[其他] 反共不必替曾鳴冤

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

曾某下獄, 有人鳴冤 :
1. 所貪太小, 不致定罪
2. 堅持「理念」,  抗拒北京,  惨遭報服 ....

貪不在多少, 而在於那人的位置
控方可用於呈堂證據很有局限性,
不代表那就是全部所貪 ...
曾某是成功人士, 成功讓人們認定他只愛「小便宜」!

題外話:
你去過加勒比海嗎 ?   聽過開曼群岛?  巴哈馬 ?
你有富貴朋友熟習在這些旅遊勝地怎麽玩嗎 ?

堅持理念?
曾某理念就是擁職謀私, 為自己在位期創造最大公約數的回報。
其一面倒向的土地房屋政策, 讓多少香港家庭吃盡苦頭, 沒有黎明。
租金飛漲, 間接導致百物騰貴 ...
遗禍至今, 積重難返, 社會動蕩, 此為根本。
把他描繪成「堅持理念,  抗拒北京,  惨遭報服」...
有如烈士, 實在太過 !

反共因各人經歷有異, 理念有别, 看法各本, 可以理解。
但若因反共而是非不明, 黑白顛倒, 則切切不可,
不但無助反共, 更有損反共的「純潔性」。

註: 落井下石, 心本不忍
     惟見嗚冤排山倒海而來
     不可視若無覩也

反共因各人經歷有異, 理念有别, 看法各本, 可以理解。
但若因反共而是非不明, 黑白顛倒, 則切切不可,
不但無助反共, 更有損反共的「純潔性」。

非常同意上述觀點
回覆 讚好 不讚 使用道具

古不怪師兄

我都唔知你點睇新聞的?

第一!目前曾蔭權被入罪的係三項指控的第二項,無對當時的行政會議申報,而指控他收受利益的係第一項指控,將會九月重審。所以請您暫時不要模仿方向日報說他貪曾!貪曾!或代替法庭提早為他定下貪腐的罪名。

第二!反共與支持或反對曾蔭權,根本就無半點關係!因為佢同中共沒有半點關係,他不是中共替其救亡家族生意,而自甘淪為傀儡特首的二世祖,他更加不是年青時考不進港大,而後來被吸納成為地下黨員。

至於你話有人替其鳴冤 :
堅持「理念」,  抗拒北京,  惨遭報服 ....

我就唔知你響邊度睇返黎?

白羊座o穆o 發表於 2017-2-23 11:53

特朗普 都話CUT黑金啦,  仲有幾多演員去反共 ?

http://141hongkong.com/thread-1768943-1-1.html

反共好似真係越來越唔合潮流,反乜鬼呀,連特朗普都要(獨裁)顛覆西方實行多年的(民主價值),國家利益,人民的民生福祉才是執政者的奮鬥自標。
貪官無論貪多貪少都是違法,貪曾被人抓到証據,罪成入獄是扺佢死,無需可憐,為官不正,下场理该如此,判得好!

iamboyboy 發表於 2017-2-23 12:21
古不怪師兄

我都唔知你點睇新聞的?

何止貪曾, 還有「貪梁」, 甚至「貪董 」...
信口開河, 莫名其妙,
難道要一一從4台節錄下來 ?
很高興 lam兄畢竟與他們不一樣, 還擺事實, 懂法律, 講道理,
讓那些人慚愧。

"我就唔知你響邊度睇返黎"?
就不必逐一節錄點明了, 和氣生財嘛!

古不怪 發表於 2017-2-23 10:45
曾某下獄, 有人鳴冤 :
1. 所貪太小, 不致定罪
2. 堅持「理念」,  抗拒北京,  惨遭報服 ....

一D美國,  一D就加拿大,  一齊黎討論香港,  真係熱鬧

反共不必替曾鳴冤
為曾鳴冤也不一定是反共

到今日, 我都唔知佢實質貪過咩啦....
就因為收紅酒 ? 定係坐人家交通工具....  
不收, 是無禮, 有禮 ?

收了, 又是不是給送禮人提供了職務上好處 ?

零花錢, 多少才算合理 ?  
紅封包, 封多少合理 ?
晚飯後應付服務費才算合理? 幾十, 幾佰, 幾千....

