[新聞時事] DSE中史卷居然提及中共的歷史錯誤?冇睇我簽名檔?!太可惡!

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

考試局作反!
揭露黨的醜事!
家陣係咪帶頭反中反華反黨反國先?

登錄/註冊後可看大圖

香港中學文憑試(DSE)昨開考中國歷史科,牽涉中國共產黨的試題數量明顯增加,如要求考生分析文革,亦有大躍進、國共內戰等相關題目,有資深中史教師稱許出題彰顯香港價值;唐代「安史之亂」題目則難倒考生。

今年中史科試卷要求考生分析文化大革命時期中共第一代主要領導人林彪的地位轉變,及據史料回答四人幫的江青是否「糾集一小撮,興風又作浪」。試卷二「歷史專題」有六個單元,考生只需任擇其一回答,其中有關二十世紀文化發展的單元,引述《人民日報》〈橫掃一切牛鬼蛇神〉的文章,要求考生分析文革對傳統文化的衝擊。

資深中史教師、教協理事陳仁啟指,2016年必答題僅問及三反五反及中共建政情況,2015年甚至沒有相關試題,今年牽涉中共歷史的題目明顯增加,而且均與中共政策失誤有關,「例如有問到文革、大躍進、大鳴大放,就算係講國共合作,都講到1935年嘅中共長征,都係當年被國民黨圍剿、戰敗或其他政策失誤嘅史實」。

All屎之亂好難咩?
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 無賴階級專政 #1 的帖子

啲5毛, 紅豆冰去考嘅話唔知考到幾分 ?  

大眼睛 發表於 2017-4-21 18:10

啲5毛,唔使答,事關佢哋完全冇歷史常識,亦冇獨立思考能力。

大眼睛 發表於 2017-4-21 18:10

<要求考生分析文革,亦有大躍進、國共內戰>

考生點答係一個問題, 但係邊位老師負責改佢份卷先係最重要的問題, DSE如果考生沒有提出要求, 好似係唔會知道自己答了這條題有冇分的?

無賴階級專政 發表於 2017-4-21 20:14
啲5毛,唔使答,事關佢哋完全冇歷史常識,亦冇獨立思考能力。

叫5毛答題, 梗係以為歌頌毛主席偉大就包冇衰啦, 呢D係佢地日常工作.

kinsoncc 發表於 2017-4-21 20:28
叫5毛答題, 梗係以為歌頌毛主席偉大就包冇衰啦, 呢D係佢地日常工作.

咁就肯定零雞蛋了,因為答非所問,除非改卷果個都係五毛。

就係要俾EDB睇,如果中史變必修會點.

patrickssq 發表於 2017-4-21 20:54

中史變必修其實無所謂,不過,四九年後的歷史,必須跟足共匪大陸的角度,就好似澳門而家咁。

大鑊, 條残体打亂種一定興到9根赤赤痛, 好快就会揸住个春袋發帖吊高唔得掂.

artlo 發表於 2017-4-21 21:32
大鑊, 條残体打亂種一定興到9根赤赤痛, 好快就会揸住个春袋發帖吊高唔得掂.

太監急過皇帝,就係佢的寫照。

kinsoncc 發表於 2017-4-21 20:26
考生點答係一個問題, 但係邊位老師負責改佢份卷先係最重要的問題, DSE如果考生沒有提出要求, 好似係唔會知道自己答了這條題有冇分的?

考中史, 吾同考通識, 吾系答方法及思維, 系要答真憑實據
除非考試局自己作D流料史實做model answer,
否則答晒共慘黨及老毛D衰野, 又點可以吾俾分 !

patrickssq 發表於 2017-4-21 20:54

所以無論系通識定系歷史
只有思想正常的, 就系咁嘅答法
呢度又吾系大6

以正苦手法,出題目的睇怕可以提早咬糧

車呀文 發表於 2017-4-22 00:20
以正苦手法,出題目的睇怕可以提早咬糧

吳克儉把關不力,黨都要佢下崗了。

出票那個是真中國人啦!
十分愛國、為國家好的,
但生在土共狗當政時代,
只是下場非難了!

無賴階級專政 發表於 2017-4-22 07:19
吳克儉把關不力,黨都要佢下崗了。

年頭到年尾都忙住周遊列國去交流, 忙到老婆瞓醫院就快病死都唔得閒去理, 情有可原!

joekcw 發表於 2017-4-22 09:02
出票那個是真中國人啦!
十分愛國、為國家好的,
但生在土共狗當政時代,

毛主席話齋:知識越多越反動.

考評局歷史組做翻場好戲!

momomo1997 發表於 2017-4-22 15:41
考評局歷史組做翻場好戲!

認真估唔到。