林鄭如當選,將增加特區教育開支

回覆 讚好 不讚 使用道具

icefree 發表於 2017-2-13 23:30
係吖,地區係一個好麻煩的主因;舉個實例,北區算係重災區,好多人妻向我掃苦(千奇咪羨慕,盜忌就可以{:2 ...

我有好友在北区教小学,情况都大致了解。
意识形态,文化背景,都有差异,难免有些冲击。

从另一角度看,国内小朋友读书鬥志,上进心似乎比香港小朋友強,是什么原因?

養不難,教才是難

方向正確

回復 馬後砲 #38 的帖子

贏在起跑線,卻輸在終點線。
幼稚園剝奪咗小朋友嘅創意、自學能力同學習興趣

80hg 發表於 2017-2-14 14:32
回復 馬後砲 #38 的帖子

贏在起跑線,卻輸在終點線。

值得家長學校教育工作者思考的題材

馬後砲 發表於 2017-2-14 08:38
搵家姐鞭策你

佢包尾殺

You up what spring ?

馬後砲 發表於 2017-2-14 20:20
You up what spring ?

大你三條A

回復 馬後砲 #1 的帖子

增加教育開支是治標不治本!關鍵是要把整體教育制度改革,開發及引導學生思維,而不是着重考試及分數!我建議教育局長去以色列及德國取經吧!

Baritone 發表於 2017-2-14 22:09
回復 馬後砲 #1 的帖子

增加教育開支是治標不治本!關鍵是要把整體教育制度改革,開發及引導學生思維,而不是着重考試及分數!我建議教育局長去以色列及德國取經吧!

看情況……
50/60年代, 政府資源短缺,連小學都要在天台辦,一班 45 人, 那時,
入學不易。 中學經費不足,引致班少, 能入中學,是小學人數不到一半。
而中學升大學, 是4個得一個。
在這樣環境下, 求學教學只求分數觀念, 漸漸飬成。

現今辦學經費充裕, 自可減少這因素, 但能否逆轉這根深蒂固觀念制度?校方易辦,但家長心態難改。
曾於不同場合聽過家長批評某校“唔得”, 原因只是功課太少, 每天得两三樣,。

馬後砲 發表於 2017-2-15 01:05
看情況……
50/60年代, 政府資源短缺,連小學都要在天台辦,一班 45 人, 那時,
入學不易。 中學經費不 ...

求學教學只求分數觀念,我認為係90s'尾回歸後教改後形成。50/60s' 有學徒有夜校,及至 70s' 、80s' 有工、商科、職業先修學校、理工等。市民有多種出路,投身不同職業職級。唔同最近十幾廿年,只想進入大學,然後在投行、跨國大企業打工,買樓,然後再買樓,再買樓,再買樓 ... 思維咁單一。

馬後砲 發表於 2017-2-14 16:24
值得家長學校教育工作者思考的題材

唔止幼稚園剝奪小朋友嘅創意、自學能力同學習興趣,其實(香港嘅)小、中、什至大學都係咁 (睇下D有錢佬、高官、建制派、同愛國愛港既得利益者將仔女送去西方國家讀書就知)

80hg 發表於 2017-2-15 10:12
求學教學只求分數觀念,我認為係90s'尾回歸後教改後形成。50/60s' 有學徒有夜校,及至 70s' 、80s' 有工 ...

此等现象,未回归前已有,只是在英国佬统治下,没有人敢讲多两句
多年来,由50/60年开始,每次教育改革改制都越改越多问题。
远古年代,罗宗鉴试过把小学6年改5年,之后行不通改回6年。
到近期郑慕智提倡母语教育,都是镬镬甘

馬後砲 發表於 2017-2-15 13:36
此等现象,未回归前已有,只是在英国佬统治下,没有人敢讲多两句
多年来,由50/60年开始,每次教育改革改 ...

母語教學多Q餘啦,又要話香港係國際城市,又唔全力教好國際語言--英語

馬後砲 發表於 2017-2-13 16:48
今天下午, 林鄭發佈政岡

教育開支比率,將大幅提高至政府經常性開支25%

巧有政治智慧

80hg 發表於 2017-2-16 11:26
母語教學多Q餘啦,又要話香港係國際城市,又唔全力教好國際語言--英語

而家輸俾上海北京星加坡

回復 lugard #55 的帖子

增加嘅開支強制用係愛國教育同搞返內地交流

80hg 發表於 2017-2-21 11:04

增加嘅開支強制用係愛國教育同搞返內地交流

乃帶隊

80hg 發表於 2017-2-21 11:04