[新聞時事] 信報消息:董建華稱若曾俊華當選 中央不會任命

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

特首選戰提名期餘下一周,據悉中聯辦主任張曉明昨會見港區人大代及政協委員時,呼籲支持林鄭月娥,又強調中央對特首人選一直有話語權。《信報》今日報道,全國政協副主席董建華在團結香港基金會議上,明言如曾俊華當選,中央不會任命,所以才邀請林鄭月娥出選。

林鄭宣布參選後,曾表示擔心選出特首後中央不任命,會出現憲制危機,並獲前特首董建華主動接觸,要求考慮參選。

如曾俊華當選 中央不會任命
該報道指,董建華近日會見一批基金會顧問,談論外交形勢,及後在答問環節被問到特首選舉問題,董建華提到中央有實質任命權,若曾俊華當選,中央不會任命。董續指,為免尷尬局面才邀請林鄭參選,但就未有解釋為何曾俊華不獲信任。

讀後感想係.... 曾俊華真係好大機會當選, 否則中央無理由會經董伯伯口放炮....
可想言知共惨黨好驚輸,已經好高調落聖旨,仲要老董打埋開口牌,呢塲雀局想淋病食糊做得好羞家,好明顯三個輸家條氣唔順。呢D就係狗共比香港假民主。
回覆 讚好 不讚 使用道具

carhin 發表於 2017-2-22 13:19
可想言知共惨黨好驚輸,已經好高調落聖旨,仲要老董打埋開口牌,呢塲雀局想淋病食糊做得好羞家,好明顯三個輸家條氣唔順。呢D就係狗共比香港假民主。

會唔會反而幫薯片吸票呢 ?
投得票, 都係非富則貴, 有能力也有準備可以走人.  
你叫佢唔好投薯片, 佢就暗投薯片, 去睇吓點唔任命, 睇SHOW

大頭的Qoo 發表於 2017-2-22 13:27
你叫佢唔好投薯片, 佢就暗投薯片, 去睇吓點唔任命, 睇SHOW

老董打開口牌,無非比壓力呢班唔想投冧病選委(即係師兄講這班),係輸打赢要。淫賤聯工賊會呢班奴才-定歸邊,呢班選委加泛民選委會左右到誰是特首。所以大陸雙重施壓要這班人歸邊,我也想看冧病輸後,睇吓大陸有幾無賴

Pringle 係外國品牌? 邊個傳媒索到料實爆

carhin 發表於 2017-2-22 13:39
老董打開口牌,無非比壓力呢班唔想投冧病選委(即係師兄講這班),係輸打赢要。淫賤聯工賊會呢班奴才-定 ...

同貪曾被追殺, 有無關係呢 ?
林鄭上場, UGL幾千萬, 好大機會不了了之
會唔會係怕薯片上, 來個王子復仇記, 以其人之道還自其人之身
追殺689呢

忽發奇想:林鄭無論如何都唔能夠阻止薯片叔叔入閘,但佢依然想盡吸提名票...如果中聯辦真係威到可以幫佢屈到近八百張提名票,連孽猶都踢走埋,但到選舉時佢得選票居然比提名票少...到時係乜玩法~

愈係講得多只係代表咗愈冇把握贏 !  
一旦當選而唔任命,
除非搵到好有說服力嘅理由,
否則就係自打嘴巴自己破壞承諾 !  
等睇好戲 !  

可悲既香港人 !

回復 artlo #9 的帖子

點都好過朝鮮人

大頭的Qoo 發表於 2017-2-22 14:31
同貪曾被追殺, 有無關係呢 ?
林鄭上場, UGL幾千萬, 好大機會不了了之
會唔會係怕薯片上, 來個王子復仇記, 以其人之道還自其人之身

未必和貪曾有關
西環,689,淋病同一陣線,UGL多數不了了之
投得薯片,一定係唔妥689建制派,例如唐營等,泛民,假設薯片當選,果批人都會要求薯片再查689UGL單嘢,白揾六想留低都難

“老”  “矇”  董...... 有名你叫

如果曾俊華當選,讓我們看看,中共統治者 中央是如何尊重香港人民的選擇。

任何政治人物 和 任何政黨是明白和有良知、明白和懂得普世價、明白和懂得司法獨立、
明白和懂得公民權利、明白和懂得會尊重人民,政治人物和 政黨明白和懂得必須是
拋棄 和必須不應該玩 "黑盒子遊戲" 。

曾俊華回應時表示,中央確實有實質的官員任命權,惟看不見有什麼理由,中央不接受選舉結果。
曾俊華回應時表示,中央確實有實質的官員任命權,惟看不見有什麼理由,中央不接受選舉結果。

carhin 發表於 2017-2-22 15:32
未必和貪曾有關
投得薯片,一定係唔妥689建制派,例如唐營等,泛民,假設薯片當選,果批人都會要求薯片再查689UGL單嘢,白揾六想留低都難

又唔係差不了幾多
主動與被動

回復 沈陽海哥 #13 的帖子

任何.... 即係邊一位先
得罪講句
國內可以存在司法獨立嗎 ?
司法獨立, 多少人受影響 ?  

回復 大頭的Qoo #1 的帖子

呢招叫苦肉計.  迫中央選前表態話唔會反對.

whatever the central government says, it will be objected in HK.

大頭的Qoo 發表於 2017-2-22 13:08
特首選戰提名期餘下一周,據悉中聯辦主任張曉明昨會見港區人大代及政協委員時,呼籲支持林鄭月娥,又強調中 ...

之前我都講,咁搏命幫林鄭拉票,似乎知道勝算不穩,輪到老董出埋口術又如何?如果班選委心目中係想投鬍鬚,中央到時唔任命,對班選委冇乜痕癢,係中央自己同班港共尷尬之嘛。

大頭的Qoo 發表於 2017-2-22 13:27

李超人說話露了倪端啦,唔提名係唔想得罪人,但票一定會投,唔想得罪咩人呢?胡官?鬍鬚?葉劉?定係高高在上的人?

carhin 發表於 2017-2-22 15:32
未必和貪曾有關

唐唐大輝將提名票比左林鄭,但有冇人會信佢地到時真係投林鄭?