[新聞時事] 朝鮮閱兵式露餡啦! 牽引北韓飛彈的卡車是中國大陸的

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

朝鮮閱兵式露餡啦!    牽引北韓飛彈的卡車是中國大陸的

朝鮮首都平壤上周六 (04月15日) 舉行太陽節大閱兵,包括潛射的「北極星一型」彈道飛彈、
類似俄羅斯「白楊」(Topol)的洲際彈道飛彈,都受到高度矚目。

不過多家國際媒體根據影片判斷,在閱兵式中牽引飛彈的卡車是由中國大陸製造,
中國大陸外交部18日回應,大陸本來就跟朝鮮有正常經貿往來,也只會
執行安理會確定的制裁項目。

BBC稱,在朝鮮官方發佈的閱兵照片中,有觀察人士發現,包括北極星潛射飛彈與
新型洲際彈道飛彈,都是以中國大陸製造的重型卡車承載,照片中甚至可以看到「Sinotruk」
(中國重型汽車集團)的商標,顯然中共統治者與朝鮮關係依舊十分密切,
國際社會想要通過經濟制裁阻止朝鮮試射飛彈與核試爆依舊十分困難。

重汽方面針對路透的詢問表示,他不清楚朝鮮閲兵使用了該公司生產的卡車,
並稱「去年起就沒有跟朝鮮進行任何交易,朝鮮也從來不是重要的貿易對象」。

重汽一名顧姓經理推測,「可能是朝鮮對過去購買的車輛進行改裝」。

《德國之聲》則指出,朝鮮林業部確實曾向中國大陸購買同型卡車,但當時的說法
是「運輸木材」之用。

還有另一枚飛彈裝在朝鮮「Taekpaeksan」品牌的軍車上,路透稱這款車輛使用的
其實是中國大陸三角集團(Triangle Group)生產的輪胎。三角集團回應,不清楚
它們生產的輪胎為什麼會被用於軍事用途,「可能是朝鮮是從別的地方輾轉買來的」。

BBC稱,聯合國從2006年起禁止各國向北韓出口軍民兩用的設備與車輛,但成效如何
難以追蹤。路透與《朝鮮新聞》去年曾報導,朝鮮過去也使用過重汽豪沃(Sinotruk HOWO)
的ZZ2257N5857A HOWO 6×6重型卡車牽引一種新型機動火炮系統,中國大陸重汽卡車
也多次出現在北韓官媒各式建設的宣傳照片中。

肥仔金用過htc電話唔通同台灣好密切?
回覆 讚好 不讚 使用道具

肥仔金用過htc電話唔通同台灣好密切?

已前中國愛用日本二手車,而家就肥仔金愛用大陸車.

只能用中国货了

我就唔信卡車係朝鮮係同中國買...
真金白銀去買, 點解唔買大實力
好大機會因為無人買而豪比佢.

好多美佬高官用苹果手机。未又係中囯做!

回復 超能仔 #7 的帖子

咁你係唔係用大劣套 ?

煤炭換卡車, 以物換物, 唔算係買 !  

回復 沈陽海哥 #1 的帖子

運輸木材 ?  
唔通啲導彈係木做嘅 ?  

回復 大眼睛 #11 的帖子

自己想法
用拖頭拖批土炮
好大機會係木造
如果真嘢咁大支, 有一定重量
一來唔易拖, 二來無可能尾呔唔變形

發泡膠同吹氣唔得咩

回復 大頭的Qoo #12 的帖子

唔出奇 !
或者淨係得個外殼 !
話曬都只係閱兵啫, 唔駛用實彈嘅 !