[新聞時事] 穗小學推校本粵語教材 激發學生講廣東話

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

廣東「推普廢粵」之說一直備受關注,廣州民眾過去亦發起多次上街撐粵語行動。廣州一間小學近日便推出校本粵語教材,用深入淺出的方式,分別從粵語的簡單用語、粵語童謠、粵語故事、粵劇等方面,通過講授、練習、遊戲方式,激發學生了解粵語、理解粵語、開口講粵語,使本地的孩子與新廣州人的孩子都熱愛粵語、熱愛廣州。

廣州五羊小學最近推出「廣州第一本校本粵語教材」《粵讀羊城》,全書分為六個單元,分別為粵說羊史、粵講有禮、粵話精彩、粵唱童謠、粵聽講話、粵唱有戲,全部都是源自於廣州日常生活的教材,同時有普通話、粵語用語對照。教材圖文並茂,深入淺出激發學生學習粵語趣味,當中最特別的是,還有收錄一些粵語講古大師的「故仔」。

該校老師周婉雯前日到當地一間幼稚園,向學童上了一節粵語課,通過日常的問候用語、用餐用語的學習,通過互動遊戲,激發幼童對粵語的興趣與使用粵語的自豪感,令他們都積極大聲地學和說粵語。

真係諷刺,本來粵語在廣東地方就係母語啦,居然俾共匪搞到啲靚仔唔識講,而要推廣。
回覆 讚好 不讚 使用道具

kkklam 發表於 2017-1-11 22:33
廣東「推普廢粵」之說一直備受關注,廣州民眾過去亦發起多次上街撐粵語行動。廣州一間小學近日便推出校本粵 ...

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

回復 iamboyboy #2 的帖子

中共冇搞死粵語,係粵語入唔到中南海,中南海高層一係北京上海湖北......依家中共領導層有邊個唔係北佬,世界就係咁現實,粵語叫釣鹽水,上海話北京話果D死曬架啦

南方好大部份講客家話

但係客家人仔好耐之前由北方走來

香港原居民都唔係講粵語

粵語可以講係北方傳入

iamboyboy 發表於 2017-1-11 22:38
真係諷刺,本來粵語在廣東地方就係母語啦,居然俾共匪搞到啲靚仔唔識講,而要推廣。

一早應該用粵語上堂啦,識粵語再學匪語容易過相反來。
幼稚園小學一齊學更容易上手學識。
粵語詞彙比匪語更多及更『應』更到肉。
總之狗官狗政策民間做相反野無錯的。

鼓勵國民學煲東瓜, 係德政, 暴力廢除粤語, 係白痴.

iambig9 發表於 2017-1-11 23:50
一早應該用粵語上堂啦,識粵語再學匪語容易過相反來。
幼稚園小學一齊學更容易上手學識。
粵語詞彙比匪語更多及更『應』更到肉。

講粵語的人頭腦比較靈活過那些講外省話的人,早在清朝的時候,北京都已經發覺,南方人計仔多多!所以好少比南方人中到狀元!京官就更加少。

回復 kkklam #1 的帖子

打壓地方方言係吃力不討好兼夾必然引起反抗  

kkklam 發表於 2017-1-11 22:33
廣東「推普廢粵」之說一直備受關注,廣州民眾過去亦發起多次上街撐粵語行動。廣州一間小學近日便推出校本粵 ...

講粵語, 粵講粵精彩

呢度班港奸共狗奴唔知識唔識煲東瓜呢

回復 kingkong_hk #5 的帖子

「粵語可以講係北方傳入」 -- 天下奇聞!  

好熱的廣東話。推!!

patrickssq 發表於 2017-1-12 21:39

共匪主義就一定係蘇俄傳入中國的。

peepsen 發表於 2017-1-12 21:10
呢度班港奸共狗奴唔知識唔識煲東瓜呢

班港奸共狗奴唔駛識煲東瓜的,因為佢哋主要責任就係幫共匪奶屎眼,共匪的屎眼只係會放屁同屙屎,係唔識會向佢哋講煲東瓜的!

