[新聞時事] 陳婉嫺批周浩鼎「在他身上見不到理念兩字」

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

陳婉嫻在《am730》專欄撰文,對事件主角之一的周浩鼎作出「最語重心長的勸告」,她說周作為律師,會假設他在學習及專業工作中,都堅守法治和維持公平公義,即使進入議會,也應抱持這一種原則;但在近日立法會調查UGL事件上,「這位晚輩」由第一日跟梁振英接觸,到原封不動提交文件,至被揭發的處理,再到向大眾的解釋,「在他身上見不到理念兩字」。陳婉嫻批評周「別人說什麼就說什麼、寫什麼、做什麼……既沒有理念亦沒有自我」。

陳婉嫻續稱,很多法律界人士投身議會在金錢上需要很大取捨,但他們加入議會,「儘管不同政見,但理念清晰可見」;而若政府議案通過前,政府官員數人數時,「永遠早早把你或你的政黨計算在內,有些連遊說的功夫也省下來;又例如你或妳總是受託於為政府說好話……在表面上,好像是義薄雲天共同擔當,但實際上,卻是沒有靈魂,沒有理念的人」。

她認為,當公平公正、不偏不頗不再是法律界人士的理念,受到的質疑會很大,這點周浩鼎需要想辦法補救。

一於DQ條豬头顶啦, 建制成班垃圾中之垃圾.
回覆 讚好 不讚 使用道具

那隻昨天在"城市論壇"吠叫人「出貓要小心D!」的老共狗,也要DQ啦! (是非不明,黑白不分)

50步笑佰步

大屎笑細屎, 唔夠味

What is she trying to convey ? Was she ' Converted' ?

連個學生講野都有腦過你,
活左大半世人都可以是非不分仲要顛倒邏輯,
都唔知話你悲哀定無恥好。

班媚共豬喺度鬼打鬼!

回復 gary67 #1 的帖子

有理念, 有自我, 有靈魂,
就唔會走去做奴才啦 !  

kinsoncc 發表於 2017-5-24 18:10
咪係, 一個充滿奴性特質的人, 唔做奴才反而係浪費左佢.

做到奴才都唔見得佢有乜嘢價值啫 !  

大眼睛 發表於 2017-5-25 12:16
做到奴才都唔見得佢有乜嘢價值啫 !

立法會多隻舉手機器,委員會多隻內鬼,呢d咪奴才價值囉。

kinsoncc 發表於 2017-5-27 18:20
立法會多隻舉手機器,委員會多隻內鬼,呢d咪奴才價值囉。

舉手機器, 隨時會被放棄, 搵到新歡舊人即變阿四, 價值得個屁 !  

大眼睛 發表於 2017-5-27 19:53
舉手機器, 隨時會被放棄, 搵到新歡舊人即變阿四, 價值得個屁 !

做到機器當然仲要睇佢自己造化啦,呢隻係死蠢,爛泥扶不上壁,冇價值被放棄都冇得怨人。

kinsoncc 發表於 2017-5-27 19:57
做到機器當然仲要睇佢自己造化啦,呢隻係死蠢,爛泥扶不上壁,冇價值被放棄都冇得怨人。

依家仲淪為神枱貓屎, 神憎鬼厭, 連砰磯薈都唔嫌佢臭唔要佢 !  

gary67 發表於 2017-5-22 12:22
陳婉嫻在《am730》專欄撰文,對事件主角之一的周浩鼎作出「最語重心長的勸告」,她說周作為律師,會假設他 ...

陳婉嫺都有資格批周浩鼎?陳婉嫺以前成日在立法會出賣工人利益,真係五十步笑百步。

無賴階級專政 發表於 2017-5-28 13:36
陳婉嫺都有資格批周浩鼎?陳婉嫺以前成日在立法會出賣工人利益,真係五十步笑百步。

呢排發覺好多已經不在其位嘅人,
反而多咗講人話 !  

大眼睛 發表於 2017-5-29 19:11
呢排發覺好多已經不在其位嘅人,
反而多咗講人話 !

陳婉嫺典型就係嗰啲衣食足知榮辱的人,被土共培養,由車衫女工,做到立法會議員,住半山豪宅,幾千蚊個奶罩,好心足,可以講返啲人話。

無賴階級專政 發表於 2017-5-30 07:11
陳婉嫺典型就係嗰啲衣食足知榮辱的人,被土共培養,由車衫女工,做到立法會議員,住半山豪宅,幾千蚊個奶罩,好心足,可以講返啲人話。

幾千蚊個奶罩你都知 ?  

大眼睛 發表於 2017-5-30 22:20
幾千蚊個奶罩你都知 ?

要多得啲狗仔隊的報導,因為佢生個乳癌,要特別照顧佢的上圍。

無賴階級專政 發表於 2017-5-31 11:48
要多得啲狗仔隊的報導,因為佢生個乳癌,要特別照顧佢的上圍。

服咗你 !  
連呢啲花邊嘢都留意埋 !