[民生話題] 各界撐七警上訴 促檢控「佔中」搞手

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

違法「佔中」期間曾健超被毆打案,七名警務人員被判監兩年,引起社會極大迴響。
香港社會各界人士指出,七警案的判罰過重,相反對「佔中」和「旺暴」示威者的懲罰過輕,質疑法官對示威者和執法人員的量刑標準不一,毫無公義可言,支持七警上訴。

有法律界人士指,七警的行為雖然不對,但應審視當時的環境因素予以輕判,又呼籲當局盡快檢控「佔中」搞手。

行政會議成員、工聯會榮譽會長鄭耀棠昨日接受《大公報》訪問時認為,七警案的判決令人嘩然,「使唔使咁重?有人掟磚都未至於咁重,七人裡面有啲人都無落手,仲要不准保釋,立即入獄。」鄭耀棠指,七警是犯了錯,但他質疑的並非七警有無罪,而是法官的判決公不公道,他對此深感不滿,甚至形容為「彰顯法治,公義滅亡」,「我同意法治繫好緊要,但無咗公義,社會很悲哀」。

鄭耀棠:變相鼓勵反政府

鄭耀棠將七警案的裁決與「佔中」、旺角暴亂等案件比較,指「(旺角暴亂)掟磚最多(入獄)九個月」,質疑法官在量刑時對示威者和執法人員的標準不同,「點解要對暴徒咁仁慈?對執法人員咁苛刻呢?公唔公道啊?我個人覺得過分!」他又說,「佔中」結束至今兩年,其搞手和「幕後黑手」仍逍遙法外,得不到應有的懲罰,憂慮裁決會打擊前線警務人員的士氣,或出現「日後要『佔中』,唔好打衝鋒」的退縮心理。
鄭耀棠又質疑,目前的法律制度有問題,「點解同一個制度,有不同的判決呢?法律在香港原來不是人人平等?」對示威者的輕判或會變相鼓勵人反政府。對於與團體要求特首特赦七警,他個人覺得未嘗不可,但目前毋須去到這一步,應該跟從上訴程序去處理。他亦支持七警上訴,呼籲市民以捐錢和遊行等方式支持。

梁美芬:環境因素應輕判

本身是執業大律師的經民聯立法會議員梁美芬表示,「佔中」期間,警員持續長時間工作又被侮辱,缺乏應有尊重及尊嚴,七警因被人刺激而做錯事,雖應得到懲罰,但亦應以環境因素輕判。梁又指,「好多人因『佔中』好嬲」,現時社會的民情均同情七名警員,市民期待法庭可以令「佔中」發起人受懲罰,「但而家都只系蝦兵蟹將判下」,這些情況令人感覺不公道。

何君堯:相信上訴可減刑

前律師會會長兼立法會議員何君堯表示,七警被判入獄兩年是過重,相信上訴可以減刑。他又指,做錯事必須面對法律,法律面前人人平等,「無論警察、律師、教師定系牧師」,並隨即指發起「佔中」的三名「首腦」,至今未被檢控,反問「我地點能夠接受呢?」
員。
法律面前,  平等嗎 ??  
回覆 讚好 不讚 使用道具

五毛呢一輪真係唔憂做!

睇我帶妖唔到

iamboyboy 發表於 2017-2-21 12:40
五毛呢一輪真係唔憂做!

因太多禍港,亂港,害港的畜牲搞事。

powertvb 發表於 2017-2-21 12:45
因太多禍港,亂港,害港的畜牲搞事。

禍港,亂港,害港的畜牲?未就係689同終亂辦囉!成報日日都有講喇!

登錄/註冊後可看大圖

powertvb 發表於 2017-2-21 12:23
違法「佔中」期間曾健超被毆打案,七名警務人員被判監兩年,引起社會極大迴響。

香港社會各界人士指出,七 ...

袁狗根本係黄屍賊, 佢唔落台都冇機會告佔中3妖

唔知689, 會唔會回應各界呢 ?

回應, 又將如何回應 ?

