中年IT男:每日都搵工

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

滙豐一再引證「裁員一定炒IT先」這條殘酷的不明文職場定律。身為家中經濟支柱的Samuel(化名)對前景不敢樂觀,合約員工不似早前被裁的長工有一年的「肥雞餐」,一旦失業積蓄只夠捱半年。他坦言,「搵工成為每日其中一個工作,一放工就搵工」。

「中小企畀唔到人工」

擔心面對「中年失業」的Samuel已打定輸數,預計其他銀行不會請人,轉投其他公司亦難以有相若人工,皆因市場上已未必容得下這批有一定經驗的「中年IT佬」。

「中小企搵唔到人,市場有人但畀唔到人工,唔係接受到嘅價錢,見過有公司想用8,000蚊請4至5年經驗IT人,低過10年前畢業生價錢。」Samuel引述市場報告指,約10年經驗的IT人月薪大約4至6萬元,「但未見到有中小企可以出到呢個價錢,有朋友上年11月離職,失業咗半年才搵到新工,仲要減咗唔少人工」。

Samuel於IT行業打滾15年,亦曾赴外國大學進修。被問到有否後悔從事IT業,他仍直言:「冇後悔,花咗十幾年,未來仍會留在IT發展,希望有一日會好轉。」對於到美國或內地發展,他就指「始終香港係自己生長地方,未到最後一刻唔想放棄」。

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170411/19986595
中年人要接受,
新工未必一定比舊工人工高
回覆 讚好 不讚 使用道具

当年组装机,由執几千到几百,到有一天
被人每部執二百搶左,我就已经觉得冇得做。
千年虫是业界恐吓商界而捧出两三年光景。
搞科技创新创业板上市,係呃的suckers做老衬,
近日都好难了

馬後砲 發表於 2017-4-11 15:42
离婚搵个新女,都唔会好过旧

如果個中年人, 一早上左車買樓,
搵少D都5怕.

HKOXSEX 發表於 2017-4-11 15:51
如果個中年人, 一早上左車買樓,
搵少D都5怕.