[民生話題] 萬一薯片真的落敗....要怪誰?!

唔好天真, 以為收中換等於仙都唔仙下

囡囡一次兩三舊, 好多都係收緊中換

回覆 讚好 不讚 使用道具

大頭的Qoo 發表於 2017-3-25 11:40
唔好天真, 以為收中換等於仙都唔仙下

囡囡一次兩三舊, 好多都係收緊中換

中換到手就有錢啦

仙刀5仙下係申請中換基本G格

3幾舊冇問題, 3幾10個就唔好呀

大頭的Qoo 發表於 2017-3-25 11:37
果批, 最諗富貴
打吓散又收多份,
女就入屋, 又多份大

睇下幾多錢先啦, 月入過萬都可能有人小下佢

幾草野1次不如去打機仲好

你有你造勢 ,民建聯 及 工聯會 晚上分別公布全投林鄭。(起碼160票)

ALL IN 最低民望一個 ,真正唔聽民意就係呢班人。

To win the support of the general public, a candidate must not be supported by the central government.

大頭的Qoo 發表於 2017-3-25 11:13
果位師兄理論係
李+*, 連1票都唔想用,  係節儉, 咁先可以成富
你比多幾票, 無盡咁多票, 佢咪有可能用,

而家最後投票決定權在佢地手,都唔敢分d提名票比鬍鬚同葉劉放佢地入閘先,莫講話831玩法係最後投票決定權不在自己控制手上,有831就有鬍鬚入到閘比市民投票呢種講法,簡直係痴人說夢。

kinsoncc 發表於 2017-3-25 10:42
咪儍啦,李+x一票半票代表什麼?如果佢地一定要捧林鄭贏,一樣怕放葉劉入去鎅票,一樣唔會提名薯片,一樣係等西環發辦,其實今次選情,更加教曉香港人831方案是什麼葫蘆。

你信薯片會真心支持民主.
基本上三個都係建制.

至於李十X
冇人知企想乜.
現在, 係企不提名. 只是不想得罪其他人.
在 831 下, 不提名就直接得罪叫你簽名之一.

只有胡官他不怕得罪.
其實胡官已說明, 只有他有心政改, 不過他當選機會接近0.

標題有誤,萬一薯片落敗?

現實上,薯片雖受歡迎。但在香港民意越低,中央越愛,爬得越高。例子是唔得掂,垃圾筒。
而且民調也顯示,薯片民望調高,但大部分市民仍然相信會由淋病上台的。

HKOXSEX 發表於 2017-3-25 14:12
你信薯片會真心支持民主.
基本上三個都係建制.

我又反問你她,真係覺得薯片民望遠高於林鄭,係因為佢令人以為佢真心支持民主?

至於李+x,冇興趣研究佢想法,我只係表達即使行831,一樣可以玩欽點,唔會因為選委多左提名票就會順手放埋薯片入閘。

我都想薯片選到, 但相信好難有奇蹟

kinsoncc 發表於 2017-3-25 14:31
我又反問你她,真係覺得薯片民望遠高於林鄭,係因為佢令人以為佢真心支持民主?

至於李+x,冇興趣研究佢想法,我只係表達即使行831,一樣可以玩欽點,唔會因為選委多左提名票就會順手放埋薯片入閘。

現今薯片民望, 主要是林鄭CY2.0.
至方入閘與否, 5好忘記薯片習總握手時, 取決於薯片同泛民走得幾近 (純個人段古).
當然可能只有林鄭對葉劉.

kinsoncc 發表於 2017-3-25 13:48
而家最後投票決定權在佢地手,都唔敢分d提名票比鬍鬚同葉劉放佢地入閘先,莫講話831玩法係最後投票決定權不在自己控制手上,有831就有鬍鬚入到閘比市民投票呢種講法,簡直係痴人說夢。

所以先插2.0無恥囉.

下三流手法去除對手

大頭的Qoo 發表於 2017-3-25 15:28
所以先插2.0無恥囉.

