[NBA] Zaza天殘腳,毀了馬刺大局?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

勇士中鋒Zaza Pachulia在第三節一次出腳,讓跳投下落的馬刺前鋒Kawhi Leonard左腳踝再度扭傷退場,Kawhi這一退,勇士打出18:0反撲,勇士113:111逆轉馬刺,勇士最終完成25分翻盤。

Zaza天外飛來這一腳,令刺迷瘋狂,傷透了心,情緒反彈之大,舉世都在譴責Zaza是「渣渣」。

NBA電視球評Jeff Van Gundy甚至認為,Zaza這個不經意的伸腳,應該要被吹判惡意犯規,不管他是有意、無意,這樣的防守伸腳,面對跳投球員就是一種危險動作。

如果裁判真的吹了Zaza惡意犯規,我也能接受。但,我不認為Zaza這是一個低級的惡意犯規。

籃球比賽中,防守伸腳、出腳的小動作確實很多,不管是伸腳,還是出膝蓋,都很容易傷害進攻球員,這需要被裁判用嚴格哨音制止。

Zaza這個球,我認為就是個「意外」,外界情緒反彈太大,反而讓人覺得怪的,Zaza無意傷害Leonard,他也不會出此下策,用下流手段要把Leonard弄出場。

籃球場上有很多意外,坐飛機摔下來是一種,跳投伸腳是一種,快攻惡意阻止犯規也是一種,但Zaza這個球他也無從判斷Leonard的跳投和落位,他專注去干擾Leonard的投籃和出手節奏。

只是,Leonard運氣真的很差。

我這麼評論,刺迷和可愛迷肯定不會開心,但理性看球,看到這麼把Zaza罵成「廢渣」的聲音,除了好笑,也真的令人不舒服。

我相信Zaza沒有故意要傷害Leonard,大家都反應過頭,加上社群媒體世代的操作,痛斥「渣渣」是渣的聲浪,蓋過勇士逆轉馬刺的結局和過程。

Zaza天外飛來一腳確實毀了馬刺節奏和進攻核心,這個意外是人為,卻是天意。

接下來馬刺真的要「祈禱」了,祈禱Leonard腳踝沒有大礙,祈禱馬刺還能在防守端限制勇士發揮和節奏,祈禱Klay Thompson和Draymond Green持續平凡,祈禱Curry和KD三分失準。

大家覺得佢有無心? 個人認為Kawhi leonard 傷左馬刺基本可以話唔洗打

有無意都無辦法了,馬刺已玩完!
本來是非常精彩對決!
回覆 讚好 不讚 使用道具

佢係職業球員,伸腳入去有無危險,會唔知?
你叫佢跳起,我擺把刀,我都判斷唔位置,中左就佢唔好彩

回復 roykim #2 的帖子

有leonard一定有得打,game 2 已經確定打唔到,希望game 3 可以嬴番

回復 ahta #3 的帖子

所以有d人話zaza無望係唔關事,sip腳係唔洗望

早在打火箭已受傷
這次“意外”就咁嚴重

根本故意的啊

係咪故意要對手受傷? 我就唔敢講... 不過, 輸成咁多分, 又係競爭咁大o既NBA西岸決賽, 打得辣少少, 污糟D, 都在所難免, 涉隻腳埋佢, 等佢唔好跳咁自在, 有所避忌, 其實 Van Gundy 都話喺 NBA 好常見.

小弟認為佢故意要對手受傷o既機會唔大, 不過立心不良 - 打辣D, 污糟D - 就機會好大, 因為隻腳有意識咁伸過去, 都幾明顯.  結果, Leonard 受左傷, 可能真係好似Van Gundy 所講, 係佢唔好彩.

不過, Van Gundy 都有補飛o既, 佢話要裁判吹雞制止.

如果話zaza係故意的;
那LA在Game 2『招呼』KD的那一下『涉』腳就更明顯了......

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

意外就是意料之外,常規賽zaza都曾誤傷隊友KD呢!
希望Leonard早日康復!

回復 sunlikwong #8 的帖子

有無心係好主觀,但呢d動作如果傷害到人球證係一定要做野,要warn

回復 阿島 #9 的帖子

Leonard早日康復係球迷之福

好希望馬刺能贏阿

kobrian 發表於 2017-5-20 20:15
回復 阿島 #9 的帖子

Leonard早日康復係球迷之福

好可惜,第三場仍然出唔到!

馬刺睇黎俾人橫掃

無柏加,無李安納,預左比人橫掃!