[無恥政府] 一國兩制實質滅亡 特首任政協副主席.摧毀一國兩制極無恥

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

特首竟兼任政協副主席 成摧毀一國兩制劊子手

梁振英終荒謬地同時出任特首及政協副主席,以國家領導人身份直接管治香港事務,完全破壞「一國兩制」,基本法第廿二條有提及中央駐香港的人員不能干涉香港的事情,早前胡國興更以第廿二條作藍本,為廿三條立法合理化。但眼下為身為黨和國家的領導人的梁振英,同時出任特首,完全違反邏輯,要知道一國兩制的宗旨就是不交疊!現時梁振英居然可以一腳踏兩船,那當初為何要設計一國兩制,他又為何要辭去政治局常委呢?這根本是鬧劇。

而護主心切的前民建聯主席譚耀宗居然覺得現時這些安排無損一國兩制,並且不認為有角色衝突存在;而科大教授趙雨樂更直言有信心梁振英兼任兩職有助溝通云云,又說不停控訴中共極權對中國來說是不公道;被程翔痛斥:「堂堂一個國家領導人居然直接干涉香港事務,成何體統!」

長毛狠狠地批評譚耀宗和趙雨樂連一國兩制的核心價值也未能認知:「別開玩笑吧!你倆為梁振英樹碑立傳有何意思?共產黨已定調並自己以身體語言公告天下,你們班小丑還要搶著擦鞋為梁振英貼金。假如老董和狼英是那麼出色的特首,可以官拜黨和國家領導人的特首,為了使北京發展更好,竟要被上調協助處理中央國事,你倆個慳啲啦!共產黨已經很清楚表態,一個半路趕走,自己找個理由訛稱腳痛;另一個則中聯辦肯定中央支持連任,跟著推說女兒出了問題,他女兒有問題又不是昨天才知道?不要再替共產黨貼金好嗎?亞哥!」

中共委任梁振英為政協副主席,根本就在說明在壓根兒沒有一國兩制,那有道理由特首指揮政協,難道他有兩個腦袋嗎?到底他要當特首還是政協呢?基本法第廿二條有提及中央駐香港的人員不能干涉香港的事情,現在不正正違反了嗎?您知道政協(副主席)是什麼嗎?政協(副主席)就是黨和國家的領導人,政協和特首豈能兼任,那不如把基本法燒掉罷了。」
CY - UGL事件 公關費   沒交夠 中共大老爺
回覆 讚好 不讚 使用道具

沈陽海哥 發表於 2017-3-17 13:35
CY - UGL事件 公關費   沒交夠 中共大老爺

中共咁搞法係咪話,帶病升官其實冇問題?

無賴階級專政 發表於 2017-3-17 13:47
中共咁搞法係咪話,帶病升官其實冇問題?

係有班人隱瞞佢病情, 夾手夾腳扶佢上位.

kinsoncc 發表於 2017-3-17 13:50

就嚟扶佢上埋神枱!

老懵董就嚟退休,689繼承佢特區太上皇位置。

無賴階級專政 發表於 2017-3-17 14:16
就嚟扶佢上埋神枱!

老懵董就嚟退休,689繼承佢特區太上皇位置。

話就話特區太上皇, 但老董做左十幾年政協副主席, 對香港又真係有幾大影響力呢? 煲呔在位七年佢冇乜聲出, 係呢幾年佢隻頭馬689做左特首, 先多左出來, 但言論不外乎又係幫689抬轎造勢, 呢類官位, 正一係國家大事唔駛佢理, 香港小事唔到佢理, 今次要速戰速決扶689上位, 更加顯得UGL事件係無私顯見私.

kinsoncc 發表於 2017-3-17 14:21
話就話特區太上皇, 但老董做左十幾年政協副主席, 對香港又真係有幾大影響力呢? 煲呔在位七年佢冇乜聲出,  ...

中共好特別,係人治特色的極致,當年鄧小平無晒正式的銜頭與職位,但係暗kan的影響力大到冇倫,胡錦濤做到黨總書記國家主席兼軍委主席,都比退休的江澤民玩到一棟都無變成十年兒皇帝。港澳辦的廖暉明明係退休老人,但係依然坐返原本辦公室,王光亞得閒到買餸幫孫女買奶粉。

老懵董影響力係牌底的人脈,而梁振英是否完全繼承,政協呢啲虛銜其次,人脈關係先至關鍵。

習近平點都會有線眼在香港,應該知道香港的大約,唔同689計較住,可能其他因素,講到貪腐,大陸邊個無,都係藉口。

乳樂呢條就係典型嘅無耻舔共學棍,正一垃圾!

就算上到神枱一樣有機會被拉下馬,等著瞧

一朝天子一朝辰, 講一國兩制个件都移咗民, 现在班友镜意做乜都得.

kinsoncc 發表於 2017-3-17 13:50

好丫, 遲D可以雙規佢, 大鑊過系康趕坐監 !

由英國國旗下降時到而家都唔係一國兩制, 一國兩制乜來? 食得?

回復 車呀文 #10 的帖子

令計劃都被拉,屍 Y 算老幾,看看幾時會被阿爺搞。

一國兩制從來都是騙局﹐由老懵懂要求人大釋法﹐直接干預香港司法﹐已經開始露出本相喇﹗

hamsuplow 發表於 2017-3-17 17:00
乳樂呢條就係典型嘅無耻舔共學棍,正一垃圾!

人哋長毛都唔係講緊果啲嘢,佢反駁唔到就講埋啲無喱啦更嘢!條福街教書?

車呀文 發表於 2017-3-17 20:26
就算上到神枱一樣有機會被拉下馬,等著瞧

689上咗神壇,689二點零又殺到!更加歪理連篇!

1角2掣用來老點春人

從來都只係口號

巨大狗大 發表於 2017-3-18 01:56
回復 車呀文 #10 的帖子

令計劃都被拉,屍 Y 算老幾,看看幾時會被阿爺搞。

系D傻仔先會信.....

補充內容 (2017-3-18 10:28):
一國兩制喎,

真的被當年的肥彭說中了