[使用交流] 外遊時手機使用電話卡的問題

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

相信大家都在外遊時在當地機場買過上網卡用來手機上網..

我有一部Samsung A9和A7,A9是雙卡雙待,sim 1放了香港的電話卡,台灣大哥大的卡放在 sim 2,但服務員建議將sim 1的卡移走,用膠紙黏在電話卡包裝上..因為怕誤取sim 1數據..

我想知我仍可用A9用香港的號碼跟香港的朋友音頻通話嗎?

如果sim1的卡不移走,我相信是可以的,但服務員建議移走,總有一定的理由..

如果我帶埋A7去,任選一部手機裝上當地的4G card作上網用,另一部用作與香港朋友作通話用,這樣可以嗎?

請大家給予意見,謝謝
我剛從美國回來,我有3部Samsung電話分別S7,S3Lte及Note3,但我只帶了S3Lte及Note3去,出發前我已停了兩張卡的漫遊數據,確保不會誤取數據,而且在香港買了當地的電話卡,有10G分別2G嘅4G及8G嘅3G數據速度,但只需200多元,建議在香港買當地的電話卡會平過到達目的地才買。(因為在美國買2G數據要40美元,很貴,所以推想在任何目的地買也會貴過香港買當地的電話卡的。) 當到達後,我將當地的電話卡插在S3Lte上,再開hotspot分享給Note3使用,用了22天也用不完10G數據。而我同香港朋友聯絡是用whatsapp打voice call同video call 的,沒有打不到的情況。所以你移除了所有香港的slim卡及停了漫遊數據也可和香港朋友聯絡的,不用擔心!
希望我剛剛的經驗可以幫到你!

補充內容 (2017-5-12 00:04):
服務員建議移走slim卡是非常安全的做法。就算按了停止數據傳送,也可能會不小心誤按回數據傳送,到時就帳單很金了!停止漫遊數據也是另一保險方法
回覆 讚好 不讚 使用道具

即係你都支持帶兩部電話去旅行??

帶兩部電話梗係無問題啦
不過煩之嘛
雙卡雙待, 同時只有一張係4G, 另一張係2G
(如SET 當地DATA卡係4G, 你香港卡得2G)
如果當地2G服務唔得, 你有卡都未必收到電适(台灣好似仲OK)
買卡唔一定香港平, 仲要承擔用唔到的風險
以台灣計, 價錢唔差得幾遠,
又一出機場就有, 點解要買過去呢

回復 白仔神 #4 的帖子

如我打回給香港的親友,他是用固網電話的,我假設A9用台灣大哥大的4G卡,A7用回香港CSL的電話卡,我應如何選擇?

兩部手機都裝了傾king的 Apps

回復 nuts #2 的帖子

這位兄台可否介紹一下在香港哪裡買美國當地的電話卡(10G)?多少錢?謝謝!

我無玩過傾KING APP
但佢好似要連WIFI, 即係你唔可以直接用A7打
又或者用A9 SHARE WIFI俾A7打
其實我會簡單啲用WHATAPPS, SKYPE或者微信打

browan093747 發表於 2017-5-12 13:55

這位兄台可否介紹一下在香港哪裡買美國當地的電話卡(10G)?多少錢?謝謝!

鴨寮街有

browan093747 發表於 2017-5-12 13:55

SSP買的, less than 300元, Lycamobile

突擊高達 發表於 2017-5-12 00:34
即係你都支持帶兩部電話去旅行??

支持帶兩部電話去旅行

突擊高達 發表於 2017-5-11 23:08
相信大家都在外遊時在當地機場買過上網卡用來手機上網..

我有一部Samsung A9和A7,A9是雙卡雙待,sim 1放了 ...

其實如果你有一些讀緊書的大學生朋友,你問佢地就最好,佢地成日去旅行,冇咗電話用會死,係呢方面必定識,還十分勁,而且一定平靚正。

nuts 發表於 2017-5-14 01:12
其實如果你有一些讀緊書的大學生朋友,你問佢地就最好,佢地成日去旅行,冇咗電話用會死,係呢方面必定識,還十分勁,而且一定平靚正。

冇喎,師兄常去的嗎?

回復 突擊高達 #12 的帖子

請問兄台你的美國SIM卡在香港哪裡買的? 多少錢?有效期?

回復 browan093747 #13 的帖子

Thank you ! 多謝哂!

browan093747 發表於 2017-5-15 12:21
回復 突擊高達 #12 的帖子

請問兄台你的美國SIM卡在香港哪裡買的? 多少錢?有效期?

我未買過...

突擊高達 發表於 2017-5-14 14:43
冇喎,師兄常去的嗎?

我叫他們幫忙的

响果便行嘅頻譜 唔同香港
帶手機要留意 若果唔係口岩頻譜只会收3G
3G慢好多