[新聞時事] 愧對前人?王永平指民建聯一代不如一代

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

成班左膠好想淡化事件, 但你班友私通689玩緊乜, 全香港人都睇到, 咪當人傻.

公務員事務局前局長王永平一連兩日在《am730》的專欄撰文批評民建聯周浩鼎隱瞞立法會調查UGL事件委員會,私下讓受查者,即特首梁振英修改其提交委員會的建議。王以「民建聯一代不如一代」為題,在文中指,事件令他想起多年前時任國家副主席曾慶紅於2006年贈給民建聯訪京團的八字真言:內強質素,外樹形象。

王指,民建聯創黨成員,例如已故的馬力和退位的曾鈺成,都是有學識、明事理、質素高,「但新一代的民建聯議員卻好像違反後浪推前浪的定律,不進反退。」他指,周浩鼎將今次事件比喻為控辯雙方討論案情摘要,「這類低級狡辯可以脫口而出,令人懷疑他的律師資格是如何拿著到手」。王隨後更批民建聯黨主席李慧琼指委員會成員與當事人溝通「有先例,有需要」,予人企圖蒙混過關之感,而且對周應否辭去委員會的職務拒絕回應,令人覺得其主席之位是有名無責。

王在文末指,如果民建聯若就事件進行一次民調,「看看這些令正常人感到側目的行為,是否代表中央期望民建聯具備的良好質素和無私形象?」

成班左膠(應該係土共老左)好想淡化事件?淡化一篤屎可以嗎?
回覆 讚好 不讚 使用道具

kinsoncc 發表於 2017-5-18 12:52
成班左膠好想淡化事件, 但你班友私通689玩緊乜, 全香港人都睇到, 咪當人傻.

公務員事務局前局長王永平一連 ...

曾鈺成連李慧瓊都睇唔起,何況周浩鼎呢啲垃圾?

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

自曾鈺成後,禮義廉入面真係冇個似樣少少見得下人

我就話, 一分錢一分貨啦...
資金唔夠, 無米
想要精英, 最後咪有青唔見米囉,
英都豪比佢當係啦, 唔係三尖八角當英嫁啦.

大頭的Qoo 發表於 2017-5-18 15:34
資金唔夠, 無米

真係有料有能力的精英, 都唔會甘願做個任人指點的奴才太監啦, 你以為佢只係為自己黨服務, 聽班老屎忽話, 就可以推入立會做舉手機器就得? 今次穿晒煲啦, 仲要聽埋特首指揮, 叫佢行就行企就企乃就乃, 有邊個精英肯做到咁cheap呀?

kinsoncc 發表於 2017-5-18 15:42
真係有料有能力的精英, 都唔會甘願做個任人指點的奴才太監啦, 你以為佢只係為自己黨服務, 聽班老屎忽話,  ...

佢地搵人, 其實都好困難
又唔想搵太醒, 因為夠笨7先會愚忠
太會思考, 控制困難.

夠笨7又死, 光天白日下去偷雞....  自己7就以為其他人一樣

點唔會比人插到扑街呀

大頭的Qoo 發表於 2017-5-18 15:51
佢地搵人, 其實都好困難
又唔想搵太醒, 因為夠笨7先會愚忠
太會思考, 控制困難.

講實話, 如果係精英, 寧願憑自己能力打入政界, 都唔會入一個唔可以有自己主見的媚共政黨啦.

kinsoncc 發表於 2017-5-18 15:59
講實話, 如果係精英, 寧願憑自己能力打入政界, 都唔會入一個唔可以有自己主見的媚共政黨啦.

形象太差
小路, 唔易行

入淫賤聯多是想搵著數捷徑的柒頭

狗官平尚在人間?

D太監使咩人材高學歷,假學歷就有,樹根、黑勤、佩煩、痕奔,厲雲成班無腦奴才,負責聽西環,689聖旨

Another joker lawyer after the Mr Gun and Cannon Ma.

回復 kinsoncc #1 的帖子

王永平是公務員之恥,在位時出名太極能手,做議員專攻擊政府髙官,正牆头草。

補充內容 (2017-5-18 21:46):
狗官不如

補充內容 (2017-5-18 21:47):
狗官不如

大頭的Qoo 發表於 2017-5-18 15:34
資金唔夠, 無米

禮義廉每年過億收入,足夠養起民主黨加公民黨幾年

不過最後有幾多入邊個袋有真係唔知

Pilikia 發表於 2017-5-18 23:37
禮義廉每年過億收入,足夠養起民主黨加公民黨幾年

不過最後有幾多入邊個袋有真係唔知

唔係點養咁多人呀..

可惜, 就真係得個多字

kamtaigan 發表於 2017-5-18 21:45
回復 kinsoncc #1 的帖子

王永平是公務員之恥,在位時出名太極能手,做議員專攻擊政府髙官,正牆头草。

唔係太極能手, 點升得到做高級公務員 ?  
監察政府係議員嘅職責, 唔通同啲政府高官 "打龍通" 係正確 ?  

曾鈺成,都是有學識、明事理、質素高,hahaha,I am laughing to dead...

回復 Alantang1 #18 的帖子

亞撚釘, 你可以笑L死, 但唔可以唔尊敬偉大既曾主席.

artlo 發表於 2017-5-21 11:41
回復 Alantang1 #18 的帖子

亞撚釘, 你可以笑L死, 但唔可以唔尊敬偉大既曾主席.

大陸仔居然嘲笑香港土共?佢都幾滑稽!即係等於黑社會的未閹正嘅藍燈籠,居然認為地區揸弗人唔夠班?呢啲福佳在黑社會呢講要拉去後巷將佢三刀六洞!