[新聞時事] 大學宿舍淪「無掩雞籠」 夜夜笙歌

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

大學宿舍淪「無掩雞籠」 夜夜笙歌
05月20日(六) 04:59

本港各大學宿舍成大學生「保護傘」,如同「無掩雞籠」,吸毒、種大麻、荒淫派對樣樣齊!2014年,香港大學校園內就驚現盆栽大麻,被植物系博士揭發。涉嫌種大麻的男生,聲稱參加了港大校園種植計劃,與其他同學在宿舍平台栽種植物,他向人宣稱在數個花盆內種了香草,但有植物系博士到來研究同學的成果時,懷疑香草是盆栽大麻,通知校方報警,該男生其後被判以1000元自簽守行為一年。同年,香港科技大學有學生宿舍管理層察覺宿舍後方傳出疑為大麻煙的氣味,懷疑有人吸食或濫藥。

亦有大學生無視宿舍規定,夜夜笙歌,2007年,有香港浸會大學女生,相約同學在宿舍內飲酒慶祝,豪飲兩罐啤酒後,再狂飲一樽酒精含量達28%、125毫升裝的國產補酒,但不勝酒力狂嘔,翌日被室友發現她昏迷床上,身體並出現紅色「酒瘌」,送院後不治。

學生更在宿舍內大開「荒淫大會」,2010年網上傳出一批香港理工大學學生在宿舍開派對照片,有男女生當眾「嘴對嘴」熱吻,亦有男學生裸露上身,半脫褲子拉鏈刻意露出內褲,做出不少意淫動作,學生們愈玩愈癲,女生為男同學除褲,更有女生被人把頭部推向男生下體。2011年,一班理大宿生再度開「荒淫大會」,派對內所玩遊戲非常變態,要求參加學生「唔Kiss唔得」、「逼人含逼人咀」等,令大學宿舍頓成「變態」活動之地。

偷竊、偷窺情況更不時發生,2016年,香港城市大學學生宿舍有男生潛入宿舍導師及一名女宿生的房間,偷去一封內有4千港元的紅封包及2700港元現金;其後,該男生再從導師毗鄰房間相通的廁所潛入導師房間,企圖再次偷竊時被識破。案件今年2月開審,被告承認兩項入屋犯法罪及一項企圖入屋犯法罪,法官須提取背景及心理報告,押後至5月29日判刑。而2012年有青年潛入嶺南大學學生宿舍,藏身女生浴室,用手機伸入門縫偷拍春光,當場即被識破拘捕。

本港多間大學的學生宿舍保安漏洞百出,導致發生多宗校園罪案。然而,不少舍堂監督只會定期巡樓,由於大學宿舍是私人地方,警方需要大學申請才能進入大學校園巡查,令學生易於在宿舍內壞事做盡。

港大發言人回覆,港大設有閉路電視系統監察舍堂於公共地方或走廊等的隱蔽地方,並有保安或舍堂人員當值。浸大、理大發言人亦指,宿舍入口均設有閘機,並有保安人員當值。城大和教大發言人均回覆指,學生宿舍設有學生智能卡閱讀器及閉路電視,每座宿舍皆有保安員當值及定時巡邏。科大發言人指,學生宿舍正門有閉路電視,其他出口亦配備有響號警示的門鎖,宿生須憑卡進入,亦有校工當值。嶺大發言人指,設置了門禁及相關保安系統。

日夜拉布果班,  有無拉大學撥款 ??  點解我地要養呢D近乎 黃賭毒既什麼大學 ?  

都係比大陸蝗蟲學生教壞晒啦!
理工大學強國學生香港當街打野戰任睇任影!
「雞籠」都慳番啦!

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 無賴階級專政 #2 的帖子

Ching高見, 淪冚前既大學, 唔见校風如此惡劣, 淪冚後簡直系無法無天, 楼主似乎相当闆注納税人既錢, 尤其是垃圾会班垃圾, 可惜, 無力解散垃圾会, 唯有繼绩向天吠, 呀, 唔知征納幾多税呢 ?

無賴階級專政 發表於 2017-5-20 11:10
都係比大陸蝗蟲學生教壞晒啦!
理工大學強國學生香港當街打野戰任睇任影!
「雞籠」都慳番啦!

會唔會係香港讀咗陣書, 俾香港學生教壞呢??

肥叔叔 發表於 2017-5-20 11:07
大學宿舍淪「無掩雞籠」 夜夜笙歌
05月20日(六) 04:59

唔拉得, 因為要培育黄衛兵同暴民, 又要出糧俾黃膠獸

洗板狂 發表於 2017-5-20 14:40
會唔會係香港讀咗陣書, 俾香港學生教壞呢??

大陸學生好少和香港學生一齊玩。
好老實,大陸人的性觀念比香港人不知開放幾多倍,周街仆野似係從大陸人那裡學回來。

巨大狗大 發表於 2017-5-20 15:11
好老實,大陸人的性觀念比香港人不知開放幾多倍,周街仆野似係從大陸人那裡學回來。

大陸除了政治唔開放,其他嘢不知開放得幾緊要,尤其性觀念與性行為!簡直人慾橫流!

巨大狗大 發表於 2017-5-20 15:11

知道, 我都係推測架咋

無賴階級專政 發表於 2017-5-20 15:16
大陸除了政治唔開放,其他嘢不知開放得幾緊要,尤其性觀念與性行為!簡直人慾橫流!

講到實牙實齒,唔通師兄你試過

原來大學生同廢青沒有分別,
所以要出國讀書。

回復 powertvb #10 的帖子

所以慳的洗个班友咪去買假學歷, 假證書囉.

artlo 發表於 2017-5-20 17:51

無錢要苦讀

artlo 發表於 2017-5-20 17:51

連啲教授講師都係靠買假學歷假證書先至取得教席,
你仲可以期望佢地教得出好學生 ?  

这就是我们的未來主人翁?

無賴階級專政 發表於 2017-5-20 15:16

經驗之談  過來人語
實話實說  鏗鏘有力

對不起,不能向超過 72 小時的回覆帖評分!

Alantang1 發表於 2017-5-27 05:33
这就是我们的未來主人翁?

你係腥講人咩 ?  

大眼睛 發表於 2017-5-27 16:01
你係腥講人咩 ?

呢班太監真係好奇怪,香港學生呢d小學雞玩意的新聞就一隻二隻撲晒出來鬧,大陸果d學生掉人落街都敢死的新聞,呢班太監就全部縮埋個龜頭扮睇唔到。

回復 kinsoncc #17 的帖子

冇法, 唔係就五毛一帖都摺埋.

用手機回應 大眼睛 #16 的帖子

香港住了30+年,揸黑印A字头身份证,你自己吠下了,糸否香港人?吾通你系呀!

啞L釘, 爬过尼就當係香港人 ? 發夢啦你.