藍絲與建制派同樣是港共負資產,港共是中共負資產!因他們所作所為並非按道德公義是非去行,是按一己私利。今天香港社會高教育水平,資訊發達,香港人特別年青一代,再不易被語言藝術,斷章取義瞞天過海。中共若繼續用這等負資產,其一難得香港人心,其二靠港共在港施政定貽笑國際!

大頭的Qoo 發表於 2017-2-21 13:00
唔知689, 會唔會回應各界呢 ?

回應, 又將如何回應 ?

你話呢?而家搵緊門路升官,你話佢會唔會再將一個自己有份起的火頭翻撻?有班儍hi仲幻想佢會特赦。

iamboyboy 發表於 2017-2-21 12:51
禍港,亂港,害港的畜牲?未就係689同終亂辦囉!成報日日都有講喇!

特朗普説話,毒媒作聞。

F1D1S1 發表於 2017-2-21 13:09
藍絲與建制派同樣是港共負資產,港共是中共負資產!因他們所作所為並非按道德公義是非去行,是按一己私利。 ...

https://m.
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

美佬作奸手法

powertvb 發表於 2017-2-21 13:56
https://m.
美佬作奸手法

反了,反了

美國以往佔領一個  “國家”  的12步驟

你真正身分原來是  “港獨” 份子

失覺晒

kinsoncc 發表於 2017-2-21 13:32
你話呢?而家搵緊門路升官,你話佢會唔會再將一個自己有份起的火頭翻撻?有班儍hi仲幻想佢會特赦。

佢好多選擇
1.) 換人.  各界都對袁國強咁多不滿.  佢可以換人換氣氛
2.) 都係換人.  各界又對佢不滿.  建制與非建制都同樣對佢不滿.  唔好等多一年, 依家就轉工, 轉去咩政咩副主席.  直接由林鄭頂上, 順理成章
3.) 用特權, 免去7警刑罰.  回應各界要求

powertvb 發表於 2017-2-21 12:23

香港社會各界人士指出,七 ...

各界?咪又係嗰啲收大陸維穩費的親共組織!

大頭的Qoo 發表於 2017-2-21 14:33
佢好多選擇
1.) 換人.  各界都對袁國強咁多不滿.  佢可以換人換氣氛
2.) 都係換人.  各界又對佢不滿.  建 ...

我想睇到佢揀3,翻撻呢個火頭呀!但睇怕出現機會都好微,所謂各界,嘈得最大聲咪又係警界本身,同班愛乜愛物班爛頭卒,因為濫用私刑根本冇特赦理由,就算班左棍又好網毛又好,最多只係話唔公平,都唔敢講佢地係冤獄。

kinsoncc 發表於 2017-2-21 15:24
我想睇到佢揀3,翻撻呢個火頭呀!但睇怕出現機會都好微,所謂各界,嘈得最大聲咪又係警界本身,同班愛乜 ...

我就想睇佢揀(1)啦....
換走袁國強, 由佢頭馬, 呀波哥頂上....  反正呀波哥都搞完份材正預算啦...  轉佢做律政師囉.

補充內容 (2017-2-21 15:30):

登錄/註冊後可看大圖

補充內容 (2017-2-21 15:30):
最重要一點, 波哥一定無法律界同學, 所以唔會再比人插.

大頭的Qoo 發表於 2017-2-21 15:29
我就想睇佢揀(1)啦....
換走袁國強, 由佢頭馬, 呀波哥頂上....  反正呀波哥都搞完份材正預算啦...  轉佢 ...

大頭哥唔係學左班5毛咁,企埋一堆影畢業相就証實佢係黃絲呀?

F1D1S1 發表於 2017-2-21 14:11
反了,反了

美國以往佔領一個  “國家”  的12步驟

發覺老兄真思覺失調,快去看醫生。

iamboyboy 發表於 2017-2-21 15:13
各界?咪又係嗰啲收大陸維穩費的親共組織!

好了,終於有人出聲問各界是誰?
泛民至叻用各界,全港????果時老兄唔問?