[新聞時事] 被大公報指涉港獨、扭曲歷史 Watershed HK發律師信促撤回報導

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

《大公報》上周頭版報道,指由年輕人自發組成的「Watershed Hong Kong」,趁去年是二戰期間的「香港保衛戰」75周年,發起身穿香港義勇防衛軍軍服在街頭向市民講解歷史,斥活動抹黑中共游擊隊「東江縱隊」,並指他們是來自「港大的港獨勢力」。Watershed Hong Kon昨天向《大公報》發律師信,要求於7天內撤回報道及道歉,否則向法院提出訴訟。

Watershed Hong Kong負責人葉坤傑(Taurus)周四晚(12日)在facebook發聲明,並節錄向《大公報》所發的律師信,「未經採訪核實,誹謗委託人。委託人謹要求 貴報章停止失實指控,並由二零一七年一月十二日起於七日內在報章和網站刊出撤回報道的聲明,及向委託人道歉。否則,委託人將採取一切行動,包括向法庭提出訴訟而不作另行通知」。

葉坤傑在聲明中又引述律師信指,他本人不主張、從未鼓吹所謂「港獨」,專頁亦謝絕一切政治宣傳,而報道提及的人士除他以外皆非專頁管理員,活動義工亦已於2015年悉數離開。

他重申The Living Monuments(活着紀念碑)活動,屬悼念及歷史推廣性質,志在向當年保家衛國、抗日陣亡的軍人及市民致敬,全面介紹當年作戰單位,更經與政府部門和警方商討後方才舉行。

由年輕人自發組成、前身為「時代思進」的Watershed Hong Kong,趁去年是這場戰役的75周年,發起身穿香港義勇防衛軍軍服,在街頭向市民講解歷史。

親中報章《大公報》上周四以頭版及A2兩版報道,對此大肆撻伐,批評有關團體扭曲歷史,抹黑中共領導的游擊隊「東江縱隊」,又指他們是來自港大的港獨勢力。報道指,其導賞員貶低東江縱隊,指香港義勇防衛軍是直轄英軍的正規軍隊,東江縱隊只是「老笠」的游擊隊,沒與日軍正面作戰,「只不過係有個日兵行行下,『老笠』咗佢。」

P.S. 告X佢共匪喉舌X母系啦!
不負責任亂講的後果。
回覆 讚好 不讚 使用道具

F1D1S1 發表於 2017-1-13 14:32
不負責任亂講的後果。

共匪的喉舌傳媒,責任就係幫共匪散播假消息,顛倒黑白是非,不斷進行洗腦工程,但其營運資金就偏偏來自老百姓對政府的繳稅。

所以必需採取法律行動告X佢XX!

大公文匯,一貫造謠本色!

momomo1997 發表於 2017-1-13 14:43
大公文匯,一貫造謠本色!

同大陸的人民日報一X樣!專門替共匪欺騙人民!

登錄/註冊後可看大圖

嘩, 都係小心講野, 的五毛, 左L, 爛屍可以有樣學樣. 维稳费变律師费.

唔講都冇人知,基本上冇人會睇太公報

artlo 發表於 2017-1-13 14:50
嘩, 都係小心講野, 的五毛, 左L, 爛屍可以有樣學樣. 维稳费变律師费.

维稳费邊叫雞費都係咁啦佢哋。

車呀文 發表於 2017-1-13 14:50
唔講都冇人知,基本上冇人會睇太公報

又係喎!不過始終要揭發佢哋。

回復 無賴階級專政 #8 的帖子

咁又係, 好快又有左L碌出尼申将佢地既正義.

artlo 發表於 2017-1-13 14:57
回復 無賴階級專政 #8 的帖子

咁又係, 好快又有左L碌出尼申将佢地既正義.

佢哋識條撚。

5毛左仔愛字頭先會睇既報紙

無賴階級專政 發表於 2017-1-13 14:47
同大陸的人民日報一X樣!專門替共匪欺騙人民!

因為狗共都係大老千專呃人

carhin 發表於 2017-1-13 19:19
5毛左仔愛字頭先會睇既報紙

共匪放督屁佢哋都話香,共匪屙篤屎,佢哋都話好食!

8年抗戰都可以改為14年抗戰,共匪仲有咩係唔可以的。

F1D1S1 發表於 2017-1-13 19:34

中共夠話自己抗戰中流扺柱,遲D講埋有份派八路軍參與保衛莫斯科保衞戰和參與諾曼第登陸

X 2

你所說, 正是我所想

谷歌早前新聞

共匪加強篡改歷史,兼且將互聯網變成內聯網。

在呢個大環境之下,真係要視乎大陸人的醒覺程度了。

carhin 發表於 2017-1-13 19:42
中共夠話自己抗戰中流扺柱,遲D講埋有份派八路軍參與保衛莫斯科保衞戰和參與諾曼第登陸

共匪開拍果度套開鑼會議,毛澤東居然係主角,國民黨的蔣介石幾乎冇鏡頭,共匪咗有乜嘢做唔出?除咗好事!

iamboyboy 發表於 2017-1-13 20:08
共匪開拍果度套開鑼會議,毛澤東居然係主角,國民黨的蔣介石幾乎冇鏡頭,共匪咗有乜嘢做唔出?除咗好事!

呢D九流電影我唔睇,拍續集可能話自己簽受降書