[新聞時事] 藍絲群起鬧法官咒「絕子絕孫」 隨時犯藐視法庭罪?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

上次有人網上鬧法官就出動重案組拉人, 今次唔知又如何呢?

七警暗角打人在事發兩年後,昨終有裁決,法官裁定各被告蓄意導致身體受嚴重受傷罪名不成立,而較輕的襲擊致造成身體傷害罪成。雖然七警被判以較輕罪名,但一眾藍絲卻對裁決表示極度不滿,紛紛在網上辱罵今次判決的法官,甚至作出人身恐嚇。

藍絲facebook專頁「9up新聞」更貼出案件法官杜大衛的相片,不滿七警需要還柙,更寫上「去死啦你!」又指杜是「狗官」。

該帖引來大批激進藍絲留言,主要留言針對法官杜大衛,指本身為外國人的杜是「港英餘孽」,甚至詛咒他全家「死絕」、「絕子絕孫」。

藍絲又發起遊行,周六3時半從中環遮打花園出發,途經警察總部後到政府總部,反對法官決定。

事實上,在網上恐嚇及辱罵法官,隨時會犯上「藐視法庭罪」。在2015年7月,裁判官陳碧橋就「光復元朗」反水貨客示威案判刑,自宣判女示威者以胸襲警罪成後,不斷受到威嚇,當時網上出現要陳碧橋「小心睇路」,更有攻擊其家人的言論,警方重案組其後接手調查,相信有人在網上平台發佈內容含有恐嚇成份留言,拘捕一涉案男子。

低智森條粉腸喺 facebook 鬧法官

回覆 讚好 不讚 使用道具

呢班人可能係不誠實使用電腦。

全港警察已犯上「藐視法庭罪」。
因他們知老高犯上「藐視法庭罪」而不去制止,所以同樣犯法!
拉哂全港警察喇!

暴動, 藍絲夠薑就暴動, 明益李私煙收多的维稳费.

咪玩啦.....

男屍發遊行,4台唔少去太監遊行,3樓果條一定去,順便叫埋大陸親戚去,又有300蚊收

支持警察加多月薪,其工作太危險,好似做監躉。

carhin 發表於 2017-2-16 12:00
男屍發遊行,4台唔少去太監遊行,3樓果條一定去,順便叫埋大陸親戚去,又有300蚊收

仲有班濕九同鄉會提供河鮮午宴.

男屍一向雙從標準,法官判梁游宣誓無效,取消議員資格,仲開心過中六口彩,判7黑警罪名成立,都未判監坐幾耐,個個死老豆出黎哭喪,又鬧狗官又話遊行

太安樓肥貓 發表於 2017-2-16 13:33
高志森發文辱罵法官「狗官」 律政司:或構成藐視法庭
http://www.post852.com/204502

「黃屍想用我以上呢段文字砌我,可笑!我以上有邊粒字係談論今天判的案件?有邊粒字係『藐視法庭」』??」

高導演又兜得幾好喎, 不過識兜證明佢識驚.

告seven低智森老X臭西啦!

carhin 發表於 2017-2-16 13:34
男屍一向雙從標準,法官判梁游宣誓無效,取消議員資格,仲開心過中六口彩,判7黑警罪名成立,都未判監坐幾耐,個個死老豆出黎哭喪,又鬧狗官又話遊行

藍屍成日學人講法治,其實係擁護人治,當法庭的判決日吾啱佢哋胃口,佢哋就露晒底。

kinsoncc 發表於 2017-2-16 13:41
「黃屍想用我以上呢段文字砌我,可笑!我以上有邊粒字係談論今天判的案件?有邊粒字係『藐視法庭」』??」

高導演又兜得幾好喎, 不過識兜證明佢識驚.

就係佢咁講先至凸顯佢嘅言論同今天判的案件有關。

要拉要鎖,  就要拉埋呢件,  唔好拉呢個  唔拉果個

https://www.facebook.com/snipe4e ... s/1942797036001192/

肥叔叔 發表於 2017-2-16 21:59
要拉要鎖,  就要拉埋呢件,  唔好又拉呢個  唔拉果個

https://www.facebook.com/snipe4eyesdogmoon2527788 ...

跟C官所言,拉哂港警

低志森開始淆底, Facebook 發表鬧法官的評論,今日(2月17日)竟全數無影無蹤

回復 kinsoncc #1 的帖子

依法判決竟然要絕子絕孫,
咁以後仲有邊個敢做法官 。