[吹水] 好多囡囡都收入高過我哋

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

當一個囡囡收$500(p = 500), 平均每日接6個客(c = 6), 每月做20日(d = 20),

每月收入 I = p x c x d = HK$60,000

扣返房租10000, 都淨袋HK$50,000. 仲要唔駛交稅同MPF.

條數有冇計錯?
吓唔洗計都知啦,我唔知你地搵幾多,但係我月入$15K,如果囡囡搵得少過我,不如做收銀啦。
唔高薪又點會有囡囡肯做呢

薪?! 咪住先。囡囡係打開門做生意,50k講緊係純利喎。冇得比較。況且,條件嘛嘛,年紀大嘅囡囡隨時冇50k.

若然你有小生意做下嘅話隨時都搵到咁多,或更多。水電工,裝修,維修,上親門都幾百。

唔做藍領,亦有設計,補習 等等。 當然生意就要自己搵。 或賣廣告等人搵你,就如囡囡賣廣告一樣。

富貴險中求,工字不出頭。
用手機回應 Playhard69 #4 的帖子

呀!冇錯,佢哋唔係打工仔. 標題應改做好多囡囡都高收入過我哋.
做呢行唔係為錢咁為咩?
回復 ashleyyoung #6 的帖子

只慨嘆香港專業人士仲低收入過囡囡.
重未計好多傻佬無條件送錢畀佢地洗
回復 林洋 #8 的帖子

善長人翁.

水電工,裝修,維修,你觉得這類工種系HK,好高人工?
回復 alex008 #10 的帖子

我覺得係自己生意,唔係幫人打工,絕對有機會有咁多。
好多未知數冇加落去,有啲房較貴,自己生活費,自己住嘅仲要交租,客人比多小小貼士,未必日日都起碼6個客,可以小/多咗,m到又冇咗幾日,星期六日未必做晒...所以好難計
Playhard69 發表於 2016-12-18 20:08
回復 alex008 #10 的帖子

我覺得係自己生意,唔係幫人打工,絕對有機會有咁多。

如果咁易,就冇人打工,个个人自顧啦。洗鬼睇老闆眼色。。。咩
其實,現在D,141个体户,有冇人收佢地佗他費?
They feed the wolf dogs.
呢D錢真係唔容易搵架。
回復 RoamingCock #1 的帖子

你要計她們可以工作幾多年.
辛苦錢唔易賺
ashleyyoung 發表於 2016-12-18 18:44
做呢行唔係為錢咁為咩?

唁通為興趣?

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-19 20:14