[足球] 紅魔鬼挫阿積士贏歐霸盃 慰曼市恐襲死者

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

紅魔奪標,悲喜交集!曼聯今晨喺瑞典舉行嘅歐霸盃決賽火併阿積士,憑住保羅普巴同米希達利恩喺上下半場各建一功,最後以2比0輕勝,勇奪冠軍,總算為兩日前遇上恐襲嘅英國曼徹斯特市,帶來一絲溫暖,兼送別22個不幸遇難死者。「紅魔鬼」今次奪標,除咗令佢哋成為今季英聯盃同歐霸盃雙料冠軍之外,仲有係佢哋可以憑歐霸盃冠軍身份,拎到下屆歐聯分組賽嘅入場券,對於首季執掌「紅魔鬼」嘅莫連奴嚟講,絕對係一個成功嘅球季!
雙方賽前為曼市恐襲事件嘅死難者默哀,氣氛凝重。阿積士今戰派出咗平均只得22歲282日嘅正選陣容,成為歷來歐洲賽決賽最年輕大軍,可惜就由於經驗不足,成為佢哋失落冠軍原因之一。曼聯今場開賽18分鐘,就憑保羅普巴喺禁區邊左腳勁射,省中阿積士中堅達雲臣山齊士改變方向入網領先。
之後阿積士主導形勢,傾力反撲,無奈係一眾小將稍為怯場,往往單打獨鬥,一直未能製造具威脅射門,半場落後0比1。換邊後僅只3分鐘,「紅魔鬼」憑一次角球攻勢,由基斯史摩寧頭槌二傳,米希達利恩喺對手力壓下,門前施展倒掛射入,將比數拉開到2比0。
再次失守後,阿積士球員都明顯洩氣,佢哋全場17射就僅得3次中框,亦係一直未能拉近比數主因。「紅魔鬼」末段再有連格單刀起腳太慢被閂走,錯過拉開紀錄機會。完場前兩分鐘,曼聯主帥莫連奴再將隊長朗尼換入,終於保住勝局完場,以2比0贏得冠軍。
FB_IMG_1495668786146.jpg FB_IMG_1495668797304.jpg
集齊歐戰全套冠軍 
憑住今場勝仗,「紅魔鬼」成為繼祖雲達斯、阿積士、拜仁同車路士後,史上第5支集齊歐聯、歐霸盃同已經停辦嘅歐洲盃賽冠軍,歐戰全套冠軍嘅球隊。至於「寸王」亦完成佢個人嘅「金滿貫」,繼03年贏得歐洲盃賽冠軍盃,仲有兩次歐聯冠軍之後,今次都攞埋歐霸盃錦標,認真威到盡呀!
論數據及整體形勢,曼聯各方面都不及阿積士。
射門次數:(曼:7射 VS 阿:17射)
控球指數:(曼:32% VS 阿:68 %)
傳球次數:(曼:284 VS 阿:627)

但曼聯勝在把握到機會。(曼:7射4中入2 VS 阿:17射3中入0)

輸形勢,贏比數,足球有時就係咁,唔係控球多、點數勁就贏,入到波先係皇道。你把握到人哋把握唔到嘅嘢,你就係贏家!

曼聯今季最重要一場,總算贏波而回,而贏到嘅唔只一個冠軍,仲有一張來屆歐聯入場劵。

2016/17 歐霸冠軍-曼聯
回覆 讚好 不讚 使用道具

下屆到乒工廠嬴歐霸杯

前六得阿仙奴冇歐聯踢

Well done and congratulations

恭喜曼联

After the game, all disabled players join the celebration, just like the disabled games ...... but very touching.

靠防反贏冠軍 阿積士多控球但無球入肉

今季咁既人腳收貨啦,前中後唔買返d有份量既人都係唔掂

如彩紅魔鬼得冠軍,fans好失望

有歐聯入場券, 下季就容易 D 簽好球員

一句講曬,嬴左冠軍,下年有歐聯

其實曼徹斯特市既人係支持開曼城既