[曼谷] 沉船討論(長文冇圖)

回覆 讚好 不讚 使用道具

好睇過連續劇,講埋G下半部

多謝師兄分享

話說上次講到我同G就咁就開始左,我返到HK後同G傾電話傾到傻左,佢返工前又傾,返緊工又傾,放左工又傾,所以果排真係好唔夠訓哈哈
經過一晚,問題黎喇,G同我講佢有個客黎搵佢,其實我預左既,佢做得呢行,開頭我諗我係接受到架,但針唔拮到肉唔知痛,到呢刻黎既時候,先發現原來果時我係接受唔到。
我成晚都訓唔著,左諗右諗,同自己講佢都係打份工姐。到左早上G打俾我,佢同我講佢冇同個客搞,我唔知佢係咪想我好過d先咁講,但可以肯定既係,佢係緊張我,而我都暫時鬆左口氣。
點解係暫時?因為過左唔知幾耐,佢同我講有個客包起佢1個星期。呢個星期可以話係我人生中最長既星期,雖然G成日都借d意走岀去打電話俾我,又安慰我話好快就會過,但我都係停止唔到我既傷感。
難過既1星期終於過去,G同我講,佢唔會再咁做,佢唔想再令我唔開心。咁即係點?即係佢話佢唔會再同客岀街囉!俾你又信唔信?當然佢可能係為左我先咁講,但係其實佢有冇呃我,我又証明唔到,如果每晚都要諗佢有冇呃我,咁好辛苦啫,所以我選擇相信佢,我諗咁對我對佢都好d。
再過多2,3個星期,我又同a去搵G同b嚕,今次連酒店錢都省埋,住佢地屋企。佢地各自一間房既所以我同a都可以係自己間房度啪啪啪。今次去撞岩係潑水節,就同佢地岀去玩。泰國既潑水節真係玩得好撚癲,屌你成桶冰水照頭淋,冇試過玩潑水節既ching有機會真係要試下。如是者我同G就過住拍拖既生活,一齊去食飯,一齊去買餸返黎佢再煮俾我食,一齊睇戲,總之做任何野都一齊啦。
果年我3個月去左3次搵G,d拍拖就唔多講喇。再之後,我就帶左G黎HK,我係同屋企人住既,所以其實佢係黎見家長哈哈。我仲記得我第1次帶佢去迪迪尼,海洋公園,佢果個開心既樣,我相信有d野係發自內心既係冇得呃人既。
我同G既呢段時間,我有假就我過去搵佢,我冇假就佢過黎搵我,之後佢過親黎基本都會留1個月,我有我返工,佢有佢係我屋企做家務。最記得係佢第一次留一個月係因為陪我睇世界盃哈哈。
如是者我地過左呢d飛黎飛去既日子4年,甜蜜開心既日子總係過得特別快,我同G又有新1個問題要解決,但係呢次我拆唔掂.........待續

回復 ka_yiu #104 的帖子

精彩 期待下一篇!。      

真係十分精彩

沉左四年
Ching,好沉下喎。

ensonlee 發表於 2017-6-13 01:27
沉左四年
Ching,好沉下喎。

其實呢d係咪叫沉呢...
有時你係香港拍拖都唔一定有好結果架,睇緣份架姐

ka_yiu 發表於 2017-6-12 20:27
話說上次講到我同G就咁就開始左,我返到HK後同G傾電話傾到傻左,佢返工前又傾,返緊工又傾,放左工又傾,所 ...

你好過分啊。。。次次寫得咁精彩。。。
個預告仲要咁精彩。。。!!其實師兄你呢次唔叫沉船。。直頭系拍拖。。仲要系4年。。。!!

quewenrui 發表於 2017-6-13 18:38
你好過分啊。。。次次寫得咁精彩。。。
個預告仲要咁精彩。。。!!其實師兄你呢次唔叫沉船。。直頭系拍拖。。仲要系4年。。。!!