回復 peepsen #11 的帖子

果班共奴煲東瓜多數唔得,但又要踩廣東話兩腳,成班都係廢柴。

patrickssq 發表於 2017-1-12 21:39

個人所知

香港原居民係操圍頭同客家話

廣州話係之後傳入

廣州位於香港北方

所以都算北方啦

kingkong_hk 發表於 2017-1-12 22:05
個人所知

香港原居民係操圍頭同客家話

前陣子在廣州一個飯局認識了一個川音畢業的湖北妹。閒聊間,我問她:妳來廣州都5年了,怎麼一句廣東話都不會說?
她:身邊沒朋友說粵語,而且粵語也沒什麼好學的。
我問:此話怎說?
她很屌的說:大家都講普通話就好了,像粵語這種比較沒文化的方言,都快被邊緣化了,學它幹啥呀?學來有啥用呀!……
作為一個講了幾十年粵語又叫讀過下書的香港人,我對他說的當然是不以為然。我問:言下之意,你是覺得說普通話比粵語有文化有內涵?
她說:可以這麼說!
我笑著說:很好很好,作為中原地區的中國人,你熱愛中國的文化麼?
她:當然熱愛了!
我:那你認為琴棋書畫、四書五經、唐詩宋詞…這些能代表中國的優秀文化麼?她:可以。
我:你剛說你熱愛中國文化,那你瞭解唐詩宋詞麼?
她:一點點。
我:那你能隨便諗幾首唐詩宋詞出來聽聽麼?
她:其實我也不太瞭解,但我是有聽說過唐詩宋詞,我大概知道是什麼回事。
我笑說:好吧,我知你應該是跟絕大多數人一樣不瞭解的,不然你又怎會不知道距今已有1300年歷史的唐詩宋詞;其實大多數是用現今的所謂粵語寫成,用粵語才能讀得通順的呢?
她:嚇?不是吧!唐詩宋詞那些不是用普通話來諗的麼?
我笑說:1300年的唐代根本就還未出現現在所謂普通話,普通話是大概500年前北方蒙滿胡語雜交變種流傳至今的語言,不管詞彙、用詞、都比歷史久遠的廣東話單薄粗疏多了。如果你說熱愛中國的文化不是對人吹水唬弄的話,你就應該學好廣東話,不然你看很多古籍和諗唐詩宋詞就會看不懂讀不通。明白了麼?
蘇軾:「寧可食無肉,不可居無竹,無肉令人瘦,無竹令人俗,人瘦尚可肥,士俗不可醫」的【食】字和【肥】字,正是廣東話。日常例子如~食餸、食嘢、好好食、肥仔、肥佬、肥騰騰。普通話唔係用「食」,係用「吃」,唔係用「肥」,係用「胖」。

李白:「人生得意需盡歡,莫使金樽空對月」的【樽】字,正是廣東話。日常例子如~買一樽豉油返屋企、飮番樽啤酒先、呢個玻璃樽入面係乜嘢來咖?普通話唔係用「樽」,係用「瓶」,一瓶、瓶子。
詩経:「行行重行行,與君生別離」的【行】字,正是廣東話。行行重行行的意思是;行下,停下,再行下,又再停下,非常之依依不舍……廣東話日常例子如~行路、行街睇戲、行出去、行花市、行咗幾遠呀?普通話係用「走」或「逛」,走路、逛街。

杜甫:「朱門酒肉臭,路有凍死骨」的【凍死】,正是廣東話。廣東話日常例子如~好凍、凍冰冰。普通話唔係用「凍」係用「冷」。
李白:「舉頭望明月,低頭思故鄉」的【望】字,正是廣東話。廣東話日常例子如~望住前面、唔好四圍望、望乜嘢?普通話唔係用「望」係用「看」。
杜甫:「肯與鄰翁相對飲,隔籬呼取盡餘杯」的【隔籬】,正是廣東話。廣東話日常例子如~我就住喺你隔籬、隔籬鄰舍、搬過隔籬屋。普通話唔係用「隔籬」係用「隔壁」或「鄰居」。
李煜的「問君能有幾多愁?恰似一江春水向東流」的【幾多】,正是廣東話。廣東話日常例子如~幾多錢?幾多個?普通話唔係用「幾多」係用「多少」。
還有太多太例子,不多說了,有興趣自己去查找答案吧!
粵語,有著千幾年深厚歷史文化基礎,係傳承中華古代文明的載體,推普冇問題,但倡議廢粵、貶粵、打壓粵語;絕對是破壞中華文化傳承的文盲行為。還有,敬告各位,唐詩真係要用粵語來讀先至啱,如果自己不懂粵語;冇文化就算了,千萬別隨便亂說別人講粵語是冇文化,真係會失禮死人。

以上是有力證據去保衞廣東話!

這是兩個教會姊妹的分享:

绝对赞同,我高中的语文老师讲广州话有8个调,普通话只有4声调,所以音和词汇都没有广州话多。我还记得他也叫我们用广州话读唐诗会押韵好多,更能表现诗歌的旋律优美

「聯合國正式定義粵語為一種語言, 此乃全球近1億2千萬粵人的大囍事!

在所有華語中只有(粵語和普語)被聯合國承認定義為語言!!!

聯合國正式定義粵語為一種語言(Language),而不再被稱為方言(Dialect),並且認定為日常生活中主要運用的六種語言(Leading Languages in daily use)之一。 English(英語),Chinese(中國普通話),Cantonese(粵語),Russian(俄語),French(法語),Spanish(西班牙語),Arabic(阿拉伯語)。

粵語是語言,有粵語字,有自己的發音。目前粵語已經成為澳大利亞第四大語言(澳洲的日常用語有英語、義大利語、希臘語、粵語、阿拉伯語),加拿大第三大語言(加拿大日常用語有英語、法語、粵語),美國第三大語言(美國日常用語有英語、西班牙語,粵語)。粵語在東南亞有廣泛的使用人群,在馬來西亞影響力非常強。粵語在香港、澳門享有官方語言地位。此外,粵語亦是唯一在外國大學有獨立研究之中國方言,亦是唯一沒有正式文字系統的大語種。

每種語言都有其用法、發音上的特點。我們尊重國家有關推廣使用普通話的政策和要求,但是語言往往不是孤立地存在的,語言是文化的載體,有其超越一般溝通功能的意義,所以推廣普通話與保留、使用、保護方言並不矛盾。」

咁又點?

消失都冇辦法

冇人用就自然會淘太

多人用根本就唔駛驚

The Cantonese language is at its height when the Cantonese opera and the Pop songs are popular.