轉載 :帶外傭飯聚 要朋友夾錢

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉載 :帶外傭飯聚   要朋友夾錢

與朋友飯聚,最怕是夾錢上有爭拗。

有網民指朋友帶外傭參加聚會,卻要其他人負擔外傭的用餐費,被批評做法「太cheap」。

有禮儀專家指,帶外傭隨行者宜主動付款,或預先安排工人進餐,避免計數時尷尬。

夾錢食飯,有人喜歡「一人請一次」,有人卻喜歡「AA制」。有網民指,自己及朋友均有聘用外傭,但朋友帶外傭參加飯聚,卻沒有支付外傭的飯錢。事主曾向朋友討回數目,對方卻表現愕然。帖文提及「你帶埋工人姐姐去食放題,點解會預你啲朋友要畀埋你工人姐姐嗰份?問你拎番工人姐姐嗰份錢,點解你會咁愕然」。

先了解費用問題 免傷感情
有過來人指,曾經遇到類似經驗,對方認為外傭「食量少,計錢好唔公平」。亦有僱主坦言,現在跟親友食飯會盡量不帶外傭同行,「除非諗住我埋單,如果唔係,都識做唔帶姐姐去」。

大部分人亦批評事主的朋友太cheap,直言「無責任要幫佢畀錢 ,如果幫佢畀咗錢,個姐姐會跟我返屋企打掃,我實畀 」!

若為主人家 可主動埋單
為免計數尷尬或被指「黐飲黐食」,僱主可安排外傭在飯聚前先行進餐,好讓她們在活動時專心照顧小孩。「如果自己是主人家,又帶着外傭,可主動埋單,表現大方些。」

那就别带外佣去比较好
與朋友飯聚為咩要帶埋外傭去呢 ?   
真係好cheap
多謝Ching分享!
冇錢就唔好學人請工人啦
世事千奇百怪

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-26 15:29