[新聞時事] 曾蔭權公職人員行為失當罪 判囚20個月 法官:無緩刑理由

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

前行政長官曾蔭權被裁定公職人員行為失當罪成,今早在高等法院判刑,法官判處他監禁20個月。
法官陳慶偉宣讀判刑理由時表示,本案嚴重之處在於被告是特首,他不止須向港人負責,亦須向中央政府負責,而他獲港人及中國人民賦予信任,作為特首,他必須是一個正直的人。

陳慶偉又提到,於2010至2012年間,曾蔭權作為行政長官及行會主席,在處理雄濤廣播的牌照等3項申報時,刻意隱瞞他與雄濤主要股東黃楚標就深圳東海花園的商議。根據陪審團就第二項公職人員行為失當罪的裁決,清楚顯示陪審團不接納曾蔭權是因疏忽而未有申報。

陳官指出,就着曾蔭權家人及其同事的求情信,各人均指出曾蔭權盡心盡力服務香港市民。陳官說,合適量刑起點為30個月,基於被告對香港的貢獻及良好品格,被告獲減10個月刑期,但沒有緩刑理由。

控罪指曾蔭權於2010年1月1日至2012年6月30日期間,擔任公職即行政長官及行會主席,在處理雄濤廣播有限公司的廣播牌照等3項申請時,未有向行會申報他與雄濤主要股東黃楚標就深圳東海花園物業進行的商議,陪審團上周五(17日)以8比1大比數裁定曾蔭權罪成。
D愛字頭4台太監又話不公平,法治已死,呢單野一D說話都無講
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢啲垃圾係勢利小人,曾爵士卸任特首之後,佢哋轉晒去689馬房,而家佢哋暫時效忠689,將來如果鬍鬚曾上台,要清算689,佢哋就會話689係杏+橙。

罪成輕判, 好合理 !  

有點唏噓!

曾是最高民望既特首,被最低民望既特首硬屈入獄。

momomo1997 發表於 2017-2-22 13:51
有點唏噓!

竊鉤者誅(曾蔭權)
竊國者侯(全蟈正妾副主席老懵董!傳聞候任全蟈正妾副主席689!)

F1D1S1 發表於 2017-2-22 13:58

認真諷刺!曾爵士在全中國的角度來睇,簡直係一個清官。

只不過係無向行政會議申報。

話佢貪污果一項檢控,陪審團未得出結果,法庭九月再審!

F1D1S1 發表於 2017-2-22 13:58

又唔可以話硬屈嘅, 正所謂牛唔飲水點㩒得牛頭低 ?  
有利用價值嘅時候就推你上山頂,
利用完就打你落地獄!

今早同事間開盤,盤口由9個月至3年

車呀文 發表於 2017-2-22 14:37
今早同事間開盤,盤口由9個月至3年

法官原本話三十個月,量刑後減至二十個月。

不過,佢仲有一項9月再開庭,即係最嚴重果一單嘢。

臨老过唔到世, 惨 ! 689都應該大, 小便失禁了.

artlo 發表於 2017-2-22 15:54

佢d case未審晒,九月再開庭。

無賴階級專政 發表於 2017-2-22 16:10
佢d case未審晒,九月再開庭。

拖到9月, 到時要睇吓邊個做特首嘞 !  

大眼睛 發表於 2017-2-23 19:10
拖到9月, 到時要睇吓邊個做特首嘞 !

入咗法律程序,仲要睇埋邊個法官,法官照樣係呢個(負責量刑),但陪審團就係另一批。

artlo 發表於 2017-2-22 15:54

煲呔,許仕仁曾經係香港第一、二把膠椅,都搞到咁,只望 689 一樣都會被搞到咁。

如果話佢貪下小便宜都好合理....

但我諗佢如果真係有貪污....

駛乜走去同人租深圳樓呀....

香港樓價貴都未貴到特首貪污都買唔起呢個地步掛

判得小啦連菜都貪真係衰到貼地啦