雅虎終於死了 - 從千億到破產賤賣 連名字都沒留住!

又係俾d官僚主義搞死 IBM係咁 NOKIE係咁 Apple好快都係咁
回覆 讚好 不讚 使用道具

不同意. 後生香港仔都系滿肚唔服無出絡,以為淨系攪地產,只有炒樓一路.淨系識行人地巳經行出喲路,

例如, 我地睇到清楚, 太空商業化是當然, 我地人材當然有,可做大,又可做細, 但邊個有膽第一行出喲條路呢?

http://www.latimes.com/business/ ... 20170618-story.html

今日聽返來, 雅虎是 亞里爸爸 第二大股東。

馬後砲 發表於 2017-6-11 09:42
My first PC, Commodore

The first PC I touch is Apple IIe or TRS80

講個故仔比大家笑笑.
幾十年前, 我地班友系矽谷呢到, 班人攪幾個新發展項目. 大多數都系同學或同事,
我打電話比個香港仔電子工程老友記, 問佢有冇興趣一齊攪的項目, 佢的態度------都同其他矽谷外人差不多, 都系以為我地求佢乞米咁. 話等到我地生意過百過千人, 佢先致會睇睇.  呢的人都系一世打工養家吧.
系呢度矽谷, 好快人傳人, 自巳會明白知呢喲項目的博殺機會, 好多喲度人, 各有豐富唔同的經驗, 立刻樂意參與. 唔系淨擔心風險, 擔心有乜立刻成功發展.
矽谷有乜唔同, 就系喲班人也.

當然那些項目, 唔系第一輪就大發, 但三/四輪後, 我地這班人, 攪出成功滿意多個項目. 就是呢個主要原素, 凈系只有呢個矽谷的人, 全世界重未有人抄到.

香港仔去邊度,講下自巳想法,搵同興趣人傾, 識下想博殺發展的其他人呢?   唔系成日打机?

jgyjgw 發表於 2017-7-4 04:29
講個故仔比大家笑笑.
幾十年前, 我地班友系矽谷呢到, 班人攪幾個新發展項目. 大多數都系同學或同事,
我打電 ...

未知師兄講既幾十年前,是指80年代定70年代 ?

不過都想知道日後佢入面既服務仲會唔會繼續係度,
我個email都用左好多年喇...唔係好捨得XDD