[新聞時事] DTZ Japan 期權屬資產 特首任內生效 梁振英涉無利益申報機會高

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

兩日都唔會應,是可忍孰不可忍
=============================

DTZ Japan 期權屬資產 特首任內生效 梁振英涉無利益申報機會高

'
行政長官梁振英與 UGL 在2011年簽訂的協議,提到梁振英可以選擇延後出售DTZ Japan的股份予UGL指定一方。條款提及,梁振英可在7年內,以行使Put Option(認沽期權)形式出售股份。會計界立法會議員梁繼昌解釋,Put Option是指:「我俾一個權你,在某一段時間內,賣家可以行使他的權益,按公式計出來的價錢,將股份賣出。」他指,Put Option的出現,可讓賣家選擇在公司營業情況較佳時,才按盈利表現出售股份,令其收入增加。

協議提及,一旦梁振英決定延後出售DTZ Japan股份,UGL會按梁振英行使Put Option(認沽期權) 之前三個財政年度的平均 EBITDA(稅息折舊及攤銷前利潤)x 30% x 7 的公式計算付款予梁,金額不會少於20萬英鎊。(註:若按2015年匯率,20萬英鎊相等於約230萬港元。)

梁振英跟UGL的協議,揭露他在特首任內收取 UGL 400萬英鎊卻沒有申報,以及他持有DTZ Japan的股份。立法會調查UGL事件的專責委員會,本周四將召開首次會議。

梁繼昌說:「這個Option是梁振英的權益、資產,起碼值20萬英鎊,並且在他做特首期內一直生效,因他從來沒說過自己放棄。DTZ日本是一間仍運作有業務的公司,就算Put Option是放在梁的信託、受益人是其妻,也有利益衝突。」

梁繼昌指出,如果梁振英在特首任內將DTZ Japan的股份賣出,問題是:「一,他又再袋錢而沒有向公眾交代;二,如果是按上述公式計算賣價,即代表DTZ日本的生意賺得愈多,他便收得愈多錢。那麼,他做特首期間有否替公司拉生意?若有,這與他做特首的角色有利益衝突。」

DTZ在日本經營的公司,現稱
Cushman & Wakefield K.K.,網頁有日文版,但未有公布財務數字。

「Put Option如果在過期前不行使,代表失效,見財化水。」梁繼昌是立法會調查梁振英UGL事件專責委員會的成員,首次會議將於1月5日舉行,他將於會上提出調查梁振英在事件中:
1) 為何沒有向公眾申報;
2) 如何按《基本法》向終審法院首席法官申報;
3) 有否交稅;
4) 有否做了與特首職位不相稱的工作;
5) 收錢是否獲當年的DTZ董事局批准、有否違反公司法。但他指,不會觸及廉政公署的刑事調查部分。

由於專責委員會沒有權力傳召梁振英出席作供,加上會內建制派人數眾多,委員會能做到什麼?梁繼昌希望:「最終能列出行政長官犯錯的地方,向公眾作一個清晰交代。」

梁振英以往回應UGL事件時多次重申(並曾由政務司司長林鄭月娥回應 ) :

1) 與UGL簽訂的是「離職協議」,收取的款項是補償,在道德及法律上都無問題;
2)400萬英鎊是他的補償金,得到專業會計師的書面建議,毋須交薪俸稅或入息稅
3)現行的行政會議成員利益申報制度,並無要求就「離職協議」作出申報,訂立協議更早於他當選特首,而他當時也已辭任行會成員。
4) UGL 2014年10月9日的公開聲明提及,「在2011至2013年兩年間及隨後,UGL並無要求梁先生為我們做任何工作,而梁先生亦無建議作出任何工作。」

立法會調查梁振英UGL事件專責委員會:

籌備小組主席:謝偉俊

成員:   

建制派(6人)

梁美芬  黃國健  馬逢國

何君堯  周浩鼎  容海恩

民主派:(4人)

梁繼昌  楊岳橋  尹兆堅  林卓廷

資料來源 : 眾新聞
垃圾會調查梁振英UGL事件, 勞民傷财.
回覆 讚好 不讚 使用道具

成單嘢簡直就係狡獪奸詐嘅完美示範 !  

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

D料放晒上網任睇2年

終於刀搵到D野入689

又睇下入5入到先

阿蕭生有得講好講多啲嘞 !
講埋呢兩個月架咋 !  

燒3係明燈來架

跟佢做相反就掂架啦

kingkong_hk 發表於 2017-5-25 12:52
燒3係明燈來架

跟佢做相反就掂架啦

咁佢封咪噃 !  
你係咪籌備緊開咪 ?  

大眼睛 發表於 2017-5-26 13:09
咁佢封咪噃 !  
你係咪籌備緊開咪 ?

佢封左就冇得跟啦

佢唔講野你點跟佢反轉做

kingkong_hk 發表於 2017-5-26 13:49
佢封左就冇得跟啦

佢唔講野你點跟佢反轉做

佢唔講, 你講 !  

大眼睛 發表於 2017-5-26 17:49
佢唔講, 你講 !

我講乜?

佢1定要講左我先可以講右, 佢講上我先講落

乜刀冇我老作咩

回復 kingkong_hk #12 的帖子

總之你肯講, 講乜都得 !  
若然你唔講, 就即係同佢一樣 !  

大眼睛 發表於 2017-5-26 22:03
回復 kingkong_hk #12 的帖子

總之你肯講, 講乜都得 !  

咁係唔係老作就得?

回復 bucchara #14 的帖子

低b仔, 你條殘体打亂種真係唔吊瞓唔着, 梗係去老廟揾到件心水大媽, 幫佢玩獨龍鑽口爆, 飽晒理. 有排唔使開反啦.

回復 bucchara #15 的帖子

我好相信个画面係你含大眼Ching前, car欠Ching插你後后面, 殘体打亂種口爆, 菊爆完美示範.

kingkong_hk 發表於 2017-5-27 00:51
咁係唔係老作就得?

都話咗講乜都得 !  

大眼睛 發表於 2017-5-27 13:12
都話咗講乜都得 !

講乜刀得, 即係唔係跟佢反轉講啦, 冇晒22