順豐與淘寶,突然決裂﹗

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

順豐與淘寶,突然決裂﹗話說尋晚最大單嘅新聞,就係呢個強強聯合,為阿里巴巴旗下菜鳥網絡翻臉,據順豐稱,「阿里系平台已經將順豐從物流選項中剔除」,而據菜鳥網絡稱,順豐亦已關閉菜鳥網的數據接口。

換言之,暫時淘寶似乎無得再去順豐提取了。香港人早已習慣順豐生活,所以呢單料引起很大迴響。

點解會翻臉呢?目前嘅消息睇,係涉及客戶數據,據中國經濟網報道,下菜鳥網絡最近進行網絡升級,聲稱為咗「保護消費者隱私、電話信息安全」,要交叉驗證物流數據,但順豐等物流公司唔配合,懷疑因為咁,成為咗今次事件嘅導火線。

順豐方面則指,菜鳥今次封殺順豐,背後的原因係是阿里方面一直希望順豐終止使用騰訊(700)嘅雲計算服務,從而改用阿里雲。

但無論點都好,近年急速彈起嘅順豐,終於都碰壁了,畢竟物流養住團隊,雖然有騰訊在背後,但順豐燒的仍是子彈,然而淘寶頂多是小商戶無咗小小生意,此消彼長,輸的也許是順豐?[img][/img]
Alibaba and his comrades are robbers.
錢作怪啦
做生意没有永远的敌人,以和为贵。
谢谢分享
谢谢分享

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-28 19:28