工已經影響本地基層工人的就業,甚至影響本地治安,要求當局正視問題。

民建聯的陳克勤在發言時先駁斥法律界議員郭榮鏗,郭指法律界不能胡亂為假難民提供法律意見,但陳指出早前已有法官質疑有律師行包攬相關訴訟,直指之前有730宗涉及假難民案件,有400多宗均由同一律師行處理。

陳又先後舉起6份《東方日報》有關假難民的報道,表明假難民來港後曾參與黑工、暴力甚至性罪行等刑事罪行。他又不點名批評工黨張超雄昨日指難民不會為1600港元食物券而來港的言論是「太傻太天真」,建議他自行捐出一半薪金協助難民,不要慷香港人之慨。

民建聯另一議員陳恒鑌亦引述《東方日報》報道,說明本月已經有難民出售由政府發放的超市食物劵,反映部分假難民根本不需要香港協助,促請當局盡快設立難民營,解決假難民的問題。

保安局官員指,現正就明年初要求印度護照持有人於網上預辦登記系統提交個人資料的計劃,諮詢各持份者意見。另一方面,局長黎棟國亦正身處歐洲,了解英國及德國處理難民政策,包括如何加快審核難民身份的程序。政府正積極、全面檢視相關政策,盡早識別聲請不獲確立的人士。

港澳新聞

打擊假難民議案遭否決 邊個反對一貼睇晒!
12月01日(四) 12:47   
【on.cc東網專訊】立法會今早繼續討論打擊「假難民」無約束力動議。雖然多名議員炮轟假難民影響本地勞工就業及治安問題,惟議案最終在分組點票下,未獲過半數議員贊成而被否決,其中被指為「假難民之父」的工黨議員張超雄缺席投票。

翻閱立法會的投票記錄,除缺席沒有投票的「假難民之父」張超雄,其他26名非建制派議員均投下反對票,否決打擊假難民議案,當中包括民主黨議員涂謹申、胡志偉、黃碧雲、尹兆堅、林卓廷、許智峯、鄺俊宇;毛孟靜;公民黨議員郭家麒、楊岳橋、陳淑莊、譚文豪、郭榮鏗;街工議員梁耀忠;社民連議員梁國雄;人民力量議員陳志全;本土派議員朱凱廸、 鄭松泰、羅冠聰、劉小麗,以及專業議政議員李國麟、莫乃光、梁繼昌、葉建源、邵家臻、姚松炎。
回覆 讚好 不讚 使用道具

其實我唔清楚個議案講乜
但樓主知唔知咩係 「假難民」
同埋點解要支持同反對, 鬧反對派之前做過幾多research
而唔係睇個題目就下決定呢
建制係唔係就有建設同實際?
反對有幾反?

730宗涉及假難民案件,有400多宗均由同一律師行處理

咩人反對?

原來因為26票反對, 不夠半數而遭否決, 乜剷走兩個之後唔係應該仲有68個議員咩? 新議會開左兩個月, 建制咁快就出現咁多三不露議員喇?

咩人又唔開會?????

佢地出呢個標題目的係插反對派呀, 投票比佢地只係想霸住反對派D位, 唔開會照出糧佢地覺得冇咩所謂, 師兄你就咪鬼問埋D問左佢地唔會答的問題啦.  

kinsoncc 發表於 2016-12-1 16:52
佢地出呢個標題目的係插反對派呀, 投票比佢地只係想霸住反對派D位, 唔開會照出糧佢地覺得冇咩所謂, 師兄你就咪鬼問埋D問左佢地唔會答的問題啦.

其實係人都知, 行政立法都係由建制批人控制住嫁啦.... 依家又走兩件, 非建制基本上都唔應該有咩作為.

我見咁多人抽水

緊係一齊抽

大頭的Qoo 發表於 2016-12-1 16:58
其實係人都知, 行政立法都係由建制批人控制住嫁啦.... 依家又走兩件, 非建制基本上都唔應該有咩作為.

我見咁多人抽水

今屆仲搬埋個廢柴做主席吹黑哨, 如果689連任成功, 來緊幾年更加無往不利.

kinsoncc 發表於 2016-12-1 17:00
今屆仲搬埋個廢柴做主席吹黑哨, 如果689連任成功, 來緊幾年更加無往不利.

依家好似一定要夠廢, 中央先比佢當官.....

唔廢唔合上面心水

大頭的Qoo 發表於 2016-12-1 17:03
依家好似一定要夠廢, 中央先比佢當官.....

唔廢唔合上面心水

要跟個仆街老頂, 有功就佢邀, 有鑊就唔係佢決定, 你估個個都肯跟咩?

泛民,本土支持者,快d出來講兩句
係唔係只要建制派提出的,
即使對香港人有益,都要反對?

呢次真係照妖鏡

睇下個周圍頂,插長毛個單野,好似食左春藥咁醒。但呢單野又變番原來廢柴的樣。

有無立法會的投票記錄,當日唔開會照出糧嘅76有邊幾個??

powertvb 發表於 2016-12-1 17:59
泛民,本土支持者,快d出來講兩句
係唔係只要建制派提出的,
即使對香港人有益,都要反對?

建制派佔過半數喎, 想通過一條利民方案都咁難? 確實係匪夷所思!
定係其實有d建制都想反對但唔敢返來投反對票呀? 你地投左建制票的又點睇?

G那人太可惡假扮男呀人爛文

hitbb2005 發表於 2016-12-1 19:30
有無立法會的投票記錄,當日唔開會照出糧嘅76有邊幾個??

梗係有啦, 不過呢樣唔係標題重點, 所以唔會答你.

kinsoncc 發表於 2016-12-1 17:09
要跟個仆街老頂, 有功就佢邀, 有鑊就唔係佢決定, 你估個個都肯跟咩?

做細, 又無料, 就要付出嫁啦...

查下查下,爆泛民大獲!

解散垃圾会啦, 当务之急係立刻将的包头趕走, 呢班垃圾只懂得狗咬狗骨, 正經野唔做, 糧就照出, 香港人重可以閒米養班鸠到幾时呢 ?