[新聞時事] 【一地兩檢】胡漢清:北京未講明香港地底屬香港 可劃高鐵西九站地底歸大陸邊防

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

基本法研究中心主席胡漢清,今早在電台節目中指,基本法並無定義香港地底及空域擁有權,因此高鐵西九龍總站地下出入口,連同高鐵隧道,可以一並列為中國邊防範圍,實行「兩地兩檢」,派駐中國邊防人員執法,減少法律爭議。至於其他地底區域,如商場等,則因回歸前已有,可以按慣例直接過渡,法律上亦會默許,但不可以無限度擴建。胡認為此舉並無減少香港自治範圍。

胡漢清批評,如高鐵跟隨深圳灣模式,相信會有人司法覆核,未必能夠趕及明年秋季通車。他又指,如果香港沒有高鐵,只能由海路方式參與一帶一路。

其實基本法都冇定義到香港空氣嘅擁有權!
This lawyer is not funny. He is try to kill Hong Kong.
回覆 讚好 不讚 使用道具

有冇咁低能呀? 即係大陸海關人員只可以在地底大堂活動, 火燭燒到埋身都唔可以跑上地面呀? 呢條公公係咪食明星仔食得多食到個腦入左水?

咁坐地鐵使唔使帶回鄉咭?
97 回歸英國人有矛交還香港地底?

胡漢清條扑街未食药就做節目.

哈哈...又係喎, 依胡漢清邏輯, 英國佬好似真係冇將香港地底交還中國喎, 哈哈...師兄你好野!

kinsoncc 發表於 2017-5-20 01:01
哈哈...又係喎, 依胡漢清邏輯, 英國佬好似真係冇將香港地底交還中國喎, 哈哈...師兄你好野!

佢可能又會話割讓時矛包個地底。一路數落去,個地底可能仲係商朝。(夏朝唔算)

LasCases 發表於 2017-5-20 01:13
佢可能又會話割讓時矛包個地底。一路數落去,個地底可能仲係商朝。(夏朝唔算)

如果地底有人偷野, 係咪小偷跑返上地面就由香港警察負責去捉, 如果未上地面, 就交比大陸公安帶返大陸審?

有多小混肴, 當年地契上寫明, 地面租用權係葉主, 地下掘到任何值錢野歸事头婆, 所以胡漢请條 MOK 咀9嗡.

pkylac05 發表於 2017-5-19 21:46
基本法研究中心主席胡漢清,今早在電台節目中指,基本法並無定義香港地底及空域擁有權,因此高鐵西九龍總站 ...

阿媽數臭胡漢清:點解生咁既仔?
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

又有好嘢聽!

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

西九本身係海底喎

無賴階級專政 發表於 2017-5-20 11:57
阿媽數臭胡漢清:點解生咁既仔?

同4台條殘體9習棕一樣比魯無鬧

無腦賤太監胡漢清

比依班人搞落去, 香港又可能唔仆街

即係唔可以跑步, 跳高, 否則非法出境,

(吊)地, 成了攻大大陸... 路政可以收工啦.

carhin 發表於 2017-5-20 18:11
同4台條殘體9習棕一樣比魯無鬧

佢橫掂都俾人屌得少架啦。

回復 kinsoncc #6 的帖子

重啟中英會談,再傾地底同空中主權移交!