[新聞時事] 最低票落選律師會理事 何君堯稱交棒了 任建峰:流淚...

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

何君堯的言論再加上身位律師的周浩鼎最近的行為, 簡直令律師蒙羞。
============

香港律師會昨晚舉行周年大會,並選出五名理事會成員,爭取連任的建制派立法會議員何君堯,以最低票的572票落選,失去已有22年的律師會理事身份。

而早前撰文〈一票不投何君堯〉的執業律師、法政匯思成員任建峰,他推薦的5人全數當選。任建峰昨晚也發表文章,指自己在家中知悉選舉結果時,難以自控地流淚,他恭喜五名當選人,也指何君堯服務律師會逾二十年,單是這點也值得尊重。

任建峰早前〈一票不投何君堯〉的文章,指何君堯並非適合的律師會理事人選。何之後在facebook反駁,指任建峰的言論毫無事實根據,要求他收回言論。何君堯及後再入稟高等法院,控告任建峰撰寫的文章誹謗,促法庭頒令刪除文章及公開道歉。

任建峰回應《明報》查詢時表示,不評論與訴訟有關的事,但形容自己得悉投票結果後,「喊到眼紅」。但他希望公眾不要對何君堯「幸災樂禍、奚落」,承認自己對對方「有些看法」,其功過自有定論。

香港律師會晚晚選出五名理事會成員,熊運信、馬華潤、白樂德、Robert Rhoda及Jonathan Ross勝出,何君堯與其餘2人落選。何君堯獲572票,連任失敗,是8名候選人中得票最少。

今次選舉中,共有八名候選人會角逐五個空缺。其中何君堯、熊運信、馬華潤、白樂德爭取連任,而新參選的則有Robert Rhoda、Jonathan Ross、黃栢欣及楊慕嫦。
Less and less solicitors are willing to be pro-establishment.
回覆 讚好 不讚 使用道具

令律師蒙羞, 唔係問题, 最緊要兩隻畜牲生仔冇seafood.

堂堂一個律師去做左建制狗,助紂為虐,被同行唾棄係意料中事。

回復 F1D1S1 #1 的帖子

4 個人爭取連任,
係得佢 1 個落選,
呢啲咪係正宗 " VOTE HIM OUT " 囉 !  

做呢d理事,最多係得到社會上名聲,講利益點及做西環走狗咁多著數,而家咪好囉,可以疊埋心水做隻狗,以後聽聽話話,銀紙總比個人名聲實際。

kinsoncc 發表於 2017-5-27 18:09
做呢d理事,最多係得到社會上名聲,講利益點及做西環走狗咁多著數,而家咪好囉,可以疊埋心水做隻狗,以後聽聽話話,銀紙總比個人名聲實際。

人地只係當佢係狗,
會有幾多利益俾到佢,
利益俾主子 "立" 曬 "跌" 塊 狗餅佢食就差唔多 !  

大眼睛 發表於 2017-5-27 19:30
人地只係當佢係狗,
會有幾多利益俾到佢,
利益俾主子 "立" 曬 "跌" 塊 狗餅佢食就差唔多 !

司長局長夾埋十幾個位,仲有什麼人大什麼政協,只要狗得出色,是但一個銜頭都可以衍生其他利益,你懂的!

kinsoncc 發表於 2017-5-27 19:54
司長局長夾埋十幾個位,仲有什麼人大什麼政協,只要狗得出色,是但一個銜頭都可以衍生其他利益,你懂的!

呢啲銜頭, 焗脹咪就係 '狗餅" 囉 !
每個銜頭焗脹背後牽涉嘅利益 ( 例如出版教材教科書, 賣假學歷, 承包工程 ............ )
多到十隻手指都數唔曬 !  

大眼睛 發表於 2017-5-27 21:08
呢啲銜頭, 焗脹咪就係 '狗餅" 囉 !
每個銜頭焗脹背後牽涉嘅利益 ( 例如出版教材教科書, 賣假學歷, 承包工 ...

所以話律師會理事有咩好做?呢d係人類的工作,既然已選擇做狗,就疊埋心水做一隻出色的狗,無謂再眷戀屬於人做的工作。

恭喜畜牲堯落選!可以專心做佢嘅西環契仔!

hamsuplow 發表於 2017-5-27 23:28
恭喜畜牲堯落選!可以專心做佢嘅西環契仔!

又係一篤神枱貓屎 !  
睇吓遲啲西O派乜嘢狗餅過佢食 !  

條仆街所作所為其他律師有眼睇

carhin 發表於 2017-5-28 20:57
條仆街所作所為其他律師有眼睇

仲好意思怪人發表評論佢嘅文章,
搞到入稟告人誹謗 !