其實我係1樓係寫左我同過2個拍拖haha

如果你想問我係呢4年入面有冇俾過錢G,我會答你有呀,但係我俾唔多囉。
我本身死窮鬼一名,又要俾屋企,點會俾到咁多丫,一時10000B一時15000B咁囉。呢個數其實佢去多2,3次LT都有啦,可能你會話佢有佢繼續出鐘,跟住再收我錢囉。但係我諗點都唔會為果少少錢而同我玩4年卦?仲要係有時佢會黎HK成個月係完全冇收入架喎。如果佢真係放條長線放足4年釣條死窮鬼既話咁我認輸囉。基本上佢將佢最好既年華俾哂我,一條出黎做既女有幾多4年俾佢哂丫。

話說其實我都知G屋企既環境唔係咁好,屋企人間唔中都會問佢攞下錢咁。可能你會話問姐,可以唔俾架,咁我只可以話你對泰國人既家庭觀念唔係咁清楚。泰國人既家庭觀念其實真係唔同香港,佢地認為出黎做野就要俾錢屋企,俾家人最好既生活,家人係永遠唔可以放棄既咁上下啦。如果係香港,而家8,90係養得掂自己供得掂層樓都好叻啦唔好話仲要理埋屋企人。我又唔係話佢地咁樣係錯哂,但係要量力而為囉,唔係你連食都冇得食都要俾錢屋企架,佢地就係咁諗。我都用左唔少時間同G解釋佢先明白到幫屋企人都要有能力先去幫,唔係d 5表嬸呀6表哥呀唔掂問你攞你都俾架,開左個頭就係人都問你攞架啦。

話說有一晚,G無啦啦send message黎同我講咩佢有問題呀,佢唔好呀,我幫唔到佢呀,我地唔好再見呀之如此類既野,我起身就發現佢 block哂我line呀 FB呀,打電話俾佢又冇人聽。果時我諗住佢有d咩唔開心既姐,點知過左1個星期都係咁,於是我就飛左過去搵佢。我去左佢間店度等左陣就見到G返工,佢見到我都仲好似好唔開心咁,於是我就bf左佢返酒店問清楚佢。

返到酒店佢同我講完來佢媽爭人錢,個數目唔講啦唔係一時一刻可以還哂既,所以佢就唔想搞到我。佢同我講佢要去韓國做幾個月野,果時林時林急去只係留好短時間都冇諗咁多,心諗幾個月好快過姐。
但係我返HK後,發現都仲未肯unblock我,同埋我返到黎先諗到,佢去韓國做幾個月野就可以解決哂佢媽果筆?好似冇咩可能喎。於是我用最簡單既方法去查明原因,開1個新FB再add佢,屌真係估唔到呢d咁既屎橋都仲有人上當,佢真係accept左我。

咁我就睇到原來佢同左條有錢韓佬一齊,呢個韓佬我知係邊個,因為大約半年前G有同我講過呢條韓佬帶左佢同佢個FD去泰國好多唔同既地方玩。睇到呢到,唔洗問我又要過去啦。過到去打俾佢本身佢都唔想黎見我(佢以為我唔知真相),直到我同佢講我知道所有野佢先肯黎見我。佢同我講半年前佢媽就已經爭人錢,咁岩條韓佬既出現好似打救左佢咁。韓佬每個月都會俾錢佢(當然俾多過我好多啦),佢唔知要跟條韓佬幾耐先可以幫佢媽還清條數(佢冇同韓佬講佢媽爭人錢,因為佢驚條韓佬以為佢呃佢會唔俾錢佢),佢知我唔會接受到又唔想哂我時間所以佢想我走。

果時其實我個心都1516,其實係我自己冇能力去幫佢,佢先搵第2個去幫,果時冇哂方寸諗住見步行步啦。返到HK後我每日都仲有同G聯絡,但個話題就變左韓佬有冇搵你呀?俾左錢你未呀?其實都幾可悲。
直到有日佢同我講叫我真係唔好等佢喇,佢話其實韓佬都對佢好好,如果佢呃完佢d錢後再走的話會好衰,咁我都認同既咁又真係好衰既。咁我就同佢講我生日果排想黎搵佢,就當最後一次見佢又好點都好啦,咁佢都答應左。

之後我生日果排過左去,其實都同之前同佢拍拖所做既野冇咩分別,只係每日指定時間佢要返佢屋企打俾韓佬(佢屋企係韓佬租俾佢),其實果時個心都幾痛。終於到左分別既日子喇,過埋今日佢就返鄉下幾日,而我就同G係相抱之後道別。其實去到果刻已經唔係好痛,因為我係去之前都已經預左個結局。我唔知我仲會唔會有機會見到G,但佢會係我心入面佔有1個重要既位置。

