[粗人粗語] 英文版討論區經歷

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如題,有冇巴打係個邊有唔愉快經歷?
明明同一個網站,點解要分兩個acct?
回復 granthill #1 的帖子

個topic唔夠爆冇人理?
阿叔係個邊講錯野,俾人圍插,言下間好似唔係甘妥中文版既人, 個邊鬼佬多竹星多?
我喺嗰邊直情冇account
回復 granthill #2 的帖子

遇到啲人小氣咪去第二到囉⋯⋯
去叫🐔都要搞小圈子嘅人啲料好極有限啦😏😏
回復 hk_mercman #3 的帖子

我係個邊就用左日本簡寫, 就Japanese 頭三個字母啦,就俾人話侮辱日本人,甘我解釋話係香港好多人用呢個短寫,我冇帶侮辱性.甘就駁多幾句啦,點知俾人圍攻,個版主仲要係美國佬,我以爲自己去左人地地頭,唔係香港.
個邊對中文版巴打好似有意見

純粹討論下係咪本地香港人會覺得Japanese 頭三個字母係香港係侮辱性姐
Thx for sharing
回復 granthill #5 的帖子

哩邊都有某啲懶係元老嘅人對哩點好敏感

我都係甘話,可能英文版唔係香港,去錯地頭,俾人屌冇計。但係今時今日我去一個香港網,俾人用鬼佬方言屈我侮辱日本人,真係PK,仲要發現個版主係鬼佬仲要俾人問候,解釋又俾人圍屌
7140gnuf 發表於 2016-12-2 16:45
回復 granthill #5 的帖子

哩邊都有某啲懶係元老嘅人對哩點好敏感

呢度都有? 多數又係尾國浸過咸水,係香港我要跟鬼佬方言規矩,甘先白痴
回復 granthill #9 的帖子

梗係有啦...好多持住自己食囡年資久就扮晒大哥話晒事咁
用JAP又話侮辱日本妹,用北姑又話侮辱大陸妹
其實言者無心都只係一個簡稱方便溝通,係都要搞到懶大件事咁
7140gnuf 發表於 2016-12-2 18:39
回復 granthill #9 的帖子

梗係有啦...好多持住自己食囡年資久就扮晒大哥話晒事咁

睇来你都係受害者,我呢幾日得閒,係個邊玩下,整個Report都濑野,全世界甘多人,得個部分覺得個個字係侮辱,又要人跟。都話香港本地人冇呢個意思,硬唔聽,我係尾國就話姐,係香港俾外國人屈,真係頂
回復 granthill #11 的帖子

Ching 說話又唔係咁講啦⋯⋯
梁游講句chi na 都俾人屌到上天花板啦
Jap,nigga,chino等字眼係真係有負面嘅意思嘅...
唔知又唔代表冇喎⋯⋯ 由其是美國人,佢地對歧視字眼特別敏感㗎
Ching 咪當係了解下美國人文化囉😏
如果講錯一句,講句唔好意思,就算囉⋯⋯圍住屌又真係小氣啲嘅...🤔
以上純個人觀點(我都响美國住咗好耐)不喜勿插🙇🏻
Skass 發表於 2016-12-3 02:31
回復 granthill #11 的帖子

Ching 說話又唔係咁講啦⋯⋯

兄台,點會插你呢?純粹討論,小弟才疏學淺,冇去過西方留學,不過都交遊廣闊,唔同種族既朋友都有,言談都會用下JXX food, JXX AV, 我都想知下係香港呢只字有冇侮辱成份,我就知呢只字係西方國家係二戰后西方傳媒用來恥笑日本。我係美國因呢件事俾人插心甘命抵,大佬,我係香港都要跟美國rule? 個版主仲要係美國佬好似大哥大甘,同埋有個自稱local既元老,我睇佢中文都唔識。我就搞下GAG話香港呢只字冇侮辱成分,仲要話我唔代表香港,甘就當然我唔代表香港啦,不果唔通佢代表咩。
討論下呢只字係香港有冇侮辱成分,我都有表明萬一有係尾國讀過書既日本人來香港見到只字有誤會.但係就係甘俾人插,又話幼稚無知,我就話美國侮辱成份既野留係美國,唔好帶來香港.
我就絕對唔會係黑人面前提NXXXXX啦, 佢地主要語文係英文. 真心講句,有幾多本土日本人當呢只字係侮辱,都係個D去過尾國既再回流同D同鄉講.我就唔想日本人來到香港有誤會.
granthill 發表於 2016-12-3 11:13
兄台,點會插你呢?純粹討論,小弟才疏學淺,冇去過西方留學,不過都交遊廣闊,唔同種族既朋友都有,言談都會用 ...

唉,好多時候講者無心,聽者有意
誤會好多時就係咁出黎🙈🙈
Skass 發表於 2016-12-3 13:28
唉,好多時候講者無心,聽者有意
誤會好多時就係咁出黎🙈🙈

非常認同,不過解釋都唔聼就係甘圍插,都唔知點解香港變成甘,冇左求同存異,大家傾唔埋咪算,係都要趕盡殺絕..多謝reply
granthill 發表於 2016-12-3 13:34
非常認同,不過解釋都唔聼就係甘圍插,都唔知點解香港變成甘,冇左求同存異,大家傾唔埋咪算,係都要趕盡殺絕..多謝reply

一沉百踩都算係社會縮影呀⋯⋯
都係嗰句,東家唔打,打西家
响141最重要唔係有幾多人認同,而係食到好🐔先係王道呀!😆😆😆
Skass 發表於 2016-12-3 13:43
一沉百踩都算係社會縮影呀⋯⋯
都係嗰句,東家唔打,打西家
响141最重要唔係有幾多人認同,而係食到好🐔先係王道呀!😆😆😆

好雞自從禽流感後就越來越少,好多打維生素速成雞,搞到雞冇雞味啦,無論樓上鋪定酒店餐廳都係...最近轉樓上鋪食下西餐
granthill 發表於 2016-12-3 13:48
好雞自從禽流感後就越來越少,好多打維生素速成雞,搞到雞冇雞味啦,無論樓上鋪定酒店餐廳都係...最近轉樓上鋪食下西餐

西餐聽講質素好參差
俾錢食我就未試過,以前有個私伙食落好似空洞洞咁
可能西餐唔啱我以啲用牙籤食野嘅人啦
Skass 發表於 2016-12-3 14:51
西餐聽講質素好參差
俾錢食我就未試過,以前有個私伙食落好似空洞洞咁
可能西餐唔啱我以啲用牙籤食野嘅人啦

西餐都有小點,用牙籤都alright架 中西餐都質素參差,咪試下咯,睇運,我都係一半好一半麻麻, 不妨試下小中點,大份扒餐真係咪搞
回復 granthill #19 的帖子

Ching 响邊到揾食開? 指點下小弟嘛🙇🏻

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 10:17