已落實:丸龜製麵母公司將全面收購譚仔雲南米線

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

據日媒報,日本烏冬連鎖店丸龜製麵嘅母公司Toridoll Holdings會以150億日圓收購大家都食開嘅譚仔雲南米線!今次嘅收購金額係Toridoll Holdings至目前為止金額最大、以及首次擴展海外飲食業嘅交易。

又話說,今次被日本傳媒率先報導,但其實Toridoll Holdings並未落實收購,但剛剛就發表聲明指,今日開嘅取締役會上將會討論並確實收購詳情。
日媒形容譚仔雲南米線為受廣泛香港人喜愛嘅人氣中華麵店。收購之後Toridoll Holdings將會於香港拓展至50間分店,亦會拓展至中國內地,例如以上海為中心開設約60間分店。
Toridoll Holdings目前於日本嘅旗下食店已經有約890間,而海外就有340間。社長粟田貴也目標於2025年3月前要喺全世界開設6000間飲食店,因此積極投資海外。

大家要注意  到時可能變左日本野lol
it is just an investment decision.
I wonder what will be change after Japanese management (except price).
回復 kobrian #1 的帖子

如何是好
kamtaigan 發表於 2017-7-3 22:51
回復 kobrian #1 的帖子

如何是好

都唔會好大轉變啦我估
唔加價就好了
食材無变就得啦。。。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 20:52