今任政府對上任特首的標準, 不太理解
相反, 個人只有興趣看下任政府又以多高標準以待今任....

肥叔叔 發表於 2017-2-23 13:44
一D美國,  一D就加拿大,  一齊黎討論香港,  真係熱鬧

有何不妥 ?

大頭的Qoo 發表於 2017-2-23 14:31
反共不必替曾鳴冤
為曾鳴冤也不一定是反共

這些疑問在判決前確應慎重考慮,
以示對被告公平。

但很難免,「陪審人士」更受「另一靣輿論」影响。
以下是雅虎讀者對曾入獄新聞的回應之一, 或代表另一批群衆的心聲:

"全港幾多人因為你一家四口成世住劏房, 成世輪公屋, 成世捱貴租, 日日迫係百幾呎空間, 日頭打份奴隸工都係為左交租, 仲要冇啖好食, 好多升斗市民係出面捱日子仲慘過坐監呀! 而你貪曾只係2年貨仔, 仲要計你7折, 你背後實際收左幾多利益仲未曝光話之你, 希望你係獄中有幸見到這則留言可以覺悟一下, 如果要你呢2年體驗一下劏房戶既日常起居, 你可能會覺得坐監仲幸福D! 亦希望呢幾日不停為貪曾說好話既打手收歛一下, 唔知你地同貪曾有多少利益恩惠, 你地比個機會市民抒發不滿好嗎? "

回復 肥叔叔 #4 的帖子

肥燭燭, 唔攞黑金, 咪攞维稳费, 都係出賣勞力做小丑, 有幾多个真係出賣靈魂呀 ? 你心知肚明啦.

勞高喜 發表於 2017-2-23 19:39
這些疑問在判決前確應慎重考慮,
以示對被告公平。

咁佢未上場, 公屋輪候, 又要幾多年呀....  
我朋友用咗八年時間上樓, 政府就一直謂咩三四年.  
有網友就講佢朋友最近又係花八年
即係長咗定快咗
申請公屋, 向來都困難嫁啦....  

再講. 也苦已經係打手之生存地方, 你信幾多成 ?

補充內容 (2017-2-24 14:18):
我已經好早唔睇也苦留言.   基本上係離地九up多

回復 大頭的Qoo #14 的帖子

"我已經好早唔睇也苦留言.... "

不看也苦的觀衆回覆, 很有認同,
多達80%以上内容空洞, 盡是謾駡,
是自稱港人, 但口吻親陸, 對不親陸者的嬉笑怒駡,
令人反感,厭惡 ...

但涉及民生艱難,弱勢叫苦,
一定看,且深信,
因字裡行间看得出,
不深受其苦,不可能描述那般具体,真實,
其呼喚不會那般淒厲 ...

勞高喜 發表於 2017-2-24 16:03

"我已經好早唔睇也苦留言.... "

如果係弱勢叫苦, 都可以一看.
打手言論, 睇黎何必呢.
就如師兄所帖.
"全港幾多人因為你一家四口成世住劏房, 成世輪公屋, 成世捱貴.... "
好明顯不是一般言論
如果係一般市民, 自己易講, 去講人家情況 ? 人家點, 佢知條毛咩"
所以睇頭幾句, 都唔想再深入了解啦..

補充內容 (2017-2-24 16:58):
內容空洞, 沒理據支持, 更沒助証...  

點只也苦 ?
呢版都都有一大班5毛打手啦!  

補充內容 (2017-2-24 17:14):
班癲狗完全唔係理性討論抒發己見,
只係周圍亂吠撩交嗌博人唔忍得同佢對駡佢就可以賺多幾個5毛 !

回復 大眼睛 #17 的帖子

如果係理性討論
就即係各抒己見
即係九up
大家唔去影響大家

最討厭係玩人身攻擊

回復 大頭的Qoo #16 的帖子

是否打手  一讀就知
是否香港人  更不難看出
是否新到香港人「詐型」,  想「攞着数」,  也不難分辨
不懷疑這世上有很多傢伙利用别人的惻隐之心,
也許你見得太多了, 心都涼了 ...

回復 勞高喜 #19 的帖子

有幾難分呀

九up多係天南地北, 無可無不可, 志在分享
打手就收錢做嘢.... 會較密集性, 只想作出影響, 不在於分享
同時只會對有錢收之話題有興趣