[擴音機/組合] 1980年的Pioneer

我當年多數在寶樹行執零件, 自己蝕埋底板。

上個月在中環, 仍見到寶樹行個招牌, 不過冇摸上去睇了。

回覆 讚好 不讚 使用道具

newpatpat 發表於 2017-4-4 23:36
STK hybrid IC 係 Sanyo 出品,有多種output power, 兼有喇叭短路及過熱保護,外接零件小,初學砌机最好。

嗰陣我用來砌 portable amp, 俾學校口琴隊用

靓靓的古董

auraheart 發表於 2017-4-4 23:37
70 年代產品喎, 個陣禾岩岩接觸音響..
中意佢下兩三代既 AU 919 同 AU11000A, 當時用馬蘭士 7C/7T ...

auraheart 兄果然舊音響活字典,還記得小孩跟老豆去廟街買黑膠唱片,那檔主正是用山水AU 999,推pioneer 音箱,打出來的bass真的是打心口似的,但很有快感啊

stater 發表於 2017-4-5 22:36
auraheart 兄果然舊音響活字典,還記得小孩跟老豆去廟街買黑膠唱片,那檔主正是用山水AU 999,推pioneer 音箱,打出來的bass真的是打心口似的,但很有快感啊

個陣先峰喇叭屬 Infinite Baffle 設計, 拳拳到肉, 响亮非常, 外形似傢俱..
效率成百db..除鳥聲大夾惡, 基本上一無是處.

stater 發表於 2017-4-5 22:36

我可能大你幾歲高DD, 喇叭重bass 逢 你心口, 我行近個檔就  逢正我 spring pocket.
快感更大

馬後砲 發表於 2017-4-7 00:41
我可能大你幾歲高DD, 喇叭重bass 逢 你心口, 我行近個檔就  逢正我 spring pocket.
快感更大

有矛隱隱作痛感覺呢?

auraheart 發表於 2017-4-7 00:45
有矛隱隱作痛感覺呢?

都唔知幾爽!

馬後砲 發表於 2017-4-7 08:15
都唔知幾爽!

逢兩野快高長大...

auraheart 發表於 2017-4-7 09:35
逢兩野快高長大...

另一檔用 16吋 國產喇叭 先勁料。

當時都心CC買隻返屋企放梳化底

馬後砲 發表於 2017-4-7 09:43
另一檔用 16吋 國產喇叭 先勁料。

當時都心CC買隻返屋企放梳化底

放梳化底, 痔瘡也打爆.

auraheart 發表於 2017-4-7 09:50
放梳化底, 痔瘡也打爆.

搞野唔洗郁,都已經夠震撼

Motorola 2N3055 MJ2955 當年60W擴大機最愛鋁殼強放晶體
好像手邊還留有銅殼版本 當成紀念品

馬後砲 發表於 2017-4-7 00:41
快感更大

高d打樽袋,矮d打心口,邏輯啊

stater 發表於 2017-4-8 00:26
高d打樽袋,矮d打心口,邏輯啊

一試難忘 !

newpatpat 發表於 2017-4-4 00:51
我以前冇o甘多錢買名牌套裝機, 只係買美聲/通用既套件自己砌 Amp, 通常每邊用2 pair MJ15003/MJ15004 大 ...

美聲/通用我都有買過,間廠喺荔枝角,
果陣CD盤啱啱誕生,黑膠開始要轉去CD市場,我又係無錢買音響於是去鴨記買左套美聲前後級返屋企砌,
前級係10段EQ,後級係每聲道60瓦mosfet 放大配方形火牛
我用透明亞加力膠片做機箱,印象中好似無整selector 應該係得一組訊源輸入
完成裝機後發覺有電流聲,可能係膠箱落地做得唔好出現電流聲
宜家應該無左呢兩間廠了,只能成為小部份電子迷的集體回憶。
但係宜家仍然有山塞底板賣,細件果d電子產品,果間公司會做埋3d打印機殻服務。

嚯 真是老古董了

路路發 發表於 2017-4-20 14:09
美聲/通用我都有買過,間廠喺荔枝角,
果陣CD盤啱啱誕生,黑膠開始要轉去CD市場,我又係無錢買音響於是去 ...

大陸有間美聲廠, 都唔細間, 商標一樣, 是否同老闆就唔知。

stater 發表於 2017-4-4 23:18
講起經典,有部山水AU999,唔知仲有冇師兄記得

當然記得,但Sansaui原子粒合拼擴音機最經典首選AU-9500,力水充足
推動AR 3a冇問題!
叧Sansui AU-919,AU G-90X,AU-G99X也屬代表作

newpatpat 發表於 2017-4-4 23:31
以前有三个牌子,分別係通用,美声,南記都有套件 Amp 出。全部都係响華輝或者电孑零件店寄賣。

美聲套件我砌過至少5套,有合拼亦有分體
通用砌過它的獨立前/後級(mos fet 100W+100W)