其實我就一早知道G要返鄉下既,但係我選擇留係PTY多4日,原因你明架啦haha!!但係又因為呢4日我又遇到d趣事同埋遇到下位女主角。。。

最後你可能覺得咩G呀媽爭人錢呀係借口黎因為佢搵到個有錢佬,呢樣我都答你唔到,可能係都唔出奇。但係我知道係呢件事發生之前既4年,我同G既所有野都係真既,感覺既野自己先最清楚。
如果成件事係真既,只怪自己冇能力同timing唔岩。
如果成件事係佢呃我既,我都好開心呢4年入面同佢所經歷既所有野,而家佢搵到可以俾到幸福佢既,我都會衷心祝福佢。

最後預告下,我諗我會用多2至3篇黎完哂我所有係泰國發生既故事,多謝咁多位既支持。

回復 quewenrui #64 的帖子

What brand of 0.01?

可以keep到4年真係吾容易。正如ching話濟,有幾多個4年啊。
不過G算係甘,冇食两家茶禮。
同埋Ching亦都吾好覺得自己冇能力幫佢而內久。
講真,錢ge野永遠都唔會夠。
今次韓仔還左條數,下次條數更大。甘點啊,搵個更有錢ge韓仔二號?
定係吾理屋企,理下自己ge幸福?
如果佢真係以自己幸福為優先考慮,根本就吾會有韓仔的出現。

Let it go.(不過ching你又真係go得幾快ge.即刻搵個二號女主角 )

ensonlee 發表於 2017-6-15 22:08
可以keep到4年真係吾容易。正如ching話濟,有幾多個4年啊。
不過G算係甘,冇食两家茶禮。
同埋Ching亦都吾 ...

Ching講得岩,其實我心係覺得G係冇呃我既如果唔係佢大可食哂2面。只不過今次佢真係處理唔到先選擇放棄。

其實我都係好彩既姐,不過原來有新既人上左心,真係可以將舊人同唔開心既野忘記得好快haha

ka_yiu 發表於 2017-6-15 22:23
Ching講得岩,其實我心係覺得G係冇呃我既如果唔係佢大可食哂2面。只不過今次佢真係處理唔到先選擇放棄。
...

師兄 第一個女主角噶故事終於完結啦。。

睇到最後都幾感觸 畢竟系4年時間。。。學ching話齋 女女將距最好噶年華都比曬你。。。真係算唔話得啦。。

你話距唔會唔系呃你 。。我又覺得一個肯無條件黎香港陪你成個月 都唔搵你摞家用噶女女 唔會呃你咯。。

但係最後我地都明白佐一件事。。。新的來了 舊的就可以忘記得很快。。。

quewenrui 發表於 2017-6-16 10:21
師兄 第一個女主角噶故事終於完結啦。。

睇到最後都幾感觸 畢竟系4年時間。。。學ching話齋 女女將距最 ...

其實我有俾家用既,但係俾得唔多囉。佢黎成個月係冇收入,冇可能唔俾啦。但我都信佢係冇呃我既

Ching ,終於有時間上水覆你
呢啲唔係沉船,係拍拖,個標題有誤導成份😂
其實佢4年來可以搵嘅有錢佬多的是
我相信唔到絕處佢唔會咁做
所以我覺得G得確係真心的
起碼你都叫知道成件事發生緊啲咩
只係最後唔到你揀,都叫冇憾
有陣時成件事到底係點都唔知
只係知被分手,仲要聽一大堆大話
反而仲可悲,所以明白你點解可以咁快放得低
另外我好明白最後見佢個種感覺
個種所有野都一樣,但關係巳經再不一樣嘅感覺
的確好可悲,係真係愛過先會有

登錄/註冊後可看大圖

睇曬了ching的沈船經歷,發現有感情唔係唔好,但係真係好難抽離。。。

B52B52 發表於 2017-6-16 11:45
Ching ,終於有時間上水覆你
呢啲唔係沉船,係拍拖,個標題有誤導成份😂
其實佢4年來可以搵嘅有錢佬 ...

Ching好耐冇見...
其實我都知佢對我真心既,但係我咩都做唔到咁囉,可惜就一定有既
其實我都唔係好快放得低架喇,由清楚知道成件事到最後一次見佢都有幾個月時間,呢幾個月真係好辛苦。