[華南地區] 首次用滴滴打車的感受!

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

見過朋友用滴滴打車坐車, 也學吓用, 上星期離開東莞常平天鵝湖酒店去火車站, 用微信叫車, 報價係7蚊人仔(短路程), ㄧ般叫常平的士要收20蚊, 真係平好多, 用微信確定叫車後還要打埋自己手機号, 未到ㄧ分鈡即有車接order, 网上有司機姓名同車牌号, 好快司機打電話来, 约2分鈡車己到, 司機冇因路程短收費少而唔高興, 態度友善, 到達目的地後司機用手機確定, 我手機隨即有訊息, 要用手機確認付費, 果然是7元正(但如有路程不同或塞車, 有機會高過報價),  付款後未想到收到另ㄧ訊息: 新客戶首次免費不会在微信轉帳, 還加送8元下次用, 今次坐車經驗, 滴滴收費, 服務和對顧客作風, 下次好難唔再用滴滴服務, 國内人大部份都光顧滴滴, 但港人冇大陸銀行咭就用不了滴滴

回復 anish #1 的帖子

如果在北京或上海,踫啱又係繁忙時間,有時候加錢都唔一定有車,所以我就用「神州專車」作後備用!
想問下微信紅包能否付款?

唔係要你[以紅包方式]俾錢, 你唔係發紅包俾佢找數
你可以用[微信]或支付寶俾
用微信的話, 你微信錢包要有錢(自已無戶口可以叫人過俾你]
anish 發表於 2017-4-12 01:10
見過朋友用滴滴打車坐車, 也學吓用, 上星期離開東莞常平天鵝湖酒店去火車站, 用微信叫車, 報價係7蚊人仔( ...

微信錢包有錢就得
自已無銀行戶口,
就叫朋友發個紅包, 過錢俾你咪得囉
而家係大陸開個戶口好容易
大陸阪 Uber??  

Uber 係美國好放便, 比的士平好多
回復 Baritone #3 的帖子

聽講神州專車貴好多, 名牌貴車接送, 好多公司請来接送客戶!
回復 音樂演奏 #7 的帖子

係呀好快, 我前幾個月去農業銀行開戶, 見人山人海排隊, 但用回鄉咭辨戶口, 唔駛排隊, 有專人立即帮我辦, 10分鈡辨好張咭, 但要自己去櫃員機入錢, 非常方便
anish 發表於 2017-4-12 01:10
見過朋友用滴滴打車坐車, 也學吓用, 上星期離開東莞常平天鵝湖酒店去火車站, 用微信叫車, 報價係7蚊人仔( ...

微信同美團真係好好用, 叫車, 外賣, 租酒店, 按摩, 買車票...

一般第一次用都有優惠, 雖然只你10元8塊,

但就令你下次再用, 而且真係好方便
回復 anish #9 的帖子

如果先行充值,車費八折!
回復 anish #1 的帖子

真係又方便又平。
请问外国人能用吗?
有一次朋友來平湖玩走時用的的打車,到步後我條女用微信代他比錢好方便!
OK 喎 常平打車真係堅貴 一段路仔20起 正PK
今次去雲南好在都係有滴滴,唔係真係趕唔上飛機
Uber有大陆版Uber.  后台都系滴滴。  
When hv traffic jams you will know the price go very high bro
真心真係好抵坐好平

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-20 08:04