[擴音機/組合] 1980年的Pioneer

Sansui在80年代末,最頂級分體型號是C-2301+B-2301(300W+300W R.M.S.)
70年代最空前絕後的收音擴音機G-33000,可前/後級完全獨立使用
後級也是300W+300W R.M.S.的巨物
回覆 讚好 不讚 使用道具

江交樂 發表於 2017-4-27 18:44
當然記得,但Sansaui原子粒合拼擴音機最經典首選AU-9500,力水充足
推動AR 3a冇問題!
叧Sansui AU-919,AU G-90X,AU-G99X也屬代表作

我以前試過用山水 AU-819 推 AR915 也沒問題, 但聲音似乎不好

登錄/註冊後可看大圖

newpatpat 發表於 2017-4-28 01:10
我以前試過用山水 AU-819 推 AR915 也沒問題, 但聲音似乎不好

Sansui推AR麻麻地,推AR(任何型號)一定要適合的擴音機才靚聲
例如NAD,Carver,Crown等之類聲底的後級..............

江交樂 發表於 2017-4-28 03:04
Sansui推AR麻麻地,推AR(任何型號)一定要適合的擴音機才靚聲
例如NAD,Carver,Crown等之類聲底的後級..............

所以更改了揚聲器, 換了 Celestion SL600Si, 聲音似乎好多了

newpatpat 發表於 2017-4-28 12:07
所以更改了揚聲器, 換了 Celestion SL600Si, 聲音似乎好多了

SL-600跟AR-915完全兩種性格啊?

AR-11/Celestion 700我都玩過,完全兩回事!

江交樂 發表於 2017-4-28 03:04

考慮過用 NAD3080 推 AR915 但聽起來似乎很粗糙

登錄/註冊後可看大圖

也考慮過 Carver M1.5t 但也不合適

登錄/註冊後可看大圖

江交樂 發表於 2017-4-28 12:12
AR-11/Celestion 700我都玩過,完全兩回事!

Celestion SL600Si 聲音更多細節, 揚聲器尺寸較小容易放置

雖然AR的低音更強, 但我喜歡 Celestion 的聲比 AR 多

newpatpat 發表於 2017-4-28 12:19
Celestion SL600Si 聲音更多細節, 揚聲器尺寸較小容易放置

雖然AR的低音更強, 但我喜歡 Celestion 的聲比 AR 多

聽Classical/Jazz,Celestion一定好過AR

江交樂 發表於 2017-4-27 18:56
NAD經典作3020也用2N3055+MJ2955互補輸出

我果陣時買第一部全新的Amp係NAD3240pe,
喺油麻地一間音響店買,果間嘢近南九龍裁判處
NAD3240PE獨有柔性剪峰電路同氣囊功率,
果陣時睇電視有好多音響廣告好吸引
其中一個最吸引我嘅係JVC一套音響好似每邊十段有EQ燈
佢個技術名叫人腦均衡器,果陣時興玩EQ,
就算連汽車音響都有人鐘意加個EQ落去玩,最好睇嘅EQ梗係每一段有跳燈果隻啦
Celestion SL6S 我仲用緊。

路路發 發表於 2017-5-2 17:32
我果陣時買第一部全新的Amp係NAD3240pe,
喺油麻地一間音響店買,果間嘢近南九龍裁判處
NAD3240PE獨有柔性 ...

"東尼音响"

東尼音响我都幫襯過,NAD 3020B+AR-18

江交樂 發表於 2017-5-2 20:11
東尼音响我都幫襯過,NAD 3020B+AR-18

真係太耐哪,耐到我都唔記得佢個名
好耐無行果邊睇嘢囉
我唸東尼都應該汁左好耐

路路發 發表於 2017-5-2 20:27
真係太耐哪,耐到我都唔記得佢個名
好耐無行果邊睇嘢囉
我唸東尼都應該汁左好耐

亞皆老街都曾經有間"東尼音响",也是賣NAD,Carver,AR為主

Poineer淨記得M22

uncleting 發表於 2017-5-4 02:23
Poineer淨記得M22

記唔記得Poineer Class A C21 前置? 80/81年老細入鳥一大批全新跳樓貲, 禾五十蚊美金買左一部 (劈埋一邊, 都抵).
M22 同 M25 停產跳樓貲要差唔多三百來貨, 矛咁抵又唔夠勁秋.

auraheart 發表於 2017-5-4 02:49
記唔記得Poineer Class A C21 前置? 80/81年老細入鳥一大批全新跳樓貲, 禾五十蚊美金買左一部 (劈埋一邊, ...

勁抵買 !

那些年D前置有埋高質唱放, 勁足料!
而家入面空空如也, 又唔減價....呃錢...

auraheart 發表於 2017-5-4 07:49
那些年D前置有埋高質唱放, 勁足料!
而家入面空空如也, 又唔減價....呃錢...

當年曾嘗試覆製ML, 發覺出來的聲完全唔係個回事。
研究原因, 是所用零件Tolerance太大, 補償電容唔係太高就太低。