[新聞時事] 林鄭公關與傳媒聯絡安排不周致歉 簡體字短訊再惹「關公災難」

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

行政長官參選人林鄭月娥的競選辦公關所設的Whatsapp群組,因經常對傳媒查詢不聞不問,甚至不回應,惹部分傳媒工作者批評。林鄭月娥競選辦公關負責人麥黃小珍(Sandra Wong),今早突然以簡體字在傳媒群組稱,「假如溝通上不到位」,僅此致歉。不過,簡體字聲明,再惹來「關公災難」。

林鄭月娥競選辦公關團隊自競選期開始後,設傳媒Whatsapp群組,發放新聞稿以及預告採訪活動。但由於林鄭公關不時要在傳媒追問下才透露,林鄭的公開活動,有時也不會附上地點等細節。

上周五,有傳媒曾經請求林鄭公關補充周六的建測界論壇的地點,但不獲回應,最後要靠另一名傳媒工作者在群組中幫助,但該傳媒工作者明言自己本來不應代林辦回答,「但在這個group我想大家都明我們在跟一個怎樣處事的團隊打交道⋯⋯」其後,又有另一傳媒在群組問到,林鄭周六新民黨座談會會面時間,也要由其他傳媒「代答」。

經常談及傳媒運作Facebook專頁「鏡頭以外」昨日撰文提及事件,批評林鄭辦公室經常不聞不問, 負責的林鄭公關包括前中電公關「一姐」麥黃小珍、前港台副廣播處長戴健文「高高在上慣了」,並公開Whatsapp群組內的上述傳媒對話,結果在網上熱傳。

林鄭月娥競選辦公關負責人麥黃小珍,今早突然以簡體字在傳媒 Whatsapp 群組致歉,「各位媒体朋友早上好。两个月的竞选至今,竞选办在与大家沟通上假如有什么不到位的地方,我们仅此道歉。我们会继续努力,做好余下的工作,并希望与各位在选举后保持联系。谢谢!」

不過,簡體字惹起群祖內不同的傳媒疑惑,詢問聲明對像是否內地傳媒,何以簡體字發聲明。約半小時後,麥黃小珍再稱,「只是手機制式而已,希望大家別敏感。我們的英語溝通也不定只是向只懂英語的朋友發出的啊!祈望各位平常必(心)啦!」

然而,有傳媒未有滿意,稱希望盡快收到英文版本,又指出麥黃小珍一句「各位媒體朋友早上好」,令人誤以為在北京。
回復 bucchara #2 的帖子

这有何不妥? 看似傳媒炒作, 但係顯示出香港人受再教育的問题, 相信麥黃小珍係從小接受繁体字及英式教育, 香港淪冚後被迫從新學匪語, 殘体字. 边夠你老人家醒扒, 香港人唔係on9, 係被迫on9. 明冇 ?
真係關公災難

本身用咩語言唔重要, 重要係尊重同禮儀
即係, 你發比內地朋友, 緊係用簡體字
而發比本地傳媒以簡體字呢,
即係對住唐人講番話.
死得.....  
回復 gary67 #1 的帖子

Thank you for sharing!
我刀色打揀体字

有幾惊奇?
kingkong_hk 發表於 2017-3-21 09:35
舊屎真係對華人講番話

就算而家出英文都冇乜大不鳥

你都識講"舊屎"啦...
華人見華人, 兩家母語都係廣東話時, 一方講番話, 咪即係"舊屎"囉.

"出英文都冇乜大不鳥",
就如之前講, 用英文又好, 中文又好, 俄文都好
沒大不了.
但係你幾可見國內報紙改出曬英文
原因又係咩呢 ?
出英文, 咪無意義囉.  (寫果位用心, 睇果位唔明, 要文字何用 ?)
kingkong_hk 發表於 2017-3-21 09:35
舊屎真係對華人講番話

就算而家出英文都冇乜大不鳥

間唔中, 我都有遇到對華人講番話情況,
講得好, 咪當學吓嘢
不過好唔明, 見人家老母果D英文真係走曬音,
但係死都要同個幾歲大細路講英文... 死唔死.
gary67 發表於 2017-3-20 20:52
行政長官參選人林鄭月娥的競選辦公關所設的Whatsapp群組,因經常對傳媒查詢不聞不問,甚至不回應,惹部分傳 ...

果位關公,  會唁會係寫字樓係內地 (地方租平),
又請內地專材(內地人工平).  
講稿文稿, 無香港特式,
國內風格, 都係合理結果呀...

另一個可能性係
果位關公, 只係掛單....  出個名, 唔係真做
計劃出文果批, 係西環
大頭的Qoo 發表於 2017-3-21 12:31

西橫又如何

你冇投票拳你鬼你錦繡

要689票得啦
大頭的Qoo 發表於 2017-3-21 12:31

我覺得係請槍, 之後自己又冇睇一次就發左份稿出去囉.
正常一個土生土長香港人, 又點會用簡體發新聞稿, 你叫佢寫篇簡體字新聞稿可能仲辛苦過叫佢寫繁體或者英文, 我咁講當然會有5毛即刻跳出來話自己都係開始改用簡體之類..., 所以我講明係正常情況下的思維.
kingkong_hk 發表於 2017-3-21 12:48
西橫又如何

你冇投票拳你鬼你錦繡

人地講緊新聞稿, 你又兜去講投票, 都唔啦耕, 抽水都要貼下題, 接唔落去咪唔好接囉.
kinsoncc 發表於 2017-3-21 13:03
人地講緊新聞稿, 你又兜去講投票, 都唔啦耕, 抽水都要貼下題, 接唔落去咪唔好接囉.

刀係果樣

你鬼你錦繡

用揀体你吹咩

打佢丫笨
kingkong_hk 發表於 2017-3-21 13:10
刀係果樣

你鬼你錦繡

咁你應該順便同樓上隻5毛講, 人地鬧佢用簡體你吹咩? 打佢丫笨!
kinsoncc 發表於 2017-3-21 13:13
咁你應該順便同樓上隻5毛講, 人地鬧佢用簡體你吹咩? 打佢丫笨!

咁又係喎, 各人都有拳講各自乳鹽同埋字各自文字丫馬
kingkong_hk 發表於 2017-3-21 13:18
咁又係喎, 各人都有拳講各自乳鹽同埋字各自文字丫馬

但係你又唔回應佢教精佢, 又回其他會員喎, 因為你又唔得閒呀?
kinsoncc 發表於 2017-3-21 13:21
但係你又唔回應佢教精佢, 又回其他會員喎, 因為你又唔得閒呀?

你古我真係5毛子1回咩
kingkong_hk 發表於 2017-3-21 13:24
你古我真係5毛子1回咩

我只可以答, 我唔係你, 所以我唔知.
kinsoncc 發表於 2017-3-21 13:26
我只可以答, 我唔係你, 所以我唔知.

有5毛1回我就勁回啦

開題開到hihi都得

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 12:32