[擴音機/組合] 1980年的Pioneer

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

近日執屋, 搵番呢套古董,竟然仲出得聲。
音質唔錯, 不過 6w+6w, 搵唔到一對細食喇叭配

仲有數碼鐘喚醒功能

大家一齊懷舊下
回覆 讚好 不讚 使用道具

八十年代流行大功率, 幾瓦巧小有..

個陣興用大龜殼2n3055, 两聲道用4粒大heat sink 先有 25+25 rms.

呢部機唔見heat sink. Power 大極有限

馬後砲 發表於 2017-4-3 21:55
個陣興用大龜殼2n3055, 两聲道用4粒大heat sink 先有 25+25 rms.

呢部機唔見heat sink. Power 大極有限

禾D機矛用 3055/2955, 功率太細...禾矛用過套裝.
矛賣過先峰, 唔多識, 個陣做山水馬蘭士多.

圖片極佳, 大開眼界

auraheart 發表於 2017-4-3 21:59
禾D機矛用 3055/2955, 功率太細...禾矛用過套裝.

山水馬蘭士都係same grade, 除非上到 HK .

我自己中2山水的聲多的, 先峰我嫌的聲太搶

套機唔記得係老表定細佬擺係度

馬後砲 發表於 2017-4-3 23:57
山水馬蘭士都係same grade, 除非上到 HK .

我自己中2山水的聲多的, 先峰我嫌的聲太搶

HK 美國矛乜人買, Scott, Sherwood, Fisher 扑哂街, 日本貨大行其道, High End 仍是美國貨主導.
舖頭D機禾唔用, 代理過 Phase Linear 同 SAE 都矛買過, 勉強都算 Hi End.. 80年代第一部可能係 Audio Research D 100B, 响舖頭買過 Ortofon 動圈唱頭同 AR9 喇叭.
記憶中山水套裝起碼二十瓦 RMS(柒版個套), 先峰就唔豬.

auraheart 發表於 2017-4-4 00:12
HK 美國矛乜人買, Scott, Sherwood, Fisher 扑哂街, 日本貨大行其道, High End 仍是美國貨主導.
舖頭D野 ...

個陣出來做野冇而, 機自己砌,
Preamp 抄ML綫路, power amp 裝過幾套, 唔多記得乜了,
喇叭用ELAC, 總覺得 base 弱小小。

馬後砲 發表於 2017-4-4 00:21
個陣出來做野冇而, 機自己砌,
Preamp 抄ML綫路, power amp 裝過幾套, 唔多記得乜了,
喇叭用ELAC, 總覺得 base 弱小小。

個陣上鳥一個學期大學, 為買音響抛身下海打工...
九電後披番塊羊皮重返大學...溝女.

auraheart 發表於 2017-4-4 00:29
個陣上鳥一個學期大學, 為音響抛身下海打工...
九電後披番塊羊皮重返大學...溝女.

有冇魚與熊掌 感覺 ?  

馬後砲 發表於 2017-4-4 00:37
有冇魚與熊掌 感覺 ?

矛! 除非搞野個陣...開埋部機.
谷行卑屎中出佢, 大地在我第三隻脚下...哈哈哈哈!

auraheart 發表於 2017-4-3 21:59

我以前冇o甘多錢買名牌套裝機, 只係買美聲/通用既套件自己砌 Amp, 通常每邊用2 pair MJ15003/MJ15004 大龜殼有 120W RMS x2
當時用對稱 OCL output stage D 聲唔錯兼夠力水

重記得買過部平價套件用 Hybrid IC STK045 都唔差

開心歷史

newpatpat 發表於 2017-4-4 00:56
重記得買過部平價套件用 Hybrid IC STK045 都唔差

STK045好似係三洋 ic ?

newpatpat 發表於 2017-4-4 00:51
我以前冇o甘多錢買名牌套裝機, 只係買美聲/通用既套件自己砌 Amp, 通常每邊用2 pair MJ15003/MJ15004 大 ...

美聲我有的印象, 佢個嘜頭大M字
通用唔記得, 係唔係 舖頭在尖沙咀, 有demo 嗰間?

auraheart 發表於 2017-4-4 00:48
矛! 除非搞野個陣...開埋部機.
谷行卑屎中出佢, 大地在我第三隻脚下...哈哈哈哈!

肯定高潮疊起 !  

馬後砲 發表於 2017-4-4 01:28
肯定高潮疊起 !

挭係! 試過一次意外地俾老媽子捉姦在床, 巧彩禾係佢個仔, 女就大碌...
個陣廾歲唔夠...之後擺明車馬帶女返屋企過夜..