[手機資訊] 華為成功研發石墨烯電池, 電池壽命加倍

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

現時最通用的電池都是以鋰或鋰聚合物電池為主 , 主要是成本較低 , 而且技術已經十分成熟 ,
同時亦因為技術已經成熟 , 可以再發展下去的空間亦沒有多少 ,
近年各地科技家都在研究不同的物料來發展新電池技術 , 而在新電池物料中以石墨烯為現時最成熟的新物料 .
華為中央研究院瓦特實驗室在12月1日發佈首款高溫、長壽的石墨烯基鋰離子電池 , 月內就會發佈超級快速充電手機 .

登錄/註冊後可看大圖

加入石墨烯的鋰子電池的工作溫度上限可以再提高多10℃ ,
電池可承受溫度提高, 代表可以充入的電壓電流更大 , 達至快速充電的效果 ,
去年華為實驗室就測試過 5分鐘就可以把 3000mAh 的電池充滿 48% , 可以解決現時手機充電慢耗電快的問題 .
而且新電池比一反@的鋰電長壽兩倍 .
石墨烯電池可以應用在通訊基站的UPS、電動車以及無人機等電耗大的產品上 .
官方表示本月底就會發佈一款以快充為賣點的快充手機 .

回復 張家輝 #1 的帖子

華為唔系首發了:
首款石墨烯材料手机 影驰推出SETTLER α

其實文章標題(成功研發石墨烯電池)有誤導, 內文中有較準確描述--"石墨烯基鋰離子電池": 即仍然是鋰離子電池,只不過加上石墨烯以優化其石墨負極之耐熱性(提升10度), 這便可以加猛充入的電流,達至快速充電的效果.
回覆 讚好 不讚 使用道具

大陸野分分鐘用一陣就爆炸

saso 發表於 2016-12-7 14:14

咁我真係好好彩喎~

beckham3 發表於 2016-12-7 12:23

華為唔系首發了:

原來新瓶溝舊酒~
受多10度熱能,未知呢種電池穩唔穩定呢?
唔好陣間破三星記錄,爆到七彩呀~

聽落好勁,不過好驚爆炸`

kei91034 發表於 2016-12-9 01:16
聽落好勁,不過好驚爆炸`

驚?驚大陸貨已經out晒date啦~ 今時今日梗係驚三星啦~ 睇下新聞一部S6,飛機都幾乎炸左落黎呀~

張家輝 發表於 2016-12-7 20:52
原來新瓶溝舊酒~
受多10度熱能,未知呢種電池穩唔穩定呢?
唔好陣間破三星記錄,爆到七彩呀~

耐熱10度係好事, 但非關鍵點.
電池爆有多種原因. 多數是正負極間絕緣材料破損,漏電引發高溫爆炸

beckham3 發表於 2016-12-9 17:19
耐熱10度係好事, 但非關鍵點.
電池爆有多種原因. 多數是正負極間絕緣材料破損,漏電引發高溫爆炸

可唔可以咁講:製合成整個電池o既材料質素優劣,先係電池會否發生爆炸o既重要因由。

張家輝 發表於 2016-12-9 23:37
可唔可以咁講:製合成整個電池o既材料質素優劣,先係電池會否發生爆炸o既重要因由。

材料質素優劣當然重要,其他因素也可能重要.
例如今次Note7,有研究報告話佢: 因為充電時電池會自然膨脹~10%, 可是Note7冇預留足夠空間,電池長期被擠壓下就容易破損了

beckham3 發表於 2016-12-10 18:48
材料質素優劣當然重要,其他因素也可能重要.
例如今次Note7,有研究報告話佢: 因為充電時電池會自然膨脹~10%, 可是Note7冇預留足夠空間,電池長期被擠壓下就容易破損了

近來三星好幾款都有新聞話出煙險爆,唔通佢電池設計上有問題?

張家輝 發表於 2016-12-10 20:44
近來三星好幾款都有新聞話出煙險爆,唔通佢電池設計上有問題?

好似話批有問題電池同手機係越南製造 . . . . . . . .

髮廊公 發表於 2016-12-12 17:14
好似話批有問題電池同手機係越南製造 . . . . . . . .

咁真係越南害撚死三叔囉~

張家輝 發表於 2016-12-12 20:05
咁真係越南害撚死三叔囉~

又唔可以咁講嘅,三十幾年前,日本品牌轉去大陸生產,一樣係成舊垃圾,所以成龍咪話中國生產嘅嘢會爆炸,雖然依家都唔見得有幾好,不過總叫做好過初時。而家越南都係剛起步做大廠 OEM,希望可以快 D 做好品質啦。

髮廊公 發表於 2016-12-12 20:25
又唔可以咁講嘅,三十幾年前,日本品牌轉去大陸生產,一樣係成舊垃圾,所以成龍咪話中國生產嘅嘢會爆炸, ...

我最近仲出左部大陸電話添.....

張家輝 發表於 2016-12-12 20:35
我最近仲出左部大陸電話添.....

國內品牌手機如果係海外版本就冇乜問題,如果你係喺大陸出機就大鑊,事關佢哋隨機附送大量〝增值〞軟件俾你,令你可以即時〝獲得〞最新產品、遊戲、軟件、金融投資 . . . . . . 等等資訊,可以隨時可以購物或投資。

真係貼身為你服務架。

新技術未成熟好易有問題,我都是看定D不要試

支持支持

大陸野  技術未成熟好易有問題