[民生話題] 香港是 给什么人生活的?

其實我覺得唔可以咁比既

我自己都有留意開北朝鮮既野,
我覺得北朝鮮既野,唔可以咁樣睇表面數字去理解同咁樣比較
醫療係免費,但水平去到邊先?
我以前睇書講,個度連麻醉藥都無,做手術就咁黎,就算免費,比你做唔做丫?
教育係全免,但係學0的乜?
中小學校,好似連電腦都無!
至於住房係比較好既,不過你要留意一樣野,
就係北朝鮮係會成日突然無水無電!
我以前見過單新聞,就係話宇宙大帝整左間超豪大廈免費比人住
結果只有頭幾層有人肯住!
因為一下突然停水電……
哈哈,你擔水上二十幾樓?

所以係唔可以睇表面數字去理解同咁樣比較既
回覆 讚好 不讚 使用道具

至於退休金,有無人可以答我一朝鮮元對幾多人仔?
連我都唔知!等大神回答……

回復 bucchara #1 的帖子

低b仔, 咁好環境, 点解你唔去 ? 係到大隻廣, 你條残体打亂種夠胆去, 我切, 肥仔恩一定歡迎你.

回復 bucchara #5 的帖子

五毛一帖遊花園, 又袋多五毛.

講真,如果淨係睇相同片,咁北朝鮮真係一個幾靚的地方
不過如果真係話過去住,我又覺得無幾多個香港人接受到佢的環境……
北朝鮮的環境都幾嚴酷,而且物資都幾短缺,
佢冬天係非常之凍,而且係唔會經常有暖氣,
環境點惡劣?
你去北朝鮮旅遊,基本上係唔會比你影佢的樓
因為你近影,就會知道佢的樓係好殘
有的爛左玻璃,都無得換!
你真係會有興趣住?同佢玩苦難的行軍?

就算真係比到你住,我覺得,分分鐘係香港坐監都舒服過北朝鮮啦
比你住到平壤啦,好未
你以為可以有的乜野生活?
你係唔可以離開你住個度架!
等如你係尖沙咀過佐敦,都要申請,要的官批准,有通行證,你先可以離開你住既地方
好多北朝鮮人,終其一生都未離開過佢屋企附近!
如果你唔係住平壤,係偏僻的既話
你知唔知環境係點
自己睇下北朝鮮的火車旅行片啦
行十個鐘都係一模一樣既荒山野嶺

依家對北朝鮮有興趣既人
如果係西方人,通常係抱住獵奇心態
如果係中國人,就係懷舊
覺得依家既北朝鮮好似以前既中國
但如果你問一些住在東北對北朝鮮有接觸既人
想唔想去北朝鮮住
佢會答你
除非我傻左……

回復 超能仔 #7 的帖子

低b同志, 乖乖地爬番过去, 做番过大劣哩, 香港唔岩你.

bucchara 發表於 2017-4-24 18:08
回復 fionyuki #8 的帖子

我相信你讲是事实

你提起執紙皮,真是令我想起很多往事
請恕我講得直接一點,你覺得執紙皮阿婆可憐?
我不知你幾有錢,但請恕我失禮,以我經驗,分分鐘你全部身家也不及她零頭……
你千萬不要以為掃街,倒垃圾,執紙皮那些人是底層人
那些人是隱世富豪你也不知
當然,這只是我小時候的事,講下大家當吹下水啦
細個~係街,我真係唔記得我講左d乜
我估類似講個d掃街,倒垃圾d人慘掛
然後就比個長輩義正詞嚴地訓斥
你千萬不要看小掃街的人!掃街是高尚職業來的!如果請我,立即做呀!
那長輩這段話我真是永遠記得
然後讀書個陣,應該係暑假掛
做過極短時間清潔
公司個大佬,乜都唔理
日日返到黎坐係度
佢唯一最緊張,又最有興趣就係執紙皮
日日食完個下午茶就掃樓執紙皮
d錢入公司公數
有次就話拎d錢去請飲茶
佢揭開本數簿,我睇到個數,問佢呢d錢係執左幾耐先儲到,佢話一年到
我真係嚇到傻左
日日食完個下午茶就掃樓執紙皮,個筆錢己經係我人工既 N 倍,收入己可比專業人士
當時,應該都夠買到樓!
然後,知道佢仲係住半山 d 豪宅
唔止係佢
個時夜晚開垃圾車個司機,又係隱世富豪
一樣係住半山 d 豪宅
堅唔係老吹,老實講你覺得執紙皮阿婆可憐,佢睇到你可能佢覺得你先可憐呀
個d阿婆分分鐘都唔知幾多層樓係手!
有時眼見的事只是表面,未必就會是事實的全部……

所以,其實你話,
HK 政府极其不仁,为何库房泛滥也不为民生打点……
其實這是一個極其複雜的問題
你如何得知,那些人是真正須要幫助的?
當我面對一個執紙皮阿婆,同一個著名牌老西既人
我想幫但我唔知邊個是真正須要幫助時
你說我不仁,我都覺得唯有按兵不動……
又,這是香港獨有的問題?
其實很多西方國家,一樣面對類似的問題
又唔可以淨係怪晒香港政府既

artlo 發表於 2017-4-24 20:07
回復 超能仔 #7 的帖子

低b同志, 乖乖地爬番过去, 做番过大劣哩, 香港唔岩你.

呢度來去伱几件王C唱衰HK!!

回復 超能仔 #12 的帖子

你再爬牆过尼, 切咗你三隻腳.

artlo 發表於 2017-4-25 02:54
回復 超能仔 #12 的帖子

你再爬牆过尼, 切咗你三隻腳.

捉你件王C去餵狗!!

回復 超能仔 #14 的帖子

我日日都俾你班共惨狗咬啦.