[無恥政府] 廣東反貪局局長竟涉貪 判囚11年

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

郭志玲(微博圖片)

大陸近年大力打貪,但「反貪」工作竟成部分貪官生財工具。廣東省一名反貪局局長,被揭發利用舉報信敲詐當地官員,從中收取高達332萬元人民幣的賄款。她終被判處有期徒刑11年,並處罰人民幣100萬元。

廣東茂名紀委日前對外通報稱,郭志玲在2010年起任化州市檢察院副檢察長兼反貪局局長,因此經常需要研究各單位「含金量」。一旦收到群眾的反貪舉報信,她就會視之為生財機會。

通報指,她從來不問舉報信的真實性,反而利用自己在反貪局「一言堂」作風控制知悉範圍,之後將當事人請到反貪局,讓其家屬著急起來。之後她就會通過中間人找家屬談判價錢,收到錢後才會叫反貪局方面放人。

她行事似乎相當細密,通常會準備一輛無牌汽車、並使用於外地購買的二手手機和無實名手機卡,通過中間人將手機送達當事人家屬,並確保家屬按指揮行事。郭志玲收到的賄款有時是10萬、30萬、80萬元人民幣,而最高一次收了120萬元。

不過她在其中一次行動中百密一疏,由於急著收錢放人,居然讓當事人家屬將金錢用信用卡匯款到中間人賬戶,再讓中間人提取現金30萬元給她,事件最終被揭發。2016年10月,電白區人民法院最終認定郭志玲收受他人賄賂人民幣332萬元,犯受賄罪被判處有期徒刑11年,並處罰金人民幣100萬元。

相關報道:

南方都市報
回復 無賴階級專政 #1 的帖子

冇人民和輿論監察嘅官員同政府,
必然出現嘅貪腐現象 !  
回覆 讚好 不讚 使用道具

唔知殘體字, 貧字, 貪字, 掂寫既呢 ?

大眼睛 發表於 2017-2-22 15:48
回復 無賴階級專政 #1 的帖子

冇人民和輿論監察嘅官員同政府,

期望一個非民選政府,佢哋自己監察返自己,真係前禿頭一哥話齋:天方夜譚!

artlo 發表於 2017-2-22 15:50
唔知殘體字, 貧字, 貪字, 掂寫既呢 ?

贫字, 贪字

反貪部變咗最貪得最多部門

回復 無賴階級專政 #5 的帖子

多謝Ching, 咁佢混淆了.

carhin 發表於 2017-2-22 15:53

咁又未必 !  
不過人地貪完要俾佢撂番一筆啫 !  

大眼睛 發表於 2017-2-22 16:14
咁又未必 !  
不過人地貪完要俾佢撂番一筆啫 !

大陸有咁多貪官,借D意分佢少少身家

真正的賊喊捉賊!

carhin 發表於 2017-2-22 15:53

先貪得果300個, 完全吾合偉大祖國的基本標準, 梗系要拉啦, 貪咁少 !

回復 271lee #11 的帖子

貪得最多嗰啲反而冇事 !  

271lee 發表於 2017-2-22 18:55
先貪得果300個, 完全吾合偉大祖國的基本標準, 梗系要拉啦, 貪咁少 !

可能驚影響黨的聲譽,被判貪污的官員的贓款,數目都照例最少縮小十倍來公佈。

回復 無賴階級專政 #13 的帖子

非也非也 !
啲贓款已經落入查佢嘅官員手中,
公佈出嚟嘅只係得番千份之一都唔知有冇 ?  

大眼睛 發表於 2017-2-22 19:33
回復 無賴階級專政 #13 的帖子

非也非也 !

過河濕腳就緊係啦,我就相信顧及黨的聲譽的因素多啲囉。

唔使打靶算走運

極權好的, 睇吓廉記條魚旦湯, 味又保拍吓个seafood走人.

回復 大眼睛 #2 的帖子

大錯特錯,西方民主咁成功係因為將錢和性定為資產,簡單講譬如特朗普可以有億萬財富,有數百名車隨從,有美女。。。只要你交得起法律上稅金,基本上冇問題。中國的貪腐有部份和冇人民和輿論監察嘅官員無關,如果你升官發財,冇權冇錢冇女人玩,邊個去做?西方聰明在把錢和性排除政治之外或合法化.

件大媽好似係男扮女裝!

回復 fNsveLqv #18 的帖子

若然政府同官員受到人民和輿論嘅監察,
再加埋獨立嘅司法,
貪腐嘅情況必然大幅降低 !