[手機資訊] NOKIA ANDROID 手機終於要來 Nokia 6

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

Nokia 推出 Android 手機,Nokia 6 定價1,699人民幣  相信好多人都有興趣,始終在未有 iPhone 之前,Nokia 手機品牌都可以算係一哥。就係 iPhone 推出十周年前夕這個重要日子,Nokia 就正式公布其 Andorid 手機真身 ⋯⋯ Nokia 6 。

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

Nokia 6 雖是 Nokia 脫離 Microsoft 籬下的頭炮,但規格只能算是中階(甚至有人認為是入門)配備,也許是價位上的考慮,中階機的銷量始終最大。

Nokia 6 搭載的作業系統是最新的 Android 7.0 Nougat,有5.5 吋 1920×1080 解像度屏幕,4GB RAM 及 64GB 儲存空間,機身有2.5D 曲屏設計,面板採用了康寧第三代玻璃。唯一較差的是處理器使用了Snapdragon 430 ,是Snapdragon 系列的入門版本,有1.4GHz 8 核心,支援 Cat 4 /5 LTE,如果用CPU的比喻,大約就是i3級數。

不過,設計上 Nokia 6 相當不俗,有一體成型鋁合金機殻、支援 HDR 的1600萬像素主鏡和800萬像素前置鏡頭,另外有支援 Dolby Atoms 全景聲的立體聲揚聲器,機身上的實體Home 鍵還有指紋辨識,算是交足功課。

Nokia 6 定價1,699人民幣,暫時仍未開售,不過將會在中國的京東商城優先推出,但也難怪,Nokia 6 其實是 HMD Global 委託富士康生產,遲一點買到 相信國際市場也不太介意。
其實千零蚊計
CONFIG算唔錯啦
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 google22 #1 的帖子

Nokia之品牌, 1699唔錯喔

回復 beckham3 #3 的帖子

落機啊 遲左5年才加入安卓大家庭. 否則市場佔有率 可能重新再洗牌.

回復 白仔神 #1 的帖子

同意,而用安卓平台而Apps眾多 決定產品的普及性.

抵玩播

NOKIA向來實用.  唔知今次可唔可以保住招牌呢 ?

回復 google22 #5 的帖子

如果佢仲唔轉用ANDROID, 用返佢自家果個PLATFORM
真係搵鬼買囉

回復 白仔神 #9 的帖子

Nokia  platform symbian Apps 非常少

冇傷卡冇插 sd!

google22 發表於 2017-1-9 10:59
Nokia 推出 Android 手機,Nokia 6 定價1,699人民幣  相信好多人都有興趣,始終在未有 iPhone 之前,Nokia  ...

1,699人民幣, 1600萬像素主鏡和800萬像素前置鏡頭, 4GB RAM 及 64GB 儲存空間, 有5.5 吋

地溝男 發表於 2017-1-10 12:29
冇傷卡冇插 sd!

迷途十年,如今重新起步,仍然係咁有自我風格,依家連〝唉瘋 8〞都有可能係〝傷咭傷袋〞,佢仲係行單咭,究竟佢知唔知自己呢十年做錯 D 乜嘢?

當年 Nokia N5,炒價過 6千,仲大把國內大款託我帶返去,之後唉瘋一出,仲邊個會用佢。

有一次喺大家樂食早餐,旁邊有五、六個初中生玩手機,有一個拎住部手機問其他人點樣用,好多人唔識,最後一個肥仔拎住部機望一吓就問:「呢部乜嘢機來架?係咪 Nokia 呀?」其他人就好好奇問返佢:「Nokia?乜嘢來架?係咪大陸機呀?」

只不過係初中生,已經再冇人識呢個品牌,當年幾威都冇用。

個CPU弱雞咗d!

多謝分享

今日會有旗艦Nokia8最新消息。

平機抵玩

期待老朋友重出江湖

NOKIA 當日加入 ANDROID 陣營而唔入 Microsoft 陣營,就不會死得咁慘。