[民生話題] <土共放毒箭> 漢奸黎吹捧 曾俊華發聲明自保

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

距離選舉日三天, 土共放毒箭, 將鬍鬚同肥黎拉上關係來觸動阿爺神經, 鬍鬚高民望講成係肥黎造出來, 呢招都算卑鄙, 睇黎班土共知道林鄭低民望局面已經不能扭轉, 才出此招數, 亦反映班土共對選舉結果由原先信心十足, 開始有點擔心了.
場戲仲有三日就完, 希望呢三日繼續有好戲睇, 面對呢班禽獸, 加上班5毛太監網上發功, 真係祝鬍鬚好運了.   

2017年特首選舉還有4日就投票,與美國關係密切、外號「漢奸黎」的壹傳媒黎智英,今日(22日)再於旗下刊物發功,吹捧特首候選人曾俊華坐擁高民望,有望好似5年前的梁振英一樣,以民望脅迫中央,最後爆冷勝出。同日又有報章爆料,指稱早年移居美國的曾俊華,其支持者與美國政府關係密切。其實曾俊華所謂的高民望,正是由黎智英及其資助的一眾民主派吹噓得來,隨時一投完票就會冧檔。曾俊華今日就兩度發表聲明,否認有意藉民望脅迫中央或獲得美國支持,令人懷疑他或其支持者仍對北京有所求,不想公開與黎智英綑綁,而走上與中央對抗的不歸路。

黎智英早前在旗下兩大刊物《蘋果日報》及《壹週刊》同日發稿,自爆曾赴美會見多位美國鷹派前高官及軍方高層,並大讚新任總統特朗普的強硬對華政策,慌死外人唔知自己是「漢奸」。今日他又再於該兩份刊物撰文,讚到曾俊華天上有、地下無。其中《壹週刊》更以封面故事報道,指曾俊華擁有高民望這件「終極武器」,加上盛傳獲得個別地產商支持,可以逼使中央轉為支持他做特首。

不過,曾俊華所謂的高民望,其實是由黎智英及民主派吹噓得來。他們之所以在今次特首選舉支持曾俊華,主因就是盛傳他不獲中央信任,「敵人的敵人就是朋友」。但如果中央支持的候選人最後順利勝出,民主派就轉為集中火力攻擊新特首及新政府,立場與政綱與民主派南轅北轍的曾俊華,勢將被「用完即棄」,民望如浮雲般一吹即散。

與此同時,有左派報章今日為曾俊華的一個義工組織「起底」,指當中兩名負責人曾任職一間與美國政府關係密切的公司。加上曾俊華曾在美國定居、其太太及子女均為美國籍等,令人更加確信他不獲中央信任,好難好像當年的前政務司司長唐英年般,在參選特首落敗後迅速與北京修復關係。

面對上述報道,曾俊華罕有地在短短一日之內,兩度透過其競選辦公室發表嚴正聲明,其一是否認自己有意藉民望脅迫中央,其二是澄清他及其義工均與外國勢力無關,並形容自己向來「克盡己力,報效國家」、「愛國愛港的基本立場從未動搖」等。好明顯兩份聲明的對象都是中央政府,反映曾俊華或其支持者相當「淆底」,擔心選舉一完就會從高處跌到谷底!

埋咗漢奸堆!!
回覆 讚好 不讚 使用道具

".................吹捧特首候選人曾俊華坐擁高民望,有望好似5年前的梁振英一樣,以民望脅迫中央,最後爆冷勝出。"

大開眼界.... 今日先知, 689有過高民望...  

傳媒

民望係其中一個中央開出來的特首條件, 而家有人出現高民望, 就比對手話係脅迫中央, 咁奶媽表現出愛國心, 又可唔可以形容奶媽以愛國心脅迫中央呢? 為左扶奶媽上位, 真係乜都up得出.

大頭的Qoo 發表於 2017-3-23 11:51
".................吹捧特首候選人曾俊華坐擁高民望,有望好似5年前的梁振英一樣,以民望脅迫中央,最後爆 ...

起碼689上任時仲未係負值, 比起林鄭而家同時期民望, 689的確係比較高, 不過林鄭點解有咁低民望, 同689有冇關, 就自己諗喇!

班5毛太監網上發功, 加上土共放毒箭, 令這塲鬧劇, 更加多姿多彩.

kinsoncc 發表於 2017-3-23 12:00
民望係其中一個中央開出來的特首條件, 而家有人出現高民望, 就比對手話係脅迫中央, 咁奶媽表現出愛國心, 又可唔可以形容奶媽以愛國心脅迫中央呢? 為左扶奶媽上位, 真係乜都up得出.

向來都唔會理9up嘢
如果真係要民望高, 推曾主席出黎殺曬啦...
就算係葉劉, 都一定比林鄭高.

林鄭輸咩, 咪輸依幾年佢政績, 同人格囉.
佢入閘前借助外力, 清除對手, 已經係人格污點啦..
更大問題係, 唔認有借助外力, 講到同自己無關....  係令更多人討厭佢原因

kinsoncc 發表於 2017-3-23 12:02
起碼689上任時仲未係負值, 比起林鄭而家同時期民望, 689的確係比較高, 不過林鄭點解有咁低民望, 同689有冇關, 就自己諗喇!

689未上任之前, 有九人識佢咩... 我也曾講講, 唔好吊住, 睇佢做唔做到嘢先至吊, 先係公平.

2.0好同1.0唔同, 幾年, 咩都睇曬....  

講乜都冇用 !
阿爺心目中特狗人選嘅條件係  ―――――― 唔要人才, 只要奴才 !  

kinsoncc 發表於 2017-3-23 12:00

土共班賤人最叻搬龍門。
民望高的,黎智英吹捧不吹捧也是民望高的。民望低的,就算用太公文匪報吹捧也是民望低的。香港人眼睛是雪亮的,只是班土共愛玩抹黑。

巨大狗大 發表於 2017-3-24 22:56
土共班賤人最叻搬龍門。
民望高的,黎智英吹捧不吹捧也是民望高的。民望低的,就算用太公文匪報吹捧也是民望低的。香港人眼睛是雪亮的,只是班土共愛玩抹黑。

總之就 ‘’ 公佢贏, 字你輸 ‘’ !  

我出呢個帖,
http://141hongkong.com/thread-1777126-1-1.html
班友 air 都冇得 air !

巨大狗大 發表於 2017-3-24 22:56
土共班賤人最叻搬龍門。

背後有咁巨大人力資源,搞乜都搞到,偏偏係民望搞唔好,証明成班幕後公關都係廢柴食塞米,應該炒晒佢地