下三流手法去除對手

2.0極速令市民反感的原因,唔知佢地係真唔知定扮唔明。

選舉係咁, 要整走對手話知你下9流手段, 唔犯法就得, 如果犯法就拉佢囉

kinsoncc 發表於 2017-3-25 15:44
2.0極速令市民反感的原因,唔知佢地係真唔知定扮唔明。

講惡又唔夠葉劉
講經驗, 講條件, 講親中, 又係未及
講親和, 講理性, 又唔及薯片
再加上連衰幾單離地嘢,
又錯用例子攻擊對手
給反攻又出錯.  講咩以前團隊精神, 所以先贊賞其他人工作.  

衰咁多單, 都高票提名.  
最利害各建制驚佢唔死.  完全唔係全心全意支持佢

佢民意有咩唔死呀

回復 simontonysoup #22 的帖子

Too simple, sometimes naive !  
同一個選委你地唔係覺得會同時提名幾個候選人 吓話 ?  
提名代表期望某人當選, 咁為何仲要同時提名另外嘅候選人 ?  

補充內容 (2017-3-25 18:11):
可以提名多名候選人, 唔代表真係要提名多名候選人 !
實際情況係每個選委只會提名一個自己 ‘’ 心儀 ‘’ 嘅候選人 !

大眼睛 發表於 2017-3-25 18:05
回復 simontonysoup #22 的帖子

Too simple, sometimes naive !  

提名一個人,即代表期望佢當選?
咁請你解釋一下點解提名胡官的又聲稱會投薯片?
邊一個simple 邊一個naive?

simontonysoup 發表於 2017-3-25 20:12
提名一個人,即代表期望佢當選?
咁請你解釋一下點解提名胡官的又聲稱會投薯片?
邊一個simple 邊一個naive?

你要分清楚上面講緊嘅係 831 框架之下選委可提名多人 !
今次選舉並唔係行 831框架, 每個選委只可以提名一個候選人,
而提名胡官嘅民主 300+ 選委早已講明提名胡官只係為咗保送多一個候選人入閘,
而唔代表投票時會投胡官,
咁樣做嘅目的係要營造出競爭嘅形勢,
否則只會變成只得奶媽同鬍鬚兩人競逐嘅局面,
反映出依家呢個小圈子選舉制度係幾咁荒謬 !  

其實真心果句我最想胡官當選,起碼無背境,兩邊都無關連,雖然真係無咩管治經驗,但係咁就係最合今時今日的香港的政治型勢,未必會完全"臣服"於中央,但阿爺肯定唔反對佢,而且原於法律界,亦可以依法理䚂點下平衡不同社會意見及黨派!  不過都係發下嗡風,  我 都 無 投 票 權     不過最奇怪的是汎民,明明27個議員己經否決了政改,卻又不余力去爭選提委(他們堅稱有篩選的小圈子選舉),旣然反對又極力配合,明明話打死都唔食哩幾個餐,但又拼命搶食.....然後又話唔X好食揾笨實(你地究竟想點,又想我地香港人點啫?!) 恕我呢個平凡的香港人真的看不透了

回復 howardwo #59 的帖子

我同你一樣冇投票權 !  
我只係見到當年阿爺承諾嘅一角兩掣, 講人治講 已經變咗質,  
依家變咗 一角凌駕於兩掣, 唯宗秧之命是從嘅講人先有得治講 !  

飯民否決正改係因為睇得出 831 框架裏面嘅魔鬼細節,
既反對又參與只係逼於現實, 要喺現有環境之中盡力去爭取自己想要嘅嘢啫 !  
打個比喻,
有個細路好想食 pizza,
但佢父母唔俾,
只係俾佢揀食 麵包, 餅乾 同西餅 是但一樣,
結果個細路逼於無奈揀咗食麵包,
仲要食晒成個,
但係咁係咪代表佢下次唔再想食 pizza 呢?