[無恥政府] 若官員上任前就收定黑錢 上任後唔替行賂者做嘢 是否無罪?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

林卓廷質疑政府就梁振英沒申報UGL協議的解釋

行政長官梁振英涉嫌收受澳洲公司UGL近5000萬元但無向行會申報,在立法會會議上,民主黨林卓廷質疑,是否如政府解釋只要協議在上任前簽訂,以及簽訂協議後從來沒有提供服務,所有政治委任官員、行會成員及公務員,都可以不用申報與商業機構簽定的協議。

經民聯林健鋒表示,首長級公務員會接觸不少機密資料,關注現時申制度是否有效避免利益衝突。

政制及內地事務局局長譚志源說,事件涉及離職協議,內容比較廣泛,視乎具體情況,可能需定期申報或在可能涉及利益衝突時申報,不能一概而論。他強調現時的申報制度,有助官員及公務員避免利益衝突。
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1306978-20170111.htm

The Democratic Party has accused the Constitutional Affairs Secretary, Raymond Tam, of covering up for the Chief Executive CY Leung.

The Party had been pressing Tam on whether public officials can accept money from private companies, so long as they don't actually provide a service. This was one of the reasons given by Leung for why he accepted HK$50 million from the Australian firm, UGL.

The payment was connected to the sale of the property firm DTZ where Leung was a director. The Australian firm paid the money to stop CY from moving to a rival company within two years.

Tam said the government had responded many times to questions about UGL. He said there are different kinds of end-of-employment contracts and whether it needs to be declared depends on the circumstances.

But the Democratic Party's Lam Cheuk-ting said the minister’s attitude will damage the anti-corruption culture of Hong Kong.
http://news.rthk.hk/rthk/en/component/k2/1307012-20170111.htm

收黑錢就有罪
回覆 讚好 不讚 使用道具

The point is no declaration of interest.

又是王C黑金漢奸狗作故事的材料!!

超能仔 發表於 2017-1-12 21:53
又是王C黑金漢奸狗作故事的材料!!

你識唔識字架?係香港電台嘅新聞呢架!

689落台後肯定比廉記查

王c漢奸boy最叻做美佬条狗!!

carhin 發表於 2017-1-12 22:44
689落台後肯定比廉記查

如果,下一任係鬍鬚曾做特首的話,廉記肯定會做689世界,所以689最怕最驚鬍鬚曾做到特首。

相反如果淋病得米嘅話,689就會安全多幾年,因為淋病講到明會跟隨佢嘅路線。

iamboyboy 發表於 2017-1-12 22:52
如果,下一任係鬍鬚曾做特首的話,廉記肯定會做689世界,所以689最怕最驚鬍鬚曾做到特首。

相反如果淋病得米嘅話,689就會安全多幾年,因為淋病講到明會跟隨佢嘅路線。

唔出奇呀!淋病做凸9係比掃把好D

carhin 發表於 2017-1-12 22:58
唔出奇呀!淋病做凸9係比掃把好D

但係淋病講到明會跟隨689嘅路線,等於唔會清算佢。

掃把頭反而會做689世界。

iamboyboy 發表於 2017-1-12 23:01
但係淋病講到明會跟隨689嘅路線,等於唔會清算佢。

掃把頭反而會做689世界。

掃把經常攻擊人,抬高自己。大陸唔多唔小比甜頭泛民,泛民曾經同張德江講唔比689連任和發還回鄉証,最近大陸都做咗嘢,比淋病做831政改可能鬆小小,想溫和泛民妥拹來報恩

carhin 發表於 2017-1-12 23:12
掃把經常攻擊人,抬高自己。大陸唔多唔小比甜頭泛民,泛民曾經同張德江講唔比689連任和發還回鄉証,最近大陸都做咗嘢,比淋病做831政改可能鬆小小,想溫和泛民妥拹來報恩

情願葉劉做,好過淋病了。

即係參考返呢幾年嚟計。

iamboyboy 發表於 2017-1-12 23:19
情願葉劉做,好過淋病了。

即係參考返呢幾年嚟計。

胡官政崗最好,不過大陸一定唔比佢上,薯片都一樣。大陸直情比副靚牌淋病揸

又係的王C黑金漢奸狗係到老作, 估估吓亂九嗡. 边處夠的五毛, 左L英明. 係奶妈下面深呼吸.

回復 iamboyboy #1 的帖子

衣加没做吾等於以后不做 ......

用手機回應 超能仔 #4 的帖子

这个故事作左好多次拉,无新野作就翻炒下,又可以同主子交代,何乐而不为!

carhin 發表於 2017-1-12 23:26
胡官政崗最好,不過大陸一定唔比佢上,薯片都一樣。大陸直情比副靚牌淋病揸

其實呢如果,第一屆特首係由做過法官嘅楊鐵樑做嘅話,香港呢廿年就唔會咁亂。

不過,共匪係都要用扯線公仔做特首先至放心。

kaiwkam 發表於 2017-1-13 01:11
回復 iamboyboy #1 的帖子

衣加没做吾等於以后不做 ......

但係落咗任果陣,就算想做都唔得。

超能仔 發表於 2017-1-12 22:52
王c漢奸boy最叻做美佬条狗!!

批評大陸政府就等於係美佬条狗?哈哈哈!真係白痴得交關!

收完錢唔做野有罪啦

收錢而唔提供服務可構成傷業炸片罪