[新聞時事] 驚!中國年增68萬宗胃癌病例 佔全球一半

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

第12屆國際胃癌大會昨日在北京開幕,獲來自全球40個國家的3000多名學者出席。會上公布的數據顯示,中國每年新增的胃癌病例約為68萬宗,佔全球發病病例一半左右,大部分患者診斷時已為中晚期。

據了解,胃癌的發生與幽門螺旋菌感染密切相關,作為最大的發展中國家,中國成人幽門螺旋菌的感染率高達60%,屬於胃癌高發國家。數據顯示,中國每年新增的胃癌病例約為68萬宗,佔全球病例一半左右。

由於胃癌一經發現常為中晚期,患者存活超過5年的機會一般低於30%;而如篩查出早期胃癌,通過手術治療後,患者存活5年的機會超過90%。不健康的生活飲食習慣是胃癌發生的重要危險因素;胃癌患者中,30至40歲的患者並不罕見,大都是抽煙成癮、嗜酒如命、愛吃油炸熱燙食物、三餐不定時、少吃蔬菜水果、工作壓力大、缺乏運動等。
十幾億人佔既比率不算太高.
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 artlo #2 的帖子

唔覺得中國人特別喜愛油炸食品,反之東南亞人更好

又係用数字去呃九人。。。唔講人囗比例!
—間屋死—個人。。??少??但間屋住咗20人。
—間屋死兩個人。。??多??但間屋住咗200人。

回復 kkklam #1 的帖子

食得太好太多病痛多。必然啦

台灣好興e款野

咁快傳左去大6?

死幾多都冇問題,
死一個鼓勵生育生返兩個都仲得,
強國依然強勢崛起 !  

賣少d黑心食物比百姓,數字咪唔會標得咁快囉。

講真, 死晒dg拿人仲好啦

回復 kingkong_hk #10 的帖子

去咗外國嗰啲可唔可以倖免 ?  

kinsoncc 發表於 2017-4-25 01:23
賣少d黑心食物比百姓,數字咪唔會標得咁快囉。

數字可能已經係撇除左食黑心食品的。

kamtaigan 發表於 2017-4-24 21:48
回復 kkklam #1 的帖子

食得太好太多病痛多。必然啦

真係,基本上一日三餐都己經會食到你病

大眼睛 發表於 2017-4-25 20:18
回復 kingkong_hk #10 的帖子

去咗外國嗰啲可唔可以倖免 ?

外國冇土輪胸姦

貼好快沉

一定要有中國粉先熱鬧

回復 kingkong_hk #14 的帖子

死硬虫國粉先至冇討論空間, 尤其係紅豆冰 !  

超能仔 發表於 2017-4-22 13:10
又係用数字去呃九人。。。唔講人囗比例!
—間屋死—個人。。??少??但間屋住咗20人。
—間屋死兩個人。。??多??但間屋住咗200人。

將數字誇張唔代表一定係踩, 用意可以係引起大家注意呢個病的, 睇你緊張到.

ieop1234 發表於 2017-4-22 10:49
回復 artlo #2 的帖子

唔覺得中國人特別喜愛油炸食品,反之東南亞人更好

大陸好多人唔認識幽門螺旋菌呢樣野, 如果由得佢惡化, 是會引致胃癌的, 其實如果驗到有幽門螺旋菌, 好簡單, 只要食藥就可以痊癒, 問題係大陸好多人唔認識, 所以上大陸搵女, 千祈咪隨便打車輪.

kinsoncc 發表於 2017-4-26 16:25
大陸好多人唔認識幽門螺旋菌呢樣野, 如果由得佢惡化, 是會引致胃癌的, 其實如果驗到有幽門螺旋菌, 好簡單 ...

報喜不報憂,  
即使發現問題都冚住唔公佈,
結果情況咪愈來愈壞囉!  
當年 沙示就係咁樣攪出嚟 !  

大眼睛 發表於 2017-4-26 16:38
報喜不報憂,  
即使發現問題都冚住唔公佈,
結果情況咪愈來愈壞囉!  {:6_3 ...

冇辦法啦, 中國人就是喜歡聽喜不聽憂, 你睇樓上阿低能仔反應就是好例子啦, 人家公佈個發病數字只係希望引起大眾關注, 佢就即刻撲出來想澄清反駁.

kinsoncc 發表於 2017-4-26 16:48
冇辦法啦, 中國人就是喜歡聽喜不聽憂, 你睇樓上阿低能仔反應就是好例子啦, 人家公佈個發病數字只係希望引起大眾關注, 佢就即刻撲出來想澄清反駁.

其實佢講嘅嘢冇錯,
只不過係佢只企喺某一個角度去睇件事啫 !  

補充內容 (2017-4-26 17:42):
唔係只獨沽一味黑金王C 漢奸狗賊, 已經算係大躍進 !  😁