[新聞時事] 李嘉誠:不會為任何特首候選人提名 會投暗票

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

本港首富、長和系主席李嘉誠出席活動時透露,不會為任何特首候選人提名,事關不想得罪任何人,但會投票,事關屆時沒有人知道他投給誰,他亦不會透露投票意向。他指四位候選人都會做好四個原則,包括支持基本法、一國兩制及維護法治等。

超人出席李嘉誠基金會贊助的汕頭大學海洋划艇運動後回應有關提名行政長官參選人時表示,不會為任何人提名,「我老早就講咗唔會為任何人提名,但會投票」,又指「當時carrie lam(林鄭月娥) 都未選」。他又提到,4名參選人「個個都係好朋友」。

至於大仔李澤鉅提名林鄭,他就指,兩名兒子均年過50,有自己的決定是應該。

至於上一屆提名唐英年,他指這是一早的決定,「後尾梁先生出嚟選」,又提到上一次選舉「2星期前已經知道唐生選唔到」。

對於早前的中聯辦飯局,李嘉誠指「私人飯局,唔講」。

誠哥都留一手!

補充內容 (2017-2-19 15:08):
原本以為佢會效發伍奢,原來佢自己都唔落搭.

赤膞上陣吃虧大
暗票表態吸教訓
回覆 讚好 不讚 使用道具

邊個唔想表現咁豪氣
但係面對中央
又有幾多人有本錢可以咁豪氣

其他人只可以事前講要睇過各人政綱先決定
之後等唔到某人政綱咪講
我地支持林鄭理念....
即係九唔搭八... 又有邊家人想

佢使咩賣終聯辦帳,當聖旨廢嘅

誠哥唔會睬終亂辦支笛

行政長官選舉參選人林鄭月娥不評論李嘉誠不提名的決定。她與中小學校長交流時,主動解釋為何在任政務司司長時不督導局長作教育改革,林鄭月娥強調各政策局應各自問責

林鄭月娥與社福界選委會面,民主派手握社福界六十票,他們會後表明傾向提名胡國興、曾俊華及通過公民提名的參選人。

而會前,防止學生自殺民間聯席到場向林鄭月娥遞交意見書,促請政府應對學生自殺等問題,包括取消BCA。

林鄭月娥早上 又到訪林大輝中學 ,觀看全港小學劍擊比賽。之後與四十多名中小學校長交流,包括資助小學校長會主席賴子文及津貼小學議會主席冼儉偉等。

林鄭月娥在開場發言,解釋在任政務司司長時為何不督導教育局作改革。

明人不作暗事, 不过這是他為富不仁既作風, 变不了.

回復 pkylac05 #1 的帖子

此人精過馬騮,点会表態呢

嗱嗱嗱 ! 又嚟爆料嘞 !
上屆選前2星期已知道唐生選唔到,
大家明唔明白呀 ?  

carhin 發表於 2017-2-19 16:18
佢使咩賣終聯辦帳,當聖旨廢嘅

好在香港仲有李+×,
如果唔係西O仲以為自己大Q晒可以隻手遮天 !  

iambig9 發表於 2017-2-19 17:05
誠哥唔會睬終亂辦支笛

所以佢話唔想得罪人,但一定會投票,咁樣講大概都估到佢投票取向啦。

佢就係靠呢種手腕建立王國.

人 老 精 !

即係暗示有人會報復.... !?

狗雜種,你唔抵得你十X住山頂,你都住和合石山頂,條氣唔順你未跪低乃佢袋底要佢送多個哥連臣角山頂比你冚家住

為了生存 暗票才是正確