[西南地區] 河口小小攻略或小小心得

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

喺度比返小小攻略或小小心得比一d未去過而計劃前往河口嘅 ching

昆明至河口北火車
一日來往昆明到河口北站嘅車有四班,記得及早買飛同埋提早到火車站,錯過左就可能打亂之後嘅行程部署。另外,河口北站喺一個好細嘅火車站,只有喺指定時間先會開放買飛,換飛同埋入閘,其他時間去只會摸門釘,所以喺網上訂飛同埋記得火車開車前半個鐘到河口北火車站(建議直接搭的士去火車站)

登錄/註冊後可看大圖

訂火車飛方面:
記得唔使輸入新版回鄉證最後果兩個號碼(即係“換證次數”果兩個數字),(舊版就唔知啦)因為如果你輸入埋呢兩個數字會被視為無效,所以切記。

登錄/註冊後可看大圖

網上付款
建議有大陸fd,可以叫大陸fd wechat同埋支付寶過d錢比你先,因為喺大陸用wechat同埋支付寶比較方面
唔建議用信用卡,安全性問題

網上訂飛(飛機票,火車飛,住宿等)
可以喺手機安裝記得app黎search,例如:
“去哪兒旅行”,“攜程”,“飛豬”,“12306”“美團”
訂飛果陣記得留意喺咪連稅(飛機票),同埋小心輸入資料,打錯左就好煩,同埋可以嘅話問清楚酒店係咪香港回鄉證都可以登記入住。

登錄/註冊後可看大圖

囡囡方面:
舊越南城一帶依然有好多雞頭可以睇現貨,記得傾好條件先比錢落訂,幾多Q,朝早幾多走之類,小弟就喺太猴急啦,有d後悔。
Wechat都喺一個唔錯嘅搵囡方法,有咩事都可以投訴(雖然投訴都無咩用,好似喺)

住宿方面:
因為大陸有好多所謂嘅賓館都唔比我地香港人登記,所以問清楚邊d可以登記想好book. (小弟試過好多間都話香港身份證同埋回鄉證都唔比登記入住,回歸後中國政府對香港人嘅優待就喺要住貴酒店)

食物方面
你會喺河口見到有買菠蘿飯,千祈唔好買,好伏,好難食,如果Ching想挑戰當然歡迎。
另外,雲南有好多雲南米線,可以一試,不過試完你或者都會覺得都喺譚仔好味好多。

提防騙子及酒托
如果你好似小弟咁去完河口又去埋大理麗江等地方旅遊嘅話小心小心,記得提防騙子及酒托,特別喺大理麗江超多,住宿會hard sell你佢有好多Day Tours, 但其實價錢可能比出面貴好多,貴都唔緊要,內容可能好垃圾,小弟親身經歷騎馬,見房東咁熱情推介就試下啦,點知去完完全貨不對板,失望。
另外,有Ching或者會問咩喺“酒托”,喺大理同埋麗江,特別喺麗江有好多酒吧,麗江甚至會比視為喺乜鬼“艷遇之都”但其實喺“騙子酒托之都”若果你去酒吧,你會發現有靚女特登走過黎搭傘,唔好開心,果d都喺酒吧請黎或專業自顧嘅酒托。先喺呃酒飲,你飲越多,酒吧自然就越開心。另外當你飲到醉醉地偷你嘅銀包或手機,我朋友就咁就唔見左部iphone 7啦。若果你有裝陌陌呢d約炮神app 嘅話,你會發現有超級靚女主動hi你,約你見面,見面地方多為酒吧或對方酒店,永遠唔會去你嘅酒店,因為當你去佢嘅酒店果陣你可能見到嘅喺幾個大漢,有網友中過招,所以各位Ching小心小心!

懷疑酒托(睇相真系超靚女,就系唔知真人會系男定女):

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

(多謝朋友K提供酒托相)

以上都喺小弟小小心得,由於小弟只喺初哥,所以上面內容令個資深ching見笑啦,期望有其他ching 提供更多資訊,造福大家^^
回復 出黎攪三攪四 #1 的帖子

多謝師兄:煩請告知🐔頭電話
回覆 讚好 不讚 使用道具

如果冇好野食,去到咁遠真係唔知為什麼了?

多謝實況報導!

多謝師兄分享

客在異鄉,真係唔好為左叫g搞到有危險

有用資料,多謝分享

多谢师兄提示

回復 k1234k1234 #2 的帖子

無電話,不過有wechat
系我另一份包膠(下集)最低有個相簿,入面有兩個wechat自己慢慢睇^^
河口風景及其他正野:
goo.gl/Tcqin5

回復 音樂演奏 #6 的帖子

絕對同意阿^^

回復 Baritone #3 的帖子

無錯,絕對同意,所以河口好值得去

圖文並茂,多謝報告。

回復 出黎攪三攪四 #11 的帖子

咁具體點搵好野食呢?無桑拿,KTV?

出黎攪三攪四 發表於 2017-3-28 15:11
喺度比返小小攻略或小小心得比一d未去過而計劃前往河口嘅 ching

昆明至河口北火車

嘩!D 酒托好卵索!

回復 jimmyhot #14 的帖子

但真人可能系個男人😖
就算唔系男人都絕大機會唔會好似相中人,出入可能十萬百千里XD

回復 Baritone #13 的帖子

點搵野食,可以參考小弟或其他ching有關河口包膠
桑拿又好似唔覺有,KTV好似見到有一間,不過無上過去唔知情況如何
BTW河口玩法應該唔似東莞咁,佢有佢嘅特色

出黎攪三攪四 發表於 2017-3-31 13:52
回復 Baritone #13 的帖子

點搵野食,可以參考小弟或其他ching有關河口包膠

去過近舊越南街既KTV, 有駐場女, 多數係越藉中女

KingSir~ 發表於 2017-3-31 23:42
去過近舊越南街既KTV, 有駐場女, 多數係越藉中女

ching 想問d女質素如何?消費如何?😝

出黎攪三攪四 發表於 2017-4-1 10:02
ching 想問d女質素如何?消費如何?😝

我去果間細房低消500, 大約可叫打半酒,

200坐台, 女質素普通, 我地都係自己帶女去玩.

有用資料,多謝分享, 多